top of page

Zwemwater kan ook hier in Nederland een kweekvijver van bacteriën, larven en blauwalg zijn

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 19 jan

Watermonsters


Vrijwel iedereen gaat wel eens een keertje zwemmen. We staan er vaak niet bij stil dat er ook gevaren kunnen schuilen in het Nederlandse zwemwater. Bij warm weer kan het zwemmen hier in de meren en sloten wel degelijk een gevaar inhouden. In bepaalde gevallen kunnen deze wateren transformeren tot een kweekvijver van bacteriën en blauwalg. De waterschappen houden dit iedere zomer nauwlettend in de gaten. Er worden regelmatig steekproeven gehouden. Zo worden er in de zomerperiode van 1 mei tot 1 oktober tweewekelijks watermonsters genomen. Is de uitslag niet oké, dan komen er meteen waarschuwingsborden te staan.





Blauwe vlag en een bord met de tekst "aangewezen zwemlocatie"


Blauwe vlag en een bord met de tekst "aangewezen zwemlocatie" Als u echt alleen wilt gaan zwemmen in goed zwemwater dan moet u letten op een blauwe vlag en een bord met de tekst "aangewezen zwemlocatie". Maar de kans dat u de vlag en het bord tegelijk aantreft op een zwemlocatie is niet zo heel groot. De blauwe vlag is het internationale keurmerk voor stranden en jachthavens. Stranden moeten deze blauwe vlag zelf aanvragen bij het FEE. Het FEE is een onafhankelijk internationaal netwerk van organisaties waar nu al 59 landen aan meewerken, en het spant zich in op het gebied van natuur- en milieu voorlichting. Zo´n vlag krijg je natuurlijk pas als het zwemwater op deze locatie goedgekeurd is, maar er moeten ook toiletten en ehbo-posten.


Bij deze goedgekeurde wateren kunt u met een gerust hart gaan zwemmen. Staat dit er niet dan bent u dus ook niet verzekerd van kwalitatief goed zwemwater. Zo heeft bijvoorbeeld Wetterskip Fryslan dit jaar 48 plekken in Friesland geselecteerd als aangewezen zwemlocatie. Als uit de watermonsters blijkt dat het zwemwater echt een (te) groot gevaar vormt voor de mens, dan meldt de provincie dit meteen en kondigt per direct een zwemverbod af. Het gaat dan in veel gevallen om blauwalg, intestinale enterokokken of Escherichiacoli, wat koorts en darmproblemen kan veroorzaken.


Gezond verstand


Ieder jaar is de kwaliteit van het zwemwater overal weer totaal anders. Ook zijn de tijdstippen altijd weer totaal anders, omdat het weer ook altijd weer anders is. Gewoon je gezonde verstand gebruiken kan ook wel helpen. Als het net behoorlijk heeft geregend dan is er een kans dat er rioolwater via een overstort in het oppervlaktewater terecht kan zijn gekomen. Dan kun je hier beter vandaag en morgen nog maar even niet gaan zwemmen.


Fecale verontreiniging


Als er poep in het zwemwater wordt aangetroffen dan is er sprake van fecale verontreiniging. Daarom moeten we er eigenlijk allemaal op toezien dat onze kinderen en honden niet hun behoefte gaan doen in het water. Het voorspellen van deze problematiek hangt in grote mate af van de diepte van het water, de temperatuur en de hoeveelheid voedingsstoffen die in het water aanwezig is.


Landbouwkavels die flink bemest zijn, bevatten fosfaat en nitraat. De gewassen gedijen hierdoor maar het is minder voor het oppervlaktewater. De regen spoelt het fosfaat en nitraat weg wat niet is opgenomen en zo komt het in het oppervlaktewater terecht. Dit is natuurlijk dan een een waar feestmaal voor de aanwezige bacteriën in het water. Dit probleem kan dan wel jaren aanhouden, want deze stoffen nestelen zich in de bodem van de sloot. Zijn er veel voedingsstoffen aanwezig, dan zorgt dit ook voor veel blauwalg. Zomers weer verergert dit effect nog meer, zodat in dit slechte zwemwater absoluut niet meer mag worden gezwommen.


Hoe herken je slecht zwemwater?


Water wat stinkt is niet te vertrouwen. Ook waterpartijen waar een blauwige laag bovenop drijft moeten absoluut vermeden worden. En als er dode eenden en/of dode vissen in het water drijven dan is dat bepaald ook niet een goed teken. Deze signalen schrikt de potentiele zwemmer hopelijk af om hier ook maar een slag te gaan zwemmen.


Ook buitenwater wat op het eerste oog prima lijkt bevat altijd nog wel een bepaald aantal bacteriën. Probeer niet te veel van dit water binnen te krijgen, want de meeste bacteriën komen het menselijk lichaam binnen via de mond. Larfjes veroorzaken zwemmersjeuk. Ze proberen de menselijke huid binnen te dringen. Ondanks dat ze deze poging niet overleven kun je toch behoorlijk last hebben van zwemmersjeuk. Dit zijn flink jeukende bultjes. Gebruik dus altijd uw gezond verstand.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page