top of page

Ziekte van Alzheimer is wellicht over een aantal jaren te behandelen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 22 jan

De ziekte van Alzheimer is een welvaartsziekte en tast langzaam maar zeker de menselijke vaardigheden aan. Het karakter verandert en het lijdt op termijn onherroepelijk tot de dood. Wellicht is deze slopende ziekte over een aantal jaren te behandelen.





Alzheimerpatiënten


De ziekte van Alzheimer is een welvaartsziekte die vroeger eigenlijk niet voorkwam. Het gaat allemaal met het alsmaar stijgen van onze levensverwachting en ons leefpatroon. In Nederland lijden momenteel ongeveer 200.000 mensen aan dementie en het worden er helaas ieder jaar steeds meer. 6 % van de ouderen die ouder zijn dan 60 jaar lijdt er aan. Ook zijn er nog tienduizenden mensen alleen al in Nederland waarbij dementie nog niet is vastgesteld. Dementie en ziekte van Alzheimer is niet helemaal hetzelfde maar het is wel zo dat de groep die lijdt aan ziekte van Alzheimer het grootste gedeelte van de ziekte dementie vertegenwoordigd. De ziekte moet niet een nationale ramp worden dus daarom worden er allerlei onderzoeken gedaan om deze ziekte op termijn de baas te kunnen worden.


Ziekteproces


De ziekte van Alzheimer is een onomkeerbare hersenaandoening en hierdoor sterven er steeds meer hersencellen af. Dat kan jaren duren maar het kan ook sneller gaan. Alles begint met het vergeten van kleine dingetjes wat helaas langzaamaan verergert. De ziekte van Alzheimer leidt binnen 10 tot 15 jaar tot ernstige dementie. Het karakter veranderd ook langzaam. De geliefden worden na verloop van tijd niet meer herkend en aan het eind van het ziekteproces lijdt het tot de dood. De ziekte is zo wreed omdat het de menselijke vaardigheden als intellectuele vaardigheden en het geheugen compleet aantast.


Plaques


De Amerikaanse professor Dennis Selkoe denkt dat een medicijn tegen de ziekte van Alzheimer niet lang meer op zich zal laten wachten. Hij denkt dat binnen een aantal jaren deze ziekte te behandelen zal zijn. In de hersenen van Alzheimerpatiënten vormt zich plaques. Plaques zijn afzettingen van eiwit dat heel veel voorkomt buiten de hersencellen van Alzheimerpatiënten. Professor Dennis Selkoe denkt dat deze plaques de sterfte van zenuwcellen veroorzaakt. Veel van zijn collega´s zijn het nu wel met hem eens, maar vroeger was dit onderzoek nog niet zo ver als dat het nu is, en toen werd hier sceptischer op gereageerd. Het gaat volgens hem dan wel om patiënten die lijden aan een zeldzame genetische afwijking. Dit kan zelfs in bepaalde gevallen leiden tot dementie op zeer jonge leeftijd. Gelukkig komt deze erfelijke vorm van dementie maar weinig voor.


Presenilline-eiwit


Mensen met deze genetische vorm van Alzheimer hebben vaak afwijkingen in het presenilline-eiwit. Dit eiwit knipt de lange voorloper van het ziekmakende beta-amyloid-eiwit in verschillende stukjes. Dit knippen gebeurt echter op verschillende manieren, maar als het zo knipt dat veel van het verkeerde beta-amyloid ontstaat dan leidt dat gegarandeerd tot vroege Alzheimer. Uit onderzoek is gebleken dat een hele reeks van kleine genetische factoren waarschijnlijk invloed hebben op hoe presenilline gaat knippen. Naarmate er steeds meer beta-amyloid-eiwit ontstaat wordt de kans groter dat iemand op latere leeftijd deze ziekte zal gaan krijgen. Volgens professor Selkoe is de ziekte van Alzheimer een welvaartsziekte, want als we allemaal op het gepaste moment dood zouden gaan, en gedaan zouden hebben wat we moesten, dan zou deze opstapeling van beta-amyloid-eiwit tot geen enkel probleem leiden. Want de enige keer dat de patiënt wordt getroffen door deze ziekte in zijn biologisch actieve periode is als er een zeldzame mutatie plaatsvindt. Volgens Selkoe moet er worden ingezet op twee aanpakmethodes, namelijk ervoor zorgen dat er op een bepaalde manier de plaques kan worden opgeruimd of voorkom de aanmaak van beta-amyloid. Deze laatste aanpak is mogelijk als hetzelfde eiwit wordt ingespoten. Dan zal het immuunsysteem reageren en zal de plaques aanvallen en zo wordt het opgeruimd.


Goede testresultaten


Deze methode is al eens op 300 patiënten getest. De overgrote meerderheid had er baat bij. Bij 17 mensen deden er zich complicaties voor. Bij deze mensen ontstond een ontstekingsreactie in de hersenen. Uiteindelijk werden deze mensen wel weer beter maar deze ontstekingsreactie is natuurlijk niet acceptabel. Men is nu bezig met een vaccin wat een kleiner gedeelte van de betaamyloid aanpakt en hierbij wordt gedacht dat het deze bijwerking niet zal hebben. Professor Selkoe hoopt dat dit vaccin over enige tijd preventief kan worden gegeven. Mensen die dan last hebben van vergeetachtigheid (pre-Alzheimer) kunnen dan dit vaccin toegediend krijgen in de hoop dat dit ziekteproces tot stilstand zal komen. De verdere opbouw van beta-amyoid-eiwit wordt hopelijk dan voorkomen.


Dokteronline


Dokteronline is al jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker of arts en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept. Voor vragen en/of medicatie omtrent vergeetachtigheid bent u bij Dokteronline op het goede adres. Hieronder vindt u een link naar Dokteronline.




2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page