De wolf is officieel in Nederland gesignaleerd. Er lopen al enkele roedels rond en gaan hier nestelen. Sommige mensen huiveren alleen al bij het idee van huilende wolven bij volle maan. Wolven zijn echter in principe bang voor mensen. Heel vroeger kwam de wolf ook voor in Nederland. In 1897 is de laatste wolf waargenomen in ons land. Er werd vroeger op ze gejaagd en een veranderende habitat speelt natuurlijk ook een rol.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_1a02c9f641b54a699763e91636a3733d~mv2.png/v1/fill/w_575,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_1a02c9f641b54a699763e91636a3733d~mv2.png)
De wolf komt eraan
De wolf komt onze kant op. Er zijn in Nederland genoeg natuurgebieden met wild zoals herten en wilde zwijnen waar de wolf kan overleven. In 2012 is een roedel jonge wolven waargenomen in Duitsland zo'n 200 kilometer van onze grens. Eind 2013 is in Meppen in het Emsland (Duitsland) een wolf waargenomen (vastgelegd op foto) en zo zijn er afgelopen jaren nog meer meldingen binnengekomen maar hier zijn geen bewijzen van. Zo zijn er Nederland ook al enkele meldingen geweest van mensen die een wolf hadden waargenomen, onder meer in de Veluwe, Gelderland en in de Achterhoek, maar ook dit heeft nog geen concrete bewijzen opgeleverd. Maar misschien lopen er toch al wolven rond in Nederland. Wie zal het zeggen?
Vals alarm
Heel Nederland was op 4 juli 2013 in rep en roer toen er een dode wolf werd gevonden in de buurt van Luttelgeest (Flevoland). Na uitgebreid onderzoek bleek dit het werk te zijn van een grapjas. Deze wolf was hoogstwaarschijnlijk doodgeschoten in Polen. Wolven in Polen hadden namelijk soortgelijke DNA.
Beschermde diersoort en uitzonderingen op dit beleid
De wolf zal dus een beschermde diersoort worden en krijgt dus wettelijke bescherming. Er zal dus niet gejaagd mogen worden op de wolf. De schade die het dier zal veroorzaken, zoals het opeten van vee, zal worden vergoed door het Faunafonds. Dit fonds zal dan direct onderzoek gaan doen en zal dan tot betaling overgaan. Iedere provincie is op zijn eigen wijze verantwoordelijk voor het natuurbeleid in de regio. Hier moet een goede balans in worden gevonden.
Een agressieve wolf zal echter wel worden bestreden en zal dan worden neergeschoten. Wolven die niet bang zijn voor mensen, worden verjaagd of in het uiterste geval doodgeschoten. Wolven kunnen echter wel gewoon door bewoond gebied lopen en van daaruit kunnen ze mensen observeren. Dit is natuurlijk gedrag. Het zal verboden worden om wolven te lokken met voer, want dan roep je het probleem op jezelf af.
Naar verwachting zullen alleen zwervende, alleen lopende wolven zich op termijn laten zien in Nederland. Alleen lopende wolven worden steeds vaker vlakbij de grens (en soms ook over de grens) met Nederland gesignaleerd. In het oosten van Duitsland leven wolven vooral in groepen, al zijn dichter bij de grens met Nederland ook al roedels wolven gesignaleerd. Een wolf kan wel 50 kilometer per dag afleggen. Dus als een wolf de ene dag in de grensstreek kan zijn gesignaleerd dan kan hij een dag later wel diep zijn doorgedrongen in het Nederlandse grondgebied.
Ecosysteem
Sommige mensen beweren dat de wolf als "toppredator" eigenlijk gewoon thuishoort hier in Nederland. Naast de Veluwe zou de Oostvaardersplassen een prima plek kunnen zijn voor wolven. Volgens de natuurorganisaties en de boswachters zou het een kroon zijn op hun werk als de wolf zich hier daadwerkelijk zou gaan vestigen. Dan is dat een teken dat het huidige natuurbeleid aanslaat. Ecosystemen gedijen blijkbaar beter dan vroeger. Verschillende ecosystemen worden ook meer met elkaar verbonden dan vroeger het geval was. Een wolf zou een prima aanvulling zijn op het ecosysteem want een wolf doodt alleen zwakke, oude of jonge dieren. Nu is het wachten op de wolf. Het kan nog een of enkele jaren duren, maar de wolf komt eraan, nog sterker, de wolf is al diverse malen in Nederland gesignaleerd en is nu echt bezig om zich hier in ons koude kikkerlandje te vestigen.