Windenergie heeft de toekomst omdat onder de fossiele brandstoffen binnen enkele decennia op dreigen te raken. In dit artikel vindt u allerhande informatie over deze duurzame groene energie die in Nederland steeds grootschaliger zal worden toegepast en natuurlijk nooit uitgeput kan raken, integendeel zelfs.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_5a98f87e9b2048178d7ed87b9ae5994b~mv2.png/v1/fill/w_921,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_5a98f87e9b2048178d7ed87b9ae5994b~mv2.png)
Oud maakt plaats voor nieuw
De ouderwetse windmolens met die prachtige grote wieken waren eeuwenlang onlosmakelijk verbonden met het Nederlandse landschap maar langzaam maar zeker worden ze steeds meer verdrongen door de nieuwerwetse windmolens die ook windturbines genoemd worden. U wilt het wellicht niet geloven maar de eerste windmolen werd al gebouwd in de 7e eeuw in Perzië wat nu Afghanistan is. Er werd water mee naar de rijstvelden gepompt.
Wat is windenergie?
Windenergie is energie die ontstaat uit bewegingsenergie en wordt omgezet in elektriciteit. De ouderwetse windmolens gebruikten de bewegingsenergie meteen in de vorm van mechanische arbeid om bijvoorbeeld om graan te vermalen of om water te verpompen.
Welke windturbines zijn er?
Windturbines zijn er in verschillende maten van klein tot zeer groot. De grootte is natuurlijk van belang voor de opbrengst. Soms hebben ze 2 wieken, soms ook 3 en nog meer. Wat ook van belang is voor de opbrengst is dat hoe lang de molen kan draaien, want ze gaan draaien vanaf windkracht 2 tot 3. Bij windsnelheden van 10 tot 12 en nog meer wordt de turbine stilgezet om overbelasting te voorkomen. De grootte van het rotoroppervlak is ook van belang. Wat is het rendement van omzetting van bewegingsenergie naar elektriciteit? Maar wat het allerbelangrijkste is waar de molen moet staan want met weinig of geen wind is er maar weinig opbrengst. Vaak staan de turbines langs de kust en op open plekken. In de winter waait het bovendien harder dan in de zomer. Als er wordt gekozen voor een hoge windturbine kan dat een wijs besluit zijn want hoger in de lucht waait het vaak harder. Zo waait het overdag weer harder dan 's nachts. De totale hoeveelheid beschikbare wind op jaarbasis wordt aangeduid met een indexcijfer die Windex wordt genoemd. Het blijft een schatting maar experts kunnen dit redelijk goed inschatten.
Wat is de opbrengst?
In de kustgebieden in het noorden en westen van Nederland kunnen vermogens worden gerealiseerd van 800 tot 1200 kWh/jaar per vierkante meter rotoroppervlak, terwijl landinwaarts de opbrengst veel lager is, namelijk 500 tot 800 kWh/jaar per vierkante meter. Deze opbrengst zal in de toekomst nog hoger gaan worden omdat de turbines steeds groter worden, tenminste dat is de trend. De gemiddelde productiefactor van de Nederlandse windmolen is "slechts" 30%. Dit lijkt erg weinig maar dat komt omdat het vaak niet hard genoeg waait om de molen op maximale kracht te kunnen laten draaien.
Windmolenparken, mooi of niet mooi?
Niet iedereen is blij met die windturbines en dan vooral als ze erg hoog zijn want ze zijn natuurlijk veel meer aanwezig in het landschap dan de vroegere exemplaren. Het is natuurlijk wel in bepaalde mate landschapsvervuiling maar ja de steden worden ook steeds groter en deze skyline is vaak ook op kilometers afstand te zien. Deze vooruitgang is echter niet tegen te houden. Windenergie is natuurlijk wel schoon wat je van de brandstoffen die we vroeger gebruikten bepaald niet kon zeggen. Vaak worden er ook hele windmolenparken tegelijk aangelegd en je moet je wel afvragen of het echt mooi is maar het gaat wel om duurzame energie dus hiermee krijgt de aarde kans zich te herstellen als de trend zich tenminste door gaat zetten. Steeds meer windmolenparken worden aangelegd op zee want dan is er toch minder verzet van de burgers dan op land het geval is.
Toekomst
De regering zet zich in om van alle energie die in het jaar 2020 wordt gebruikt er 10% van duurzaam opgewekt moet zijn. In het jaar 2010 is er al 1500 MW gerealiseerd en dat zal naar verwachting in het jaar 2020 12.000 MW draaien maar dan moet er nog wel wat gebeuren. 12.000 MW zal dan ongeveer 30% zijn van onze totale landelijke elektriciteitsverbruik. Windenergie is nog altijd de grootste groeier van de totale groep duurzame energie.
Subsidie
De aanschaf van een windturbine of een heel park kost veel geld. Pas na een aantal jaren zult u rendement gaan halen als het tenminste genoeg is gaan waaien. Milieuvriendelijke projecten zoals deze kunnen echter worden medegefinancierd door de overheid. U krijgt een financiering als u over een groenverklaring beschikt. Dan kunt u terecht bij de VROM voor een subsidie die de aanschaf toch een stuk voordeliger maakt.