top of page

Wilde Cichorei (Cichorium intybus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Wilde Cichorei wordt ook wel wegenwachter genoemd en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het is ooit door de Romeinen meegebracht en daarom komt het nu ook hier in Nederland voor. Deze plant is een voorouder van

onder andere witlof, groenlof en het roodlof. Net als deze groenten maakt de Wilde Cichorei ook een penwortel aan en werd in de oorlog geoogst om te roosteren. Er werd koffie gemaakt van deze geroosterde wortel, maar werd ook wel toegevoegd aan de koffie als smaakmaker.


Deze overblijvende plant bloeit van juli tot in oktober. de Wilde Cichorei heeft een enigszins grillige bloeiwijze en staat vaak op braakliggende velden en/of in kalkhoudende voedselrijke bermen en staat mooi in een prairietuin. In een bloemenborder komt de Wilde Cichorei ook goed tot z'n recht. Ze kunnen tot wel anderhalve meter hoog worden, maar de stengel ligt niet zelden ook helemaal op de grond (bij verwaarlozing).



Deze mooie tweejarige plant geeft mooie blauwe bloemen en doet het vooral goed op kalkrijke ondergronden. Al is het van nature een tweejarige soort, maar kan door vegetatieve vermeerdering via de wortelstokken zich als een meerjarige plant gedragen.


Bij de meeste bloemen zijn de meeldraden geel van kleur, maar bij de wilde Cichorei hebben ze dezelfde blauwe kleur van de bloem. Het is eigenlijk een hele makkelijke plant en beschikt vaak over goed kiemkrachtige zaden. Zodra de zon gaat schijnen zullen de bloemen zich openen en sluiten vanzelfsprekend weer bij zonsondergang of bij bewolking.


Cichorei heeft een licht bittere smaak en kan worden gegeten en naar het schijnt wekt het de eetlust op. De gehele plant is eetbaar, van de bloemen tot de bladeren en zelfs de wortels kunnen ook worden gegeten. Cichorei zuivert tevens het bloed en heeft daardoor een positieve werking bij aderverkalking, jicht, reumatiek en bij leveraandoeningen. Het is ook aangetoond dat het een gunstige werking heeft voor het hart, lever en de maag. Tevens heeft Wilde Cichorei een stimulerende werking op de darmen en bijvoorbeeld klachten kan verminderen bij prikkelbare darm symptoom (PDS).


De bloem wordt ook vaak verwerkt als versiering in allerlei salades vanwege de mooie kleur. De Cichoreiwortels dienen wel eerst te worden geschild en kunnen daarna worden gekookt of worden gegratineerd. Van deze wortels kan ook surrogaatkoffie worden gemaakt en bijkomend voordeel hierbij is dat hier geen cafeïne inzit.


Als je Cichorei wilt zaaien op de grond doe dit dan bij voorkeur op een kaal stuk grond. De grond kun je eventueel omschoffelen. Zaai het zaad in de periode april tot en met juli. Wilde Cichorei is een warmtekiemer en de zaden zullen pas ontkiemen als het warm genoeg is geworden.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page