Wikipedia als online encyclopedie bestaat al vanaf 2001 (Nederlandse versie) en is ontzettend belangrijk als informatiebron als je online informatie wilt zoeken over een bepaald onderwerp of thema. Vrijwel iedereen kent inmiddels Wikipedia. Ook op scholen wordt Wikipedia veelvuldig gebruikt om informatie te kunnen vinden voor een werkstuk, spreekbeurt of een andere presentatie. Vrijwel alles is al omschreven op Wikipedia. Er zijn momenteel al bijna 2 miljoen artikelen beschreven op Wikipedia en iedere dag komen er circa 146 bij. Wikipedia moet je dan ook zien als een enorme online bibliotheek. In de beginjaren van Wikipedia werd deze site als informatiebron nog niet echt betrouwbaar geacht, maar dat beeld is nu echt compleet veranderd, met als resultaat dat de Nederlandse versie van Wikipedia ieder uur zo'n 95.000 keer wordt opgezocht. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd behoort Wikipedia tot de top 6 van de meest bezochte sites. Dat komt gewoon omdat Wikipedia gewoon erg handig is als informatiebron als je iets over een bepaald onderwerp te weten wilt komen. Behalve in Nederland zijn er ook nog Wikipedia 's in 287 andere talen beschikbaar.
Wikipedia is ooit begonnen in Amerika, net als zoveel andere sites op internet. De grondlegger van Wikipedia is de Amerikaan Jimmy Wales. Jimmy Wales bedacht de naam Wikipedia door het woord encyclopedia en het begrip wiki samen te voegen. Wiki is een Italiaans woord wat staat voor snel, vlug en/of beweeglijk. Ieder land heeft zijn eigen schrijvers die artikelen schrijven voor Wikipedia, maar wie dacht dat alleen schrijvers verantwoordelijk zijn voor de artikelen die heeft het mis. Wikipedia gebruikt namelijk in steeds toenemende mate zogenaamde "bots". Bots zijn programma's die zelf geheel automatisch artikelen kunnen aanmaken. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld ook stukken tekst worden vertaald.
Wikipedia is in de basis opgezet in de vorm van een wiki (applicatie of computerprogramma). Dat houdt in dat elke inhoudelijke pagina in principe door iedere willekeurige bezoekers kan worden bewerkt. Zo kan een ieder zijn/haar kennis delen zonder dat er hoeft te worden ingelogd en niemand hoeft hiervoor toestemming te verlenen. Voor Wikipedia zelf is een apart programma ontworpen. Nu is deze software, genaamd Media Wiki, een actief opensourcesoftware-project dat tevens ook gebruikt kan worden door de andere projecten van de Wikimedia Foundation en door andere bedrijven en projecten.
Wiki is een vrije encyclopedie waar iedereen zelf zijn of haar eigen steentje aan kan bijdragen. Wikipedia heeft een speciale techniek waardoor het mogelijk is om samen met andere schrijvers goede teksten te kunnen schrijven. Na publicatie van zo'n artikel op Wikipedia kan het altijd nog worden aangepast. Het ene onderwerp waarover wordt geschreven is actueler dan de ander omtrent bepaalde ontwikkelingen. Dan zal zo'n betreffend onderwerp natuurlijk ook vaker worden aangepast.
Wikipedia is compleet onafhankelijk en neemt dus niet een bepaald standpunt in. Alle onderwerpen op Wikipedia worden dus feitelijk gebracht en er wordt absoluut niet om de waarheid heen gedraaid. Maar gelukkig zijn er ook vrijwilligers die namens Wikipedia de artikelen controleren zodat een artikel altijd feitelijk juist en neutraal blijft, zoals bijvoorbeeld bij onderwerpen over de politiek of over het geloof. Het is natuurlijk logisch dat de inhoud van de grootse online encyclopedie ter wereld, wat Wikipedia is, altijd controleerbaar moet zijn en geen onrecht mag doen aan derden en daarom is Wikipedia wereldwijd ook zo betrouwbaar.