top of page

Wetenswaardigheden over moeder Aarde

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 25 jan

Wij lopen allemaal rond op onze prachtige moeder Aarde maar wat zijn we eigenlijk ontzettend nietig als je alles goed nagaat. In dit artikel komen allerlei wetenswaardigheden en de complete geschiedenis van de aarde aan bod.



Geschiedenis van de aarde


Onderzoek heeft uitgewezen dat de Aarde ongeveer 4,57 miljard jaar bestaat. Het leven op Aarde ontstond ongeveer 1 miljard jaar later. Vanaf de zon gezien is de Aarde de derde planeet van ons zonnestelsel. De Aarde is 1 van de 9 planeten van ons zonnestelsel. Er is leven mogelijk omdat de biosfeer de aardatmosfeer zuurstofrijk heeft gemaakt. Daarom is er rond de Aarde ook een ozonlaag ontstaan die de aardoppervlakte kan beschermen tegen schadelijke ultraviolet straling. Door de schadelijke invloed van de mens op de Aarde is dit momenteel een hot issue want her en der in de wereld raakt deze ozonlaag steeds verder aangetast en wordt dus dunner en dunner. De mens moet dit snel een halt toeroepen maar dan moeten natuurlijk wel alle neuzen van alle wereldleiders de zelfde kant op staan.


Wetenswaardigheden van de Aarde


71% van de Aarde bestaat uit water in de vorm van oceanen, zeeën, rivieren, kanalen, en sloten en dat betekent dus automatisch dat 29% van de Aarde bestaat uit land. Dat zijn de diverse werelddelen zoals Europa waar Nederland vanzelfsprekend ook bij hoort. Over de buitenste laag van de Aarde zijn schollen en platen al miljoenen jaren continue in beweging. Zo ontstaan bergen en vulkanen. De Aarde heeft een natuurlijke satelliet en dat is de maan en is rond dezelfde tijd als de Aarde ontstaan. Daarom heeft de maan ook invloed op de Aarde. De aantrekkingskracht van de maan veroorzaakt getijden in de oceanen, zorgt ervoor dat de hellingshoek van de aardas stabiel blijft en zorgt ervoor dat de rotatiesnelheid van de Aarde langzaam maar zeker afneemt.


De Aarde draait om zijn as en dat lijkt een dag te duren. In werkelijkheid duurt dat 23 uur, 56 minuten en 4 seconden. Dan staan de sterren precies weer op de plaats van (bijna) een dag terug. Daarom wordt er ook wel eens over een sterrendag gesproken. De zon staat echter dan niet helemaal op dezelfde plaats. Dit duurt 3 minuten en 56 seconden langer en dat is opgeteld dus precies een dag.


Afstand aarde tot de zon


Wat veel mensen misschien verbaast is dat in de winter de zon niet veel verder weg staat maar juist dichterbij. De 4 verschillende seizoenen op de Aarde ontstaan juist door de schuine stand van de aardas. Deze kleinste afstand bedraagt slechts 147,1 miljoen kilometer en is maximaal 152,1 miljoen kilometer van ons verwijderd. Stel je voor dat je met de auto 100 kilometer per uur rijdt en dan 170 jaar lang, dan kom je pas bij de zon qua afstand dan.


De Aarde is niet helemaal rond zoals bij de meeste andere planeten. De middellijn bij de polen is 12713 kilometer en de middellijn is bij de evenaar 12756 kilometer.


Het binnenste van de Aarde


De Aarde heeft een korst, een mantel en een kern. De kern is het binnenste van de aarde en is ongeveer 3000 graden Celsius en bestaat uit metalen en is aan de buitenkant vloeibaar. De mantel heeft een temperatuur van ongeveer 2000 graden Celsius en bestaat uit diverse gesteentes. De buitenste laag van de aarde heet de korst. Variërend van 5 kilometer diepte tot 40 kilometer diepte en is veelal ontstaan door vulkanisme.


De komst van de mens


Volgens de Bijbel was Eva de eerst vrouw maar puur wetenschappelijk bekeken werd de eerste homo sapiens oftewel moderne mensen geboren ergens tussen 150000 jaar en 280000 jaar geleden. De eerste mensen leefden in Afrika en zouden zich laten verspreiden over de rest van de wereld. Laten kwamen de cro-magnonmensen en de neanderthalers. Is het nu het geloof of de wetenschap die het bij het juiste eind heeft? Het kan nog niet overtuigend bewezen worden. Nog niet! Het is aan u wat u gelooft.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page