Vrijwel iedereen die werkzaam is heeft in meer of mindere mate weleens last van werkstress op de werkvloer. De ene heeft er ook sneller last van dan de ander. De afgelopen jaren hebben we op de werkvloer meer last van werkstress gekregen. Vaak heeft het te maken met een (te) hoge werkdruk. Dat is uit onderzoek naar voren gekomen en ik denk dat de overgrote meerderheid van de beroepsbevolking ook achter deze conclusie staat. We leven in een steeds hectischer wordende maatschappij die steeds meer van ons vraagt en de ene kan daar nu eenmaal beter tegen dan de ander.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_fba0d0a66ccb4bb488aa5f6318908051~mv2.png/v1/fill/w_510,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_fba0d0a66ccb4bb488aa5f6318908051~mv2.png)
We hebben steeds minder tijd voor elkaar en voor ons gezin, omdat nu vaak beide partners aan het werk zijn. We kunnen bovendien op het werk de overvloed aan digitale informatiestromen vaak bijna niet meer aan. En momenteel raken veel mensen door de steeds verder toenemende automatisering hun baan kwijt of dreigen hun baan wellicht kwijt te gaan raken door reorganisaties, fusies of door slechte financiële resultaten. Dit leidt tot heel veel onzekerheid, want de hypotheek en de andere rekeningen moeten iedere maand wel keurig worden betaald.
Werknemers moeten zich ook steeds flexibeler opstellen op de werkvloer, maar het spreekwoordelijke lijntje knapt vroeg of laat wel een keer. De rek is er op een bepaald moment gewoon uit en hoe lang kunnen we dat aan? Het is moeilijker dan ooit geworden om een gezond en goed evenwicht te vinden tussen privé en ons werk. We zijn gewoon geen robots en dat zullen we ook nooit worden. Deze maatschappij vergeet nog weleens dat mensen gewoon van vlees en bloed zijn en gewoon menselijke emoties kunnen hebben.
Te veel werkstress kan leiden tot diverse gezondheidsklachten (zowel lichamelijk als geestelijk) zoals slapeloosheid, hoge bloeddruk tot zelfs een burn-out. Bij te veel werkstress ga je minder goed functioneren en je neemt je problemen vaak ook mee naar huis. Werkstress kan eveneens leiden tot overbelasting en/of uitputting. Een klein beetje stress is helemaal niet verkeerd en kan zelfs leiden tot een nog betere prestatie. Maar je lichaam moet natuurlijk wel de tijd krijgen om de stress te kunnen verwerken en daar wringt nu net vaak de schoen. Het hebben van te veel werkstress voor een langere tijd is absoluut niet goed voor uw gezondheid! Stressklachten kunnen zich opstapelen tot een onwerkbare situatie en kan dus zelfs resulteren in een burn-out. Zoek daarom tijdig hulp. Praat met een vertrouwenspersoon en/of met uw huisarts. Of plan een gesprek met uw baas, want een werkgever wil ook geen zieke werknemers.