Veel werknemers ervaren aan den lijve dat de werkdruk is toegenomen. De werksfeer laat dan ook vaak te wensen over, met alle gevolgen van dien. Stress, stress en nog eens stress, en veel werknemers durven dus niet meer hun mond open te doen uit angst voor ontslag.
Werknemers zijn bang voor een volgende ontslagronde
Veel mensen moeten steeds vaker overwerk accepteren min of meer onder zachte dwang. Niet zelden krijgen ze dan de opmerking van de baas naar het hoofd geslingerd dat iedereen een stapje harder moet werken in deze crisistijd. Ook worden werknemers stelselmatig en suggestief min of meer gewaarschuwd dat ze blij moeten zijn dat ze nog werk hebben, want de volgende ontslagronde komt er alweer aan en jij kan de volgende zijn. Veel mensen durven dan ook niet aan de bel te trekken uit angst om alsnog zijn of haar baan te verliezen.
Een verharding en verzakelijking van het management
75% van de werknemers ervaart een verharding en een verzakelijking van het management. De huidige crisis heeft dat er ook niet bepaald niet beter op gemaakt, aldus de mening van ruim 70% van deze groep werknemers. Het management hanteert steeds strenger wordende regels en eisen. Dit eist zo langzamerhand zijn tol onder de werknemers. Dit lijdt tot meer spanningen op het werk, maar ook wantrouwen en onzekerheid. Een slechte sfeer op het werk kan lijden tot irritaties tot zelfs pesterijen aan toe.
Men kijkt dus wel uit om in deze tijd zijn of haar mond open te doen over deze wantoestanden op de werkvloer, want dat zijn het. De baas denkt maar alles te kunnen doen tegenwoordig, al geldt dit gelukkig niet voor alle bazen.
Reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Uit angst om niet op deze ontslag lijst komen te staan trekken veel werknemers dan ook niet aan de bel, wat ze eigenlijk wel moeten doen. Ook zien bepaalde mensen het als een zwaktebod dat ze niet meer tegen de stress op de werkvloer kunnen.
Ziekteverzuim en uitval
Dit kan lijden tot (veel) meer ziekteverzuim en uitval en daar zit u maar ook uw baas natuurlijk ook niet op te wachten. Het is maar net wanneer het lijntje knapt. Bij de ene ligt die grens hoger dan de ander, maar zoek deze grens dus niet op, want dan is het te laat. 40% van de werknemers heeft te maken met een hoge werkdruk, en hiervan heeft een op de vijf last van burn-out klachten.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_145c49b6b9744344bf0a2b8ae3b760c8~mv2.png/v1/fill/w_340,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_145c49b6b9744344bf0a2b8ae3b760c8~mv2.png)
Vertrouwenspersoon of een bedrijfsadviseur?
U kunt natuurlijk met uw problemen terecht bij een vertrouwenspersoon. Maar als deze problemen de richting opgaan van spanningen op het werk, angst om baan te verliezen of last van een hoge werkdruk dan kunt u beter te rade gaan bij de ondernemingsraad, de bedrijfsarts of bij bedrijfsmaatschappelijk werk. Een vertrouwenspersoon is namelijk geen bedrijfsadviseur.
Vermoedelijk, als de crisis ten einde zal zijn, zullen werkgevers dan wel weer hun best doen om hun werknemers te houden. Blijkbaar doen sociale aspecten op de werkvloer er in tijden van crisis minder toe. Klokkenluiders, kom in actie want deze wantoestanden willen we niet meer, crisis of geen crisis.