top of page

Werkloos zijn in deze tijd

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 25 jan

Zelfs de experts weten niet of we weer in een crisis terecht gaan komen, maar feit is dat er meer dan 600.000 mensen thuis zitten en geen werk hebben en een heel groot deel zal ook waarschijnlijk nooit meer werk krijgen. Natuurlijk trekt de arbeidsmarkt weer iets aan, maar dat is vaak uitzendwerk of tijdelijk werk. Vast werk is tegenwoordig bijna een utopie. Bovendien zijn er ook honderdduizenden zzp-ers die hun hoofd amper of helemaal niet boven water kunnen houden. En dan heb ik het nog niet eens over honderdduizenden mensen met een klein contract die er meerdere banen op na moeten houden om nog enigszins een redelijk loon te verdienen. Zo kun je nog wel even doorgaan. De flexibilisering en automatisering zijn veel te ver doorgeschoten. In dit digitale tijdperk wordt er door de almaar toenemende automatisering en robotisering steeds meer werk van ons afgepakt. Volgens een Amerikaans onderzoek zullen door de robotisering op termijn 47% van alle banen verdwijnen. Dat zijn geen misselijke cijfers. De mens en menselijkheid is nog maar een bijzaak aan het worden. Daarom neemt de afstandelijkheid naar elkaar toe ook steeds meer toe. We worden steeds meer een individualistische maatschappij waarbij het ikke is en de rest kan stikken.



De zorgrobot doet ook al zijn intrede in de zorg, want zorg laten verlenen door de mens is te duur en zo zijn er nog veel meer dingen te bedenken. Duizenden medewerkers in de zorg zullen hun baan op termijn gaan verliezen, net als in vele andere sectoren gaande is. Elke keer denk je dat het niet erger kan en dan worden er weer ergens mensen ontslagen. Iedere keer heeft de regering weer loze beloftes dat er weer honderden miljoenen worden gereserveerd voor nieuwe banen die nog gerealiseerd moeten gaan worden. Dat zijn gewoon loze beloften en ook al zou al dit geld banen opleveren, dan nog is het dweilen met de kraan open. We worden gewoon voor het lapje gehouden.


Mensen, er is lang niet genoeg werk voor iedereen en het wordt steeds erger. Over niet al te lange tijd zal het basisloon zijn intrede gaan doen, want dat kan gewoon niet anders. Dan krijgt iedereen een bepaald basisloon van zo'n 750 tot 1000 Euro en wat je er dan eventueel extra bijverdient is dan extra. Iedereen moet toch een bepaalde structuur en een doel in het leven hebben, maar bij gebrek aan werk staat dat toch op het spel. Steeds meer studenten studeren op een Hogeschool of Universiteit, maar er zitten meer afgestudeerde werklozen dan ooit werkloos thuis omdat zij ook geen werk kunnen vinden. Hoe schrijnend! Sommige afgestudeerden gaan uit nood of om toch maar bezig te zijn maar weer beginnen aan een nieuwe studie. Natuurlijk is die opgedane kennis een goede zaak maar als je je vak niet kunt uitoefenen, dan heb je er toch niks aan? Er zijn zelfs genoeg sectoren waarbij je vrijwel kansloos bent om ooit een goede baan te vinden. Waarvoor leer je dan nog?


Nu wil de regering het stimuleren dat ouderen langer kunnen blijven werken, ook na hun 65e. De werkende 50-plussers zijn de enige groep waar de arbeidsparticipatie tijdens de crisis is toegenomen. Ouderen hebben vaak meer kennis in huis, zijn vaak stipt op tijd op hun werk en zijn vaak stressbestendiger dan de jongeren. Jongeren kunnen echter vaak beter met nieuwe technologieën omgaan. Er werken momenteel al meer ouderen dan ooit tevoren, vooral bij de overheid en in de zorg. Het was altijd zo dat als iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikte dat degene dan verplicht werd ontslagen, maar dat roer gaat nu dus om. Deze wet is 1 januari 2016 van kracht geworden.


Natuurlijk is het aan de ene kant een goede zaak dat men het wil stimuleren dat 65-plussers ook nog gewoon in dienst kunnen blijven, maar gaat het dan niet ten koste van onze jeugd? Onze jeugd mag toch ook wel eens aan de bak komen? Oudere werknemers houden toch de instroom tegen van de jongeren. Jongeren kunnen nog steeds maar mondjesmaat instromen en dan hebben ze vaak ook alleen nog maar een tijdelijke aanstelling, in tegenstelling tot de oudere werknemers die heel vaak een vast contract hebben. Ik gun een ieder zijn of haar werk, maar onze kinderen en kleinkinderen moeten toch ook een toekomst hebben? Een mix van oud en jong op de werkvloer is toch het beste voor iedereen.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page