Vroeger waren mensen al oud als ze 45 of 50 jaar waren. De welvaart is enorm gestegen alsmede het niveau van de gezondheidszorg. Er zitten voordelen aan om erg oud te worden maar er zitten ook wel degelijk bepaalde nadelen aan verbonden. Hier volgt een overzicht.
Gezondheidszorg op steeds hoger pijl
De gezondheidszorg komt op een steeds hoger pijl te staan. In principe kunnen er heel veel gewrichten en andere onderdelen van het menselijk lichaam vervangen worden maar waar ligt nu eigenlijk ethisch genomen de grens? De Britse ouderdomsprofessor Audrey de Grey heeft laatst beweerd dat de stap van 100 jaar naar 1000 jaar maar klein is en zegt bovendien dat de mens die 1000 jaar kan worden in principe nu al leeft. Er zal technisch steeds meer mogelijk worden omdat er continu wetenschappelijk onderzoek wordt verricht. Er is veel minder kindersterfte dan vroeger en er zijn bijvoorbeeld remedies gevonden tegen ziektes als TBC. Door nieuwe stamceltechnieken zal men in de toekomst in staat zijn om nieuw menselijk weefsel aan te gaan maken. Versleten gewrichten worden ook al jaren vervangen mits de gezondheid het toe laat natuurlijk. Maar hoe zit het met een nieuw hart, nieuwe longen, nieuw gezicht of vervangen van de complete huid. Hoe ver wil je gaan als individu? Wil je als bejaarde nog een paar jaar slijten als een kasplantje achter het raam of wil je met alle risico's van dien zo nu en dan lichaamsdelen laten vervangen?
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_9a8ded61940a4f49b3930599554d88be~mv2.png/v1/fill/w_314,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_9a8ded61940a4f49b3930599554d88be~mv2.png)
Pensioen
Hoe zit het dan met de pensioenleeftijd? Als deze trend zich doorzet die ik schets dan zal de pensioenleeftijd geheid omhoog gaan tot misschien wel 70, 75 jaar of nog wel hoger. De pensioen premies zullen dan nog veel verder omhoog gaan. Is alles dan nog wel te betalen vraagt ik mij af? Er zullen dan steeds meer niet werkenden zijn tegenover de groep wel werkenden. Op het laatst krijg je volgens mij helemaal niet meer een gezonde situatie. De gezondheidszorg in Nederland is nu al bijna niet meer betaalbaar en zal dan volgens mij helemaal niet meer te betalen zijn.
Speelt de mens voor God?
Ziektes als kanker en andere ziektes kunnen steeds beter bestreden worden maar er zullen altijd weer nieuwe virussen en andere ziektes de kop op steken. Door onderzoek zal men steeds meer ziektes, afwijkingen etc. de baas worden maar echt voor God spelen kunnen we nog niet en als het aan mij ligt helemaal nooit.
Wat is een menswaardig bestaan?
In principe kun je de dood als je tenminste niet een verkeersongeluk, een beroerte of iets dergelijks krijgt een heel eind voor je uit schuiven. Maar ik denk dat een ieder bij zichzelf te rade moet gaan wanneer het leven nog wel kwaliteit heeft en wanneer niet? 30, 40, 50 jaar in bed liggen of in een rolstoel zitten als een gehandicapte lijkt me nou niet bepaald een pretje. Mensen die in coma liggen in het ziekenhuis laten ze soms ook gerust 10 of wel 20 jaar leven maar of dat nu leven is en een menswaardig bestaan is? Bejaarden van 100 en ouder zitten al tientallen jaren achter de geraniums en zo kun je nog wel even doorgaan. Veel ouderen willen vaak al jaren niet meer leven als de hele familie al overleden is en ze helemaal alleen zijn overgebleven en praktisch nooit bezoek krijgen. Ze zeggen dan voor wie moet ik nog leven dan? Als je bejaard wordt en nog steeds fit bent wil men vaak nog graag blijven leven maar als je eenmaal gaat kwakkelen dan wordt het een heel ander verhaal. De ziekte van Alzheimer bijvoorbeeld is helaas nog niet te genezen maar men kan het tempo van aftakeling wel afremmen. In dit land leven tienduizenden bejaarden en ook niet bejaarden min of meer als een kasplantje door deze ziekte. Je kunt het deze mensen niet meer vragen of ze nog willen leven maar ik denk dat ik het antwoord wel weet.
Statistieken
Gemiddeld genomen is de afgelopen 150 jaar onze levensverwachting elk decennium 2,5 jaar omhoog gegaan. Momenteel worden in Nederland de mannen gemiddeld ongeveer 78,5 jaar oud en vrouwen gemiddeld 82,5 jaar oud en we staan na Zweden tweede in Europa. Statistieken beweren dan mannen in 2030 gemiddeld 81,1 jaar oud zullen worden en de Nederlandse vrouwen gemiddeld 85,3 jaar. Waar eindigt dit als het bovenstaande verhaal serieus in overweging wordt genomen?