top of page

Waterkers is heel erg gezond om te eten

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 16 sep 2024

De waterkers (officieel witte waterkers) wordt ook wel watercress of Cresson genoemd en zit boordevol met vitamines en mineralen. Waterkers is rijk aan vitamines C en K en bevat bovendien veel bètacaroteen. Bètacaroteen wordt in je lichaam omgezet in vitamine A. Verder bevat het veel ijzer, magnesium, calcium en nog meer gezonde stoffen.


Dit leuke plantje is van origine een moerasplant (in de buurt van meren en vijvers) en komt wijd verspreid voor in gematigde en warme gebieden (ook in Nederland). Het wordt wel gezien als een semi-waterplant en kan prima in een laagje ondiep water staan. Waterkers heeft dan ook de behoefte aan veel water en moet zeker niet uitdrogen. Als de waterkers bij jou in een pot staat kun je er ook een onderbak of schoteltje onder zetten en vul deze met water en hou het vervolgens gevuld met water.


Mensen denken vaak dat waterkers een fruitsoort is maar eigenlijk is het een kruidensoort en behoort tot de kruisbloemenfamilie (brassicaceae).

Het wordt ook in kassen gekweekt en is het hele jaar door verkrijgbaar. Deze heerlijke sappige groene blaadjes hebben een heerlijke pittige mosterdachtige of peperachtige smaak en is bijvoorbeeld heerlijk voor in de soep, als ingrediënt op een boterham met kaas of in de salade.



Zowel het blad als het steeltje kan je prima eten. Waterkers kan rauw en gekookt gegeten worden, maar als je het rauw eet levert het natuurlijk gezondheidsvoordelen op omdat het dan natuurlijk gezonder is.


Zelf waterkers kweken is prima om te doen. Zoek een mooie zonnige plaats op (binnen of buiten, maar binnen kan het hele jaar door). Een plekje in de halfschaduw is echter ook prima, want dat heeft als voordeel dat het plantje minder snel uitdroogt. Een moestuinbak is natuurlijk ook een optie. Zaai dan de zaden op natte kalkhoudende vruchtbare grond en bedek het dan vervolgens met circa een halve centimeter aarde. Waterkers kan ook worden gekweekt in natte watten. Rond de herfst is de beste periode om dit te doen, want waterkers gedijt het beste bij temperaturen tussen de 10 en 16 graden Celsius. Zorg ervoor dat het kweekbedje altijd vochtig is, maar niet te nat!


De zaadjes komen al snel naar boven en dan duurt het nog drie weken voordat je kunt oogsten. Snoei dan bij voorkeur tot 10 centimeter lengte. Dat bevordert een dikkere en vollere structuur, Goed afspoelen voordat je het gaat eten. In een zakje is het in de koelkast een week houdbaar.


Waterkers is winterhard en staat in bloei (witte bloemetjes) van mei tot oktober. Het is een makkelijk te bestuiven soort. Omdat het maar een klein plantje is passen er in principe wel 200 tot 300 plantjes in een vierkante meter. In rijen passen er wel 17 tot 23 plantjes in een strekkende meter.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page