top of page

Wat speelde zich af op Nederlands grondgebied?

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 26 jan

Nederland als land bestaat nog helemaal niet zo lang. Op ons grondgebied liepen vroeger neanderthalers of jagers rond die de binnenlanden in werden gedreven door een stijgende zeespiegel. Langzaam maakte het jagen echter plaats voor de landbouw en veeteelt. U leest in dit artikel alles wat er zich vroeger afspeelde op ons grondgebied.


Steentijd


Ver voordat Nederland als land ontstond waren er al passerende jagers op ons grondgebied actief aan het jagen. Dan hebben we het over de steentijd. Onderzoekers denken dat de Neanderthalers de eerste echte bewoners waren in het gebied wat thans Nederland is. Hier zijn namelijk sporen van teruggevonden in gebieden in de buurt van Rhenen en Maastricht. De foto links is het skelet van de moderne mens en de foto rechts is het skelet van een neanderthaler. Vroeger hadden we echter ook al eens te maken met een temperatuurstijging waardoor de zeespiegel ging stijgen. Mogelijk zijn daardoor de jagers vertrokken naar de binnenlanden.



Het jagen verdween langzaam naar de achtergrond In de daarop volgende periode ging de mens zich steeds meer hechten aan een vaste verblijfplaats waardoor het jagen steeds meer naar de achtergrond verdween. Toen maakte het jagen plaats voor de visserij. Ook werden er steeds meer veldvruchten verzameld. Het nomadisch jagen zoals dat wordt genoemd maakte langzaam maar zeker plaats voor de sedentaire landbouw en veeteelt. Tekenen die hierop wijzen zijn dat er bijvoorbeeld op een Lössplateau in de buurt van Maastricht resten zijn gevonden van een oude historische boerderij. Dat moet dus betekenen dat er in die tijd dus ook al planten en dieren werden gehouden. Deze landbouw had wel een negatief effect, namelijk dat de bossen plaats moest maken voor deze landbouw. Deze periode speelde zich af tussen 4000 jaar en 5000 jaar voor Christus. Deze culturen die dus gingen leven van de landbouw bleven eerst nog in Limburg om hier de lössgebieden te kunnen bewerken. Een ploeg hadden ze in deze tijd natuurlijk nog niet. Ze wisten dat het in het noorden van Nederland kleigrond was dus daarom was hiernaartoe verhuizen nog geen optie simpelweg omdat ze deze grond dus nog niet konden bewerken. Behalve in Limburg was de rest van Nederland nog het domein van jagers en verzamelaars. Rond het jaar 1000 voor Christus werd er al gebruik gemaakt van stro, mest en wintervoeding voor het vee wat werd gehouden. In deze periode vond de Keltische periode plaats. Er was een klasse van edelen die heersten over de bevolking.


IJzertijd


De Kelten introduceerden een paar honderd jaar later het ijzer. Logischerwijs brak toen de ijzertijd aan. Deze Keltische welvaart trok de Germanen aan rond 200 jaar voor Christus. In deze tijd begon de zeespiegel verder te stijgen en daardoor werden er sindsdien terpen gebouwd en raatakkers gebruikt. Een echt verschil was er niet tussen de Kelten en de Germanen dus een onderscheid is niet te maken.


De Romeinse tijd


In het jaar 57 voor Christus brak de tijd aan van de Romeinen onder aanvoering van Julius Caesar. Dit wordt de Romeinse tijd genoemd. Dit volk was eerste volk in staat om ooggetuigenverslagen van Nederland te maken en dit volk zou enige honderden jaren verblijven op Nederlands grondgebied. In de Romeinse tijd zouden ook de eerste Nederlandse steden ontstaan als Voorburg, Maastricht, Heerlen en Nijmegen. Het kustgebied van Nederland zag er vroeger echter heel anders uit dan nu. De zeespiegelstijging heeft Nederland zijn vorm gegeven. Aan de Romeinse overheersing kwam een eind in het jaar 402 na Christus.


Friezen, Fransen en de Saksen


De Friezen, Fransen en de Saksen kwamen rond het jaar 500 na Christus naar ons land toe. Dit werd een ware machtsstrijd en er zouden vele veldslagen volgen. De ijzeren eeuw begon in het jaar 850 na Christus en zou uiteindelijk een eeuw duren. Nederland werd toen als Frankisch rijk verdeeld tussen de 3 kleinzonen van de overleden Karel de Grote. Tussen de jaren 925 en 1350 was het weer rustig en waren er geen veldslagen. Ons Nederlands grondgebied leek toen wel een lappendeken van grote gebieden en kleine gebiedjes. Rond het jaar 1500 werd een groot gedeelte van het Nederlandse grondgebied ingedeeld bij het Duitse rijk. In 1588 ontstond er een republiek.


Gouden eeuw (17e eeuw)


De gouden eeuw was met recht de gouden eeuw voor Nederland want deze eeuw zorgde voor een enorme groei van de Nederlandse scheepvaart. Ook kwam nu langzaam de industrialisatie op gang. In deze eeuw was Nederland een van de rijkste en machtigste landen ter wereld. In het jaar 1602 werd de VOC opgericht. VOC staat voor Verenigde Oost-Indische Compagnie en was de grootste handels- en transportonderneming van de wereld. Nederland verzuilde in deze periode enorm maar net zo snel dat het kwam verdween het ook weer. Het Koninkrijk der Nederlanden bestaat vanaf het jaar 1814.


De Belgische revolutie


De Belgische revolutie vond plaats in 1830 en vanaf toen heeft Nederland zijn huidige vorm gekregen. De zuidelijke Nederlanden werden toen wel afgestoten en behoorden vanaf toen toe aan België. Vanaf 1839 hebben diverse Koningen en Koninginnen op de troon gezeten, namelijk Koning Willem 1, Koning Willem 2, Koning Willem 3, Koningin Emma, Koningin Wilhelmina, Koningin Juliana, Koningin Beatrix en binnenkort zal Koningin Willem Alexander de troon bestijgen en zal dan zijn moeder opvolgen.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page