top of page

Vuurwerkomzet 65 miljoen Euro tegenover vuurwerkschade van vele tientallen miljoenen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

1500 vuurwerkverkooppunten in Nederland hebben dit jaar ongeveer evenveel vuurwerk verkocht als vorig jaar, namelijk voor ongeveer 65 miljoen Euro. Gelukkig wordt er steeds minder knalvuurwerk verkocht, want daar ontstaan toch vaak de schade door. Zo'n 5% van het verkochte vuurwerk is momenteel knalvuurwerk. Helaas komt het gros van de ongelukken voor rekening van mensen met illegaal vuurwerk. Er wordt jaarlijks niet minder dan zo'n 50 ton illegaal vuurwerk in beslag genomen. Hoeveel illegaal vuurwerk bereikt dan wel de consument? En er wordt nog steeds veel te veel geëxperimenteerd met vuurwerk al zijn onschuldige omstanders ook regelmatig de klos.



Momenteel is de discussie gaande of er nu wel of niet een vuurwerkverbod moet worden opgelegd. Er zijn nu al gemeentes met een geheel of gedeeltelijk vuurwerkverbod voor bepaalde wijken en naar verwachting zal deze trend zich verder doorzetten. De goeden moeten zoals zo vaak lijden onder de kwaden. De meeste mensen houden zich wel aan de regels maar schade door vuurwerk en vandalisme kost de samenleving jaarlijks tientallen miljoenen Euro's. Hoeveel dat bedrag is valt nooit helemaal precies vast te stellen. Bushaltes, brievenbussen, prullenbakken, bankjes, lantaarnpalen, verkeersborden, putten, putdeksels en ander straatmeubilair worden tijdens oud en nieuw regelmatig opgeblazen. Vele bomen en ramen worden eveneens vernield door harde knallers. En lang niet alle schades worden gemeld. Een vriend van ons had vandaag lekkage, want vuurwerk had een gat in zijn dak veroorzaakt. Hij heeft het zelf gerepareerd, maar dit valt natuurlijk ook in de categorie vuurwerkschade. De rest van het jaar is het straatmeubilair ook lang niet altijd veilig, maar daar gaat deze discussie nu even niet over.


Veel huizen en auto's raken beschadigd of branden helemaal af. En wat te bedenken van letselschade of van levenslang vuurwerkletsel? Als iemand een oog moet missen nadat het mis ging bij vuurwerk is dat in principe helemaal niet meer in geld uit te drukken. Dierenleed wordt al helemaal niet meegenomen in het geheel. De natuur moet het met oud en nieuw echt ontgelden en er zijn altijd dieren de pineut. Dierenmishandeling staat nog steeds gelijk aan vernieling en dat wordt dus tijd dat er iemand bij de regering opstaat dat dierenmishandeling zwaarder moet worden bestraft. En hoe zit het eigenlijk met de milieuschade? Staat daar ook een bedrag voor of wordt daar over gezwegen? En ik lees ook nergens hoe duur het kost om al dat vuurwerktroep op te ruimen, want de meeste mensen ruimen hun eigen vuurwerkafval niet eens op, terwijl dat natuurlijk wel zou moeten.


Ik vraag me dan ook ten zeerste af of de vuurwerkopbrengst van zo'n 65 miljoen Euro wel opweegt tegen al die miljoenen aan schades en verwondingen. Is dat wel maatschappelijk verantwoord? Vorig jaar heeft men berekend dat de schade tijdens oud en nieuw zo'n 9 miljoen Euro bedroeg, maar dat is niet het hele verhaal, want daar komen nog veel meer bijkomende kosten bij. Die 9 miljoen Euro is alleen de schadelast voor opstal-, inboedel- en autoverzekeringen en is daardoor maar een beperkt deel van de totale nieuwjaar schade. Vele kosten worden pas later bekend. Ook worden schades aan overheidsgebouwen zoals scholen maar ook bedrijven eerst nog niet meegenomen in het geheel en dat vertekent het beeld. Denk eens aan al die langslepende verzekeringskwesties. Medische kosten lopen ook al snel in de papieren en worden vaak niet eens meegerekend niet als vele andere kosten.


De kosten voor de maatschappij zijn wel hoog voor een lolletje tijdens oud en nieuw. Is dat het wel waard beste mensen? Een traditie is leuk maar het kan ook op een andere manier zoals bij een aftelfeest op een plein in de binnenstad of op een centraal punt in uw eigen wijk. Ik wil niemand zijn/haar pleziertjes ontnemen maar is dit het allemaal wel waard beste mensen? Moet er niet een verbod komen op consumentenvuurwerk? Laat het aan de professionals over met het organiseren van een mooie vuurwerkshow ergens centraal in stad of dorp, want we weten allemaal waar verkeerd gebruik van vuurwerk toe kan leiden.


Een vuurwerkverbod handhaven door de politie blijft alleen wel erg lastig, want je hebt altijd mensen die het niet zo nauw nemen met de wet. Hoewel moeilijker? Als je de boel juist omdraait, dan wordt een vuurwerkverbod handhaven juist makkelijker. Bij een landelijk vuurwerkverbod is namelijk iedere knal die je hoort per definitie een overtreding. De politie weet dan in alle gevallen dat het om illegaal vuurwerk gaat. Dan wordt handhaven juist een stuk makkelijker dan de vage regelgeving die er momenteel is. Als een gewone burger vuurwerk in zijn of haar bezit heeft dan kan de politie het in beslag nemen en een boete geven. Hoeveel makkelijker kan het zijn?

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page