top of page

Vuurwerk is prachtig maar hoe is het toch uitgevonden?

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Tijdens de jaarwisseling wordt er voor miljoenen Euro`s aan vuurwerk de lucht ingeschoten. Vuurwerk is prachtig om naar te kijken, maar hoe is vuurwerk nu eigenlijk uitgevonden? U leest het in dit artikel.


Buskruit is toevallig uitgevonden


De mens kan absoluut niet stilzitten en heeft blijkbaar de drang om iedere keer weer wat nieuws uit te vinden. Maar sommige dingen kunnen ook per toeval ontstaan, bijvoorbeeld door een ongelukje. Zo ook bij vuurwerk, want er was zo`n tweeduizend jaar geleden een Chinese kok bezig met de bereiding van een etensmaal en toen morste hij wat salpeter. Salpeter werd vroeger gebruikt bij het koken in plaats van zout. De salpeter werd na deze ongelukkige actie gehusseld met zwavel en houtskool. Dit viel in het vuur en dan nu een keer raden wat er toen gebeurde. Juist, er was een hele luide knal te horen. Dit goedje noemen we tegenwoordig buskruit en is vanzelfsprekend het belangrijkste ingrediënt om vuurwerk van te kunnen maken. Er staan verslagen in een Chinees boek over deze spontane uitvinding wat in het jaar 1044 na Christus plaatsvond. China is nu nog steeds hèt land van vuurwerk want 90% van al het vuurwerk wat op deze wereld wordt gefabriceerd komt uit China. Maar in vroeger tijden na de uitvinding van het buskruit werd er in China ook al vuurwerk gemaakt.


Vuurwerk werd vroeger anders gebruikt


Siervuurwerk en knalvuurwerk is natuurlijk leuk voor op oudejaarsfeestjes en zo maar wist je ook dat het ook wordt gebruikt om boze geesten mee te kunnen verjagen. Hier in Nederland werd in de middeleeuwen pas voor het eerst buskruit gebruikt. In die tijd gebruikten knokkende kasteelheren buskruit in de vorm van bommen om hiermee kasteelmuren te kunnen vernietigen. En ze hielden de vijand op afstand door vuurpijlen af te steken. In die tijd hadden sommige koningen zelfs speciale vuurwerkmakers in dienst. De koningen durfden het zelf niet aan om met buskruit te gaan knutselen want stel je voor als het mis zou gaan. Dan zouden ze met kruid en al de lucht in vliegen want met vuurwerk experimenteren blijft altijd linke soep. Maar dat hoef ik niemand te vertellen dat het linke soep is want tijdens iedere jaarwisseling zijn er weer slachtoffers te betreuren al dan niet met dodelijke afloop. Jongelui vinden het nog altijd stoer om met vuurwerk te experimenteren maar het gaat helaas regelmatig mis. Het is vast niet stoer om een oog of een vinger te moeten missen. Tijdens de afgelopen jaarwisseling zijn er in Nederland niet minder dan 710 mensen naar de spoedeisende hulp gebracht. Wees dus alsjeblieft voorzichtig met vuurwerk.


De eerste Europeaan die buskruit maakte ging de fout in


De eerste Europeaan die buskruit maakte was de monnik Berthold Schwarz in de 14e eeuw. Hij was alleen helaas niet voorzichtig genoeg, want tijdens het mengen van de verschillende ingrediënten vloog een deel van het klooster de lucht in. En wat nog steeds een mysterie is wat een monnik nu eigenlijk met buskruit moest.


De feiten


Vanaf het jaar 1965 gingen wij Nederlanders met oud en nieuw vuurwerk afsteken. De gillende keukenmeiden, astronautjes, rotjes en andere knallers waren en zijn nog steeds razend populair. We steken ieder jaar voor zo'n 65 miljoen Euro aan vuurwerk af. Omgerekend besteedt iedere Nederlanders gemiddeld 3,94 Euro aan vuurwerk. Dat is een duur grapje. Een groot deel van de mensen is echt fan geworden van de knallers al moet een behoorlijke groep mensen er ook juist niks van hebben. Het is een jaarlijkse traditie waarbij alleen al in Nederland (schrik niet) tien miljoen kilo vuurwerk de lucht in wordt geschoten. Daarvan is 90% siervuurwerk en 10% is knalvuurwerk. Maar vandaag de dag gaan er steeds meer stemmen op om het vuurwerk toch maar aan de professionals over te laten zoals bij de professionele vuurwerkshows, want is deze traditie het wel waard om jaarlijks zoveel vuurwerkslachtoffers te moeten betreuren?


Wees voorzichtig met vuurwerk!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page