Vuurvliegjes worden ook wel glimwormen of gloeiwormen genoemd en ze horen bij de keversoorten thuis. Het zijn natuurlijk hele fascinerende wezens omdat ze licht geven in het donker en dat is een heel indrukwekkend gezicht. Dit verschijnsel wordt ook wel bioluminescentie genoemd. Er zijn wel 2000 verschillende soorten vuurvliegjes. Er zijn echter ook kniptorren en weekschildkevers die licht afgeven.
Geloof het of niet, maar vuurvliegjes kunnen net als een lamp hun licht aan- en uitzetten. Iedere soort geeft daarmee zijn eigen unieke signaal af. De natuur heeft dat zo geregeld, omdat de mannetjes en vrouwtjes te midden van andere soorten elkaar dan beter kunnen vinden en zo kunnen ze dus makkelijker een paartje kunnen vormen. Er zijn zelfs soorten waarbij niet alleen het vuurvliegje licht afgeeft, maar ook de eieren, larven en het popstadium. Ze geven ook licht af om rovers af te weren, door hiermee te zeggen dat ze giftig/oneetbaar zijn.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_c2e71d1e552c464bafa3e1a3b3938c75~mv2.jpg/v1/fill/w_274,h_184,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_c2e71d1e552c464bafa3e1a3b3938c75~mv2.jpg)
Vuurvliegjes kunnen licht afgeven omdat er zich een chemische reactie in hun lichaam afspeelt. Er zitten stofjes in hun kleine lichaam die licht kunnen afgeven en deze stoffen reageren op zuurstof. Als het zuurstofgehalte het juiste gehalte heeft, dan geven deze stoffen licht af. Een van de stoffen die licht afgeeft zit ook in kop van een lucifer en heet luciferase.
De naam vuurvlieg is eigenlijk een misleidende naam, want ondanks dat ze kleine vleugeltjes hebben, is het eigenlijk een kever.
Naar vuurvliegjes kijken is een betoverend schouwspel. Je gelooft in eerste instantie je eigen ogen niet. Dit verschijnsel van licht geven duurt jaarlijks maar 2 weken tijdens de nacht en is dus bedoeld om een partner te lokken. Je moet de plekjes natuurlijk wel weten, maar In Nederland kun je ze zien in Limburg, Gelderland en Utrecht. Verder komen ze ook voor in vrijwel alle delen van de wereld, vooral in mangrovebossen. Het is een uniek gezicht om op deze manier in de avondschemering lichtplekjes te kunnen waarnemen. In de Benelux komen 3 soorten voor, namelijk de gewone glimworm, de kleine glimworm die ook wel vuurvliegje wordt genoemd en de kortschildglimworm.
Er wordt weleens een vuurvliegjesavond georganiseerd maar je hebt nooit de garantie om een of meerdere vuurvliegjes te zien, want als het te koud is laten ze zich helemaal niet zien. Op de volgende link kun je hier meer informatie over vinden.