De club van 34 rijke landen, de OESO, publiceerde onlangs een wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat vrouwen, ondanks dat ze wel wat beter zijn gaan presteren de laatste jaren, nog steeds een behoorlijke achterstand op mannen hebben en dat ook niet zo 1, 2, 3 inlopen. Daar zijn verschillende redenen voor aan te wijzen.
Zo verdient een vrouw gemiddeld nog steeds 16% minder loon dan de man, en bij de top is dat verschil zelfs 21%. Men kan nog steeds maar moeilijk een baan vinden. Het aantal meisjes wat sinds 1996 gaat studeren stijgt sneller dan het aantal jongens, dus aan de wil en aan de ambitie van de dames kan het zeker niet liggen. Ook bleek uit dit onderzoek dat de meiden meer gericht waren op het maken van carrière dan de jongens. Jongens zijn op die leeftijd vaak bezig met hele andere dingen behalve studeren. Het verschil is afgelopen jaren wel kleiner geworden, maar het is de vraag of mannen en vrouwen op het gebied van werk ooit helemaal gelijkwaardig zullen worden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a096c054264746d589c77e87b7d5e3b3~mv2.png/v1/fill/w_525,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_a096c054264746d589c77e87b7d5e3b3~mv2.png)
Kinderen en de kinderopvang
Een van de oorzaken is toch dat de meeste vrouwen toch vroeg of later kinderen gaan krijgen, en dat kan toch een hobbel zijn om een goede carrière op te bouwen. Wat hierin ook een rol speelt is dat er nog steeds te weinig kinderopvang is, of het is te ver weg. En mensen vinden de kinderopvang ook vaak te duur.
Rolpatroon man en vrouw verandert niet
Het traditionele rolpatroon van de man en de vrouw verandert ook maar bitter weinig. De vrouwen doen immers nog steeds verreweg de meeste huishoudelijke taken in huis. Er is bijvoorbeeld praktisch niet een man die gaat strijken en ook de verzorging van de kinderen wordt bijna altijd door mams gedaan.
Vrouwen besteden dan ook gemiddeld 2 keer zoveel tijd aan het doen van de broodnodige huishoudelijke taken dan de man. Dit rolpatroon geldt voor de rijke westerse landen maar ook voor de arme landen. Maar in de arme(re) landen staat de vrouwenemancipatie vaak ook nog maar in de kinderschoenen.
Mentaliteitskwestie
Mannen hebben gemiddeld 5 uren betaald werk per dag en bij de vrouwen is dit nog geen 3 uur. Als we dit willen doorbreken dan zal de mentaliteit tussen de oren echt moeten veranderen, en dan doel ik voornamelijk op de mannen, maar of dat er ooit in zit?
Tot slot
Ik zie de meeste mannen echt nooit gaan strijken. Ikzelf evenmin, al doe ik zelf wel regelmatig andere huishoudelijke klusjes. Bovendien schijnt 25% van de mannen aan hele andere dingen te denken behalve aan het strijken.
Een vrouw zonder werk is nog altijd een goede moeder in huis voor haar gezin, maar als de man zonder werk zit dan is dat een ergerlijke beproeving voor hem zelf, en wellicht ook voor het gezin. Vrouwen, werkloos of niet, hebben thuis meestal de zaakjes goed voor elkaar (uitzonderingen daargelaten), terwijl bij werkloze mannen wanorde, verval, misdaad en zelfs geweld niet zelden voorkomt. Als de man misschien eens wat meer vrouwelijke trekjes zou krijgen, dan zou de vrouwenemancipatie misschien ook weer verder kunnen gaan met waar het gebleven is. Maar zover laten de mannen het niet komen, vrees ik, en dat zegt een man.