top of page

Voedselsensor in plaats van een houdbaarheidsdatum

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Wie kijkt er nu niet regelmatig naar de houdbaarheidsdatum op een product in de koelkast. Regelmatig moet er voedsel worden weggegooid omdat de uiterste houdbaarheidsdatum is verstreken. Naar schatting gooien we in de ontwikkelde landen niet minder dan 100 kilo voedsel per jaar weg. Dit is in feite pure voedselverspilling, want men zit in de arme landen te springen om voedsel. Dit is slechts voor uw portemonnee en is ook slecht voor het milieu. Veel voedsel belandt dan ook op de vuilnisbelt.


Plastic sensor


Wellicht is dit snel verleden tijd, want binnen niet al te lange tijd kan de houdbaarheidsdatum namelijk weg worden gelaten op verpakkingen. In plaats daarvan zal een goedkope plastic sensor de bewakingsrol overnemen. Maar hoe werkt nu zo'n sensor? Ieder product reageert op een bepaalde manier als het tegen het bederven aan zit. De sensor kan bijvoorbeeld de zuurtegraad meten van het product. Zo kan er met een scanner makkelijk worden bekeken over het betreffende product over zijn "datum" heen is. Voor goedkope producten is dit wellicht te duur, want deze siliciumtechniek kost 10 cent per stuk. Een zak chips van 1 Euro 25 kost dan 1 Euro 35. Maar stel dat deze sensor wel zal worden toegepast bij al het voedsel en drinken, dan zullen we dat zeker gaan merken in onze portemonnee.



Plastic elektronische sensorschakeling


Daarom werd er gewerkt aan een nog goedkopere sensor, en wel door de Zwitserse chipsfabrikant ST Microelectronics, het Franse Commissariaat voor Atoomenergie, de universiteit van Catania (Italië) en de Technische Universiteit van Eindhoven. En deze samenwerking heeft resultaat gehad want het is mogelijk om een nog goedkopere sensor te ontwikkelen, namelijk een plastic elektronische sensorschakeling van slechts 1 cent per stuk. Op de onderstaande foto is nog een grotere versie te zien. Het uiteindelijke ontwerp zal naar verwachting kleiner worden.


Deze plastic halfgeleider kan worden geprint op allerlei flexibele oppervlakken, zoals bijvoorbeeld weer een zak chips. naar verwachting zal het nog een jaar of 5 duren voordat deze plastic sensor in de praktijk toepasbaar zal blijken te zijn. Naar verwachting zal deze goedkope chip vooral gebruikt worden voor het goedkopere producten bij u in de supermarkt. De plastic sensor daarentegen zal naar verwachting meer gebruikt gaan worden bij het duurdere voedsel en drinken. Toch een prettige gedachte, want dan hoeven we allemaal niet meer regelmatig de houdbaarheidsdatum in de gaten te houden, en dan is wellicht zo´n afbeelding zoals hieronder verleden tijd. Deze techniek zal behalve in de levensmiddelenbranche in de toekomst ook kunnen worden gebruikt in de geneesmiddelenbranche.



Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page