Vlinderstruiken vind je vooral in tuinen om vlinders te lokken. Al die kleurrijke vlinders komen af op de honinggeur of nectar van de bloemen. Deze mooie plant hoort thuis in de categorie helmkruidfamilie en je kunt ze ook verwilderd aantreffen. Wereldwijd zijn er ongeveer 100 soorten, maar de meest gebruikte soort die hier in de Europese tuinen staat is de Buddleja davidii en staat tevens hieronder afgebeeld.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a3088a830286410cb635f541c3f9b850~mv2.png/v1/fill/w_509,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_a3088a830286410cb635f541c3f9b850~mv2.png)
Er zijn vlinderstruiken in vele soorten en maten verkrijgbaar, dus in vrijwel iedere tuin past wel een mooie vlinderstruik. Snoei ze bij voorkeur, want dan bloeit hij overvloedig. Op deze manier verjong je je plant en zo blijft hij ook mooi in vorm. Snoei ze bij voorkeur van augustus tot oktober en knip de uitgebloeide bloemscheuten er dan vanaf. Als je de uitgebloeide bloemen eruit knipt, dan volgt er een tweede bloei. Iedere vlinderstruik groeit namelijk op eenjarig hout. In het voorjaar kun je de vlinderstruik ook terugsnoeien tot vlak boven de grond. Als je hem nooit snoeit, dan zal hij erg hoog worden, gaat verhouten en zal steeds minder bloemen gaan vormen. Als je echter de vlinderstruik wat groter wilt hebben, snoei dan ook wat hoger. Overvloedige bloei zorgt voor een verscheidenheid aan vlinders in uw tuin. Deze Buddleja of Buddleia, want zo worden ze ook wel genoemd, staat in de nazomer (juli tot oktober) in volle bloei op het eind van de jonge scheuten.
Vlinderstruiken zijn heesters en afhankelijk van de soort zijn ze bladverliezend, half-bladverliezend of groenblijvend. Hij houdt ervan om in de volle zon te staan (halfschaduw is ook prima), maar in de volle zon zullen de meeste vlinders eropaf komen. Verder houdt de Buddleja van vruchtbare goed doorlatende grond (niet te natte voeten) en kalk of leek in de bodem. Maar pas op, want ze houden niet van een zure grond, want dan kunnen ze geen voedingsstoffen meer opnemen. Strooi dus bij voorkeur ieder voorjaar wat kalk rondom de vlinderplant en geef jaarlijks een hoogwaardige meststof zoals tuinplanten voeding.
Een vlinderstruik is een opvallende verschijning in uw tuin en ze zijn verkrijgbaar in de kleuren blauw, wit, roze of lila. De bloemen zijn langwerpig van vorm. De bloemgrootte varieert van 10 tot 30 centimeter in lengte en de plant kan 50 centimeter tot wel 4 meter hoog worden (afhankelijk van de soort). Het is een snelgroeiende plant. Iedereen vindt vlinderstruiken mooi, maar wist u wel dat ze behalve in de volle grond ook prima te houden zijn in potten in bakken? Als u besluit tot de aanschaf van een Buddleja, plant hem dan in het voorjaar of in het najaar en niet tijdens de vorst. Een vlinderstruik is met recht een sieraad voor iedere tuin! De aanwezigheid van al die vlinders in uw tuin geeft het "ultieme" tuingevoel aan een ieder, van jong tot oud!