top of page

Vliegende mieren (Hymenoptera)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Als je een mierennest rondom je woning hebt (bijvoorbeeld in de spouwmuur of in de kruipruimte) dan kun je in de zomer ineens worden overvallen door hele hordes vliegende mieren. Ze komen altijd tevoorschijn tijdens drukkend warme temperaturen zonder regen. Ze komen altijd allemaal in één keer tevoorschijn. Denk hierbij aan het spreekwoord ."Als er een schaap over de dam is volgen er meer". Tijdens de bruidsvlucht krijgen ze tijdelijk vleugels. Het grootste gedeelte is na 1 dag alweer dood, maar zulke zwermen vliegende mieren kunnen wel overlast veroorzaken. De mannetjes sterven na de paring nadat ze de vleugels van de koninginnen hebben afgebeten. Ze kunnen wel met honderden of duizenden tegelijk uitvliegen en dit worden paringszwermen genoemd. Ze komen bovendien uit vele nesten tegelijk. Ze zijn bovendien erg kieskeurig want de streek waar ze uitvliegen heeft vaak de beschikking over veel spleten en gaten, zoals bij dood hout het geval is. Je kunt ze zowel in de stad als in de vrije natuur tegenkomen.



Het is gek, maar de meeste mieren hebben helemaal geen vleugels, maar als de paarperiode aanbreekt dan kun je de vliegende mieren zien. Dit zijn gevleugelde mannetjes en jonge maagdelijke koninginnen. Er zijn enkele soorten vliegende mieren, maar afhankelijk van de soort vliegen ze uit en paren ze in juli of augustus in de lucht. Zo komt de zwarte wegmier (hierboven afgebeeld) veel voor hier in Nederland en in België. Tijdens deze paringsdans vliegen de koninginnen zo hoog mogelijk om daar te kunnen paren met mannetjes die ook zo hoog kunnen komen. Dan zijn ze er zeker van dat deze mannetjes fit genoeg zijn omdat ze ook zo hoog in de lucht kunnen komen. Ze paren het liefs met mannetjes uit een ander nest, want zo worden de genetische achtergronden beter uitgewisseld. In principe is er geen verschil tussen gewone mieren en vliegende mieren, want ze komen allemaal uit hetzelfde nest. Het zijn in deze periode echte brokkenpiloten, want ze kunnen werkelijk overal terechtkomen of neerstorten. Er is in deze periode ook een ware slachting gaande want vogels lusten er wel pap van.


Zo snel de vliegende mieren komen zo snel zijn ze ook weer weg, want de mannetjes die uitverkoren zijn om te mogen laten gaan van pure vermoeidheid vaak al binnen een dag dood. De gevleugelde koninginnen waar de mannetjes mee hebben gepaard dalen dan weer af naar de grond en werpen hun vleugels af. Op termijn zullen deze koninginnen dan in een nieuw nest zorgen voor een nieuwe kolonie. Dan zoeken ze naar nieuwe gaatjes in de grond om een nieuw nest te kunnen vormen. Vliegend zoeken ze een geschikte nestplaats. Mieren die vliegen zijn de toekomstige koninginnen van een nest.


In principe zullen deze gevleugelde vrienden ons niet bijten, tenzij je op ze gaat zitten of in hun nest stapt. Ze spuiten dan mierenzuur in je lijf, maar tot meer dan wat lichte irritatie zal dit niet leiden.


Veel mensen vinden zo'n mierenplaag irritant, maar het is binnen een dag weer voorbij. En een beetje begrip voor deze leuke diertjes kan echt geen kwaad, want in deze periode hebben ze het beslist niet makkelijk. Wel kan het zo zijn dat u in een later stadium weer vliegende mieren ziet, maar dat is dan een ander soort vliegende mieren.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page