Vliegen in een vliegtuig is relatief erg veilig, en zeker ten opzichte van het verkeer op de grond. Maar als er een vliegtuig neerstort is het in de meeste gevallen fataal voor de passagiers. In dit artikel komen de risico´s van het vliegen met een vliegtuig aan bod.
Turbulentie
Vliegen in een vliegtuig is vele malen veiliger dan bijvoorbeeld rijden in een auto, maar als er dan ook iets gebeurt dan is het in veel gevallen fataal. Een bekend fenomeen tijdens het vliegen is de al dan niet hevige turbulentie. Vliegtuigen worden steeds moderner en geavanceerder, maar nog steeds is turbulentie natuurlijk waarneembaar in de lucht. Vrijwel alle turbulentie gaat vrijwel ongemerkt aan de passagiers voorbij, maar het is natuurlijk oppassen geblazen bij een extreme luchtstroom in een tropische storm.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_657065336b7e4ae9a59f145d470ad4bd~mv2.png/v1/fill/w_852,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_657065336b7e4ae9a59f145d470ad4bd~mv2.png)
Grotere toestellen hebben natuurlijke ook grotere vleugels. Bij turbulentie kan zo´n vleugel makkelijk meters buigen zonder dat er ook maar een scheurtje is te bekennen. Een lastiger verhaal is het natuurlijk als de piloot bij turbulentie wil gaan landen. Dan komt het echt aan op de ervarenheid van de piloot. Er zijn genoeg mensen die hier over mee kunnen praten. Bij sommige mensen zal het angstzweet over het lichaam zijn gedropen toen de piloot met horten en stoten probeerde te landen, totdat de vliegtuig wellicht met een doffe klap de grond raakt. Het is natuurlijk knap om zo´n kist aan de grond te krijgen en stabiel te houden, maar soms zijn er schoonheidsfoutjes, mede door moedertje natuur.
Slechte weersomstandigheden
En dan te bedenken dat de lijntoestellen ook gewoon doorvliegen bij regen, sneeuw en wind, al gebiedt de eerlijkheid te zeggen dat er heel soms in de wintermaanden wel eens vluchten worden geschrapt of uitgesteld als de baan is ondergesneeuwd. Ook wordt er dan soms wel eens uitgeweken naar een andere luchthaven.
Vliegtuigen moeten de kop in de wind hebben om te kunnen opstijgen of landen
Vliegvelden hebben vaak banen in diverse richtingen. Soms komt de wind te erg van opzij zodat er dan kan worden gekozen voor een andere baan. Vliegtuigen moeten namelijk altijd met de kop in de wind kunnen opstijgen en weer kunnen landen. Let wel, er gebeuren de meeste ongelukken tijdens het landen en opstijgen, vandaar dat iedere landing en vertrek van een vliegtuig zorgvuldig wordt voorbereid.
Technische mankementen
Technische mankementen doen zich gelukkig bijna niet voor. Vliegtuigen worden voorafgaand aan iedere vlucht uitvoerig gecheckt aan de hand van een checklist. De ene vliegtuigmaatschappij staat alleen wel beter bekend dan de ander. Het Jet Airliner Crash Data Evaluation Centre publiceert ieder jaar een lijst met de meest veilige vliegtuigmaatschappijen. Heb je twijfels over een vliegtuigmaatschappij die wel heel erg aan het stunten is (ja, met de prijs), dan kun je een kijkje nemen op de site http://www.aviation-safety.net/ en check dit bij `Database` de ´Airlines`.
Het is namelijk zo dat vliegtuigmaatschappijen buiten Europa niet aan dezelfde veiligheidseisen hoeven te voldoen als hier bij ons in Europa. De controle in het luchtruim is buiten Europa vaak ook minder goed geregeld dan bij ons.
Vliegangst
Vliegen in de lucht is natuurlijk een prachtige ervaring om mee te maken maar toch zijn er best wel veel mensen met vliegangst. Vaak helpt het al om eens een bezoekje te brengen aan een luchthaven. Of ga een of enkele keren vooraf (als u al een vakantie hebt geboekt) eens het betreffende vliegveld bezoeken. Dat helpt in veel gevallen echt. Er zijn ook veel praktische tips te vinden op internet over vliegangst. Zo worden er bijvoorbeeld ook praktijkcursussen gegeven door stichting Valk. Zie voor meer informatie op http://www.valk.org/
De `relatief` meest veilige plek in een vliegtuig is in de buurt van een nooduitgang. Misschien is het een idee om hier te gaan zitten?
Vliegen is een fantastische ervaring. U zult zich zo vrij voelen als een vogeltje. Vliegtuigongelukken gebeuren echt zelden of nooit en is eigenlijk veel veiliger dan het verkeer op de weg.