top of page

Vlaamse Reus (Oryctolagus cuniculus)

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 27 jan

Dit konijnenras is al raszuiver vanaf de 19e eeuw en ze wegen gemiddeld 6 tot 7,5 kilo al zijn er ook wel zwaardere exemplaren. Zijn oorsprong ligt waarschijnlijk in het Belgische Gent (Oost-Vlamingen). In Gent had je namelijk wilde landkonijnen die Patagoniërs werden genoemd. In de 19e eeuw werd er begonnen met het kweken van steeds grotere en zwaardere konijnenrassen door de grootste konijnen telkens met elkaar te kruisen, met uiteindelijk de Vlaamse Reus als resultaat. Aan het eind van de 19e eeuw werd dit konijn geëxporteerd naar Duitsland. Hier werd er vervolgens verder mee gekweekt en in 1937 zou dit leiden tot de Duitse reus of Deutscher Riese. Het gevolg was dat deze konijnen nog zwaarder werden gekweekt. Ook nu nog zie je in Duitsland vaak grotere en zwaardere konijnen dan bij ons het geval is. Een normaal wild konijn weegt tussen de 1,5 en 2,5 kilo en een echte Vlaamse Reus weegt minimaal 6 kilo en vaak nog meer. Ze kunnen wel 10 jaar oud worden en ook wel 10 kilo zwaar.



Het spreekt voor zich dat de Vlaamse Reus een van de grootste konijnenrassen ter wereld is. Behalve als huisdier wordt dit prachtige dier ook gekweekt voor speciale tentoonstellingen en als slachtkonijn. De Vlaamse Reus wordt wel minder vaak gehouden als huisdier dan kleinere konijnen, want ze hebben natuurlijk wel hun ruimte nodig.


De mannetjes hebben een grotere kop dan de vrouwtjes. De oren van een Vlaamse Reus zijn minimaal 17 centimeter lang, zonder vouwen en plooien. Ondanks dat een Vlaamse Reus vrij fors is zijn ze vrij makkelijk tam te maken, want het zijn over het algemeen rustige dieren en ze zijn ook kindvriendelijk. Officieel erkende kleuren zijn behalve wit en konijngrijs, geel, ijzergrauw, blauw, blauwgrijs, blauwgrauw, zwart en haaskleur. Mannetjes worden rammen genoemd en vrouwtjes worden voedsters genoemd. Let op, want een Vlaamse Reus heeft meer ruimte nodig dan een normaal konijn en eet dus ook veel meer! Laat u goed voorlichten voordat u besluit om Vlaamse Reuzen aan te schaffen.


Na 7 tot 10 maanden is de Vlaamse Reus geslachtsrijp. Na de paring duurt de dracht ongeveer 31 dagen. De jongen komen hulpeloos, onbehaard en met gesloten ogen ter wereld en na een dag of 9 gaan langzaam de oogjes open. De vrouwtjes hebben 8 tepels en als er meer dan 8 jongen worden geboren dan zal een deel van de jongen met de fles moeten worden grootgebracht. Het hebben van meer dan 2 nestjes per jaar kan de gezondheid van uw Vlaamse Reus schaden.


Geef uw Vlaamse Reus iedere dag vers water. Het verblijf of nachthok wordt gevuld met houtsnippers, stro of zaagsel. Als het nachtverblijf droog blijft dan kunnen ze in de winter ook buiten blijven. Ze vinden het fijn om aan een stuk hout te knagen, maar pas op voor houtsplinters. De voeding bestaat uit konijnen gemengd voer, konijnenkorrel, hooi, groenvoer zoals bladgroente en gras en denk ook aan het geven van vitamines!

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page