Vitamine D wordt eigenlijk ten onrechte een vitamine genoemd, want het is een pro hormoon. Het is een van de weinige vitamines die ons lichaam zelf aan kan maken. Als je ligt te zonnen dan zetten de zonnestralen onderhuids cholesterol om in vitamine D3. Steeds meer mensen lopen tegenwoordig het risico een tekort aan vitamine D3 op te lopen, omdat we steeds meer en langer binnen zitten en dat kan flinke gevolgen hebben voor uw gezondheid. Denk hierbij aan ziektes en aandoeningen als diabetes, kanker, hart- en vaatziekten en botontkalking. Niet alleen ouderen, maar ook jongeren, zwangere vrouwen en mensen die lichaam bedekkende kleding dragen kunnen een vitamine D tekort hebben.
Tijdens het zonnen maak je in nog geen halve dag 500 microgram vitamine D3 aan, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid ongeveer 10 microgram bedraagt. Ga in ieder geval dagelijks minimaal 15 minuten even een blokje om. Een bepaald stukje huid kan op een bepaalde dag maar een bepaalde hoeveelheid vitamine D maken. Als er meer stukken huid worden ontbloot dan maak je ook meer vitamine D aan, al is de intensiteit van de zon in de zomer natuurlijk groter dan in het voorjaar of najaar.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_84d83ecced7b4aa7a0a0a25a2eedc7b6~mv2.png/v1/fill/w_478,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_84d83ecced7b4aa7a0a0a25a2eedc7b6~mv2.png)
Je kunt ook op voeding letten waar ook vitamine D3 inzit, zoals allerlei soorten vis, vlees, eieren, margarine en halvarine. Er zit ook vitamine D3 in roomboter, maar lang niet zoveel als wat er in halvarine of margarine wordt toegevoegd.
Vitamine D wordt deels opgeslagen in je vetweefsel en je nieren regelen je behoefte aan hormoon dat overal in je lichaam vitale functies vervult. Een belangrijke functie is botregulatie. Mensen die te weinig vitamine D hebben circuleren in hun lichaam krijgen onherroepelijk broze botten. Dit verschijnsel komt in onze westerse samenleving helaas alarmerend veel voor. Alleen al in Nederland lijden zo'n 1 miljoen mensen aan deze aandoening. Vroeger was het vooral een aandoening van na de overgang, maar door onvoordelige veranderingen in de hormoonbalans is het risico toegenomen dat de botstructuur minder stevig wordt bij de wat oudere vrouwen.
Helaas is er tegenwoordig een ‘epidemie van vitamine D-gebrek’. Vrijwel iedereen in de noordelijke landen, maar vooral jonge vrouwen en kinderen, kampen met een sluimerend vitamine D-gebrek. Het verdient dan ook zeker de aanbeveling om in met name de donkere dagen tenminste 25 microgram vitamine D3 per dag te slikken, maar 's zomers moet je natuurlijk zoveel mogelijk naar buiten.
Een langdurige te hoge inneming van vitamine D is ook mogelijk. Dit kan schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. Ook kun je last krijgen van slaperigheid, verminderde eetlust, misselijkheid en obstipatie. Deze nadelige effecten als gevolg van een overmaat van vitamine D komt gelukkig echter maar zelden voor. De Gezondheid heeft dan ook voor de gehele Nederlandse bevolking een veilige bovengrens vastgesteld van 50 microgram/2000 IE per dag.
Er zijn zat mensen die denken dat we pas na onze 65e levensjaar hoeven in te spelen op een mogelijk vitamine D-tekort en dat we vanaf dat moment pas een vitamine D supplement hoeven te slikken. Dat is niet waar, want tijdig inspelen op een mogelijk vitamine D tekort bevordert de natuurlijke weerstand en helpt bij het behoud van een goed ontwikkeld stelsel van botten en spieren.