Mannetjesvlinders en vrouwtjesvlinders zien er meestal hetzelfde uit, maar zoals wel vaker zijn er uitzonderingen. De mannetjesvlinders en vrouwtjesvlinders komen bij elkaar om te paren. Na afloop gaan de vrouwtjesvlinders op zoek naar planten waar de rupsen van kunnen eten.
De ene rupssoort houdt van bloemen, terwijl andere rupsen juist weer dol zijn op bijvoorbeeld struiken, bomen of gras. Het is daarom van het grootste belang dat de vrouwtjesvlinder op zoek gaat naar het juiste voedsel voor de rupsen, want het zijn hele kieskeurige eters. De planten waar rupsen van eten worden ook wel waardplanten genoemd. Als de vlinder een geschikte plaats heeft gevonden dan worden hier in de buurt piepkleine eitjes gelegd ter grootte van een speldenknop en al snel gaan de rupsen op zoek naar voedsel.
Een rups wordt heel snel groot want het zijn hele grote eters. Ze eten bijvoorbeeld ook heel veel bladeren want in een enkel blad zit niet veel energie. Tussendoor vervellen ze zo'n 5 keer omdat hun huid niet mee kan groeien. Iedere keer krijgt de rups een wat groter jasje aangemeten. Een rups is eigenlijk de larve van een vlinder.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_bdd2d1e87aa24c408a813160e8966ff7~mv2.png/v1/fill/w_453,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_bdd2d1e87aa24c408a813160e8966ff7~mv2.png)
Rupsen zijn meestal groen of bruin van kleur maar er zijn ook uitzonderingen. Sommige rupsen hebben ook felle kleuren om andere dieren af te schrikken omdat ze giftig zijn. De meeste rupsen hebben beharing, maar er zijn ook rupsen met stekels. Sommige beharing van rupsen kan irriterend zijn bij inademing. Het lijf van een rups bestemd uit 13 segmenten. Ieder segment is verantwoordelijk voor de vorming van een ander gedeelte van het lijf van de rups.
Veel rupsen bezitten spinklieren om voor de verpopping een cocon te kunnen maken. Soms hangen ze ook aan zo'n mooi zijden draadje. Rupsen zijn een heerlijk maaltje voor vogels. Rupsen zijn echter meesters in het camoufleren net als de poppen van rupsen. De poppen lijken vaak op takjes, bladeren, houtsplinters of een doorn.
Nu is de tijd rijp om vast te hechten aan een spinseldraad. Dan komt er een pop tevoorschijn uit de geopende huid. Het verpoppen kan plaatsvinden op een blad, hangend aan een tak of gewoon op de grond. In de zomerperiode duurt de verpopping 1,5 tot 3 weken maar als de winter is aangebroken dan kan het wel tot 7 maanden duren. De pop is dan tijdelijk in een diepe winterslaap. In de pop vindt heel langzaam een spectaculaire gedaanteverandering plaats. In de pop ontstaat een vlinder. Als de tijd rijp is zal de pop openbarsten en na verloop van tijd als de vlinder de tijd heeft gehad om zich mooi uit te vouwen en heeft kunnen drogen, dan zal de vlinder voor de eerste keer vliegen. De vlinder zal meteen op zoek gaan naar de nectar van bloemen.
Een mooiere metamorfose dan de gedaanteverandering van een rups tot een vlinder is in de dierenwereld bijna niet voor te stellen.