De valkparkiet is een endemische vogelsoort die oorspronkelijk uit Australië komt. Deze parkiet behoort tot de kaketoes. Ze komen nog steeds in het wild voor in de drogere binnenlanden van Australië, maar inmiddels is het ook een populaire vogelsoort om te houden. Ze leven in het wild voornamelijk in een subtropisch klimaat. Het zijn hele nieuwsgierige actieve vogeltjes en omdat ze makkelijk te houden zijn is het een populaire zangvogel. Valkparkieten hebben een mooi uiterlijk, want die opvallende grappige kuif valt niet te missen. Vooral om dat mooie uiterlijk zijn valkparkieten populair. Verder hebben deze leuke vogeltjes meestal een zachtaardig karakter, worden vaak erg tam en zijn speels. Deze kromsnavelige weegt ongeveer 90 gram en kan in het wild een leeftijd bereiken van 10 tot 14 jaar.
Bij valkparkieten broeden zowel het mannetje als het vrouwtje. Een vrouwtje wordt ook wel een pop genoemd. Het mannetje broedt overdag en de pop 's nachts. Na circa 18 tot 19 dagen zullen de eieren een voor een uitkomen. Meestal bevat het nest 4 tot 6 eitjes en na zo'n 10 maanden zijn jonge valkparkieten volwassen en dus geslachtsrijp. Om teleurstellingen te voorkomen bij de kweek kunt u beter wachten totdat ze minimaal 1 jaar oud zijn, liever nog 18 maanden, anders is de kans dat het eerste nest onbevruchte eieren zal opleveren.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_fccfbde2bd1a481ba64a36fa714b3b55~mv2.jpg/v1/fill/w_259,h_194,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_fccfbde2bd1a481ba64a36fa714b3b55~mv2.jpg)
In het wild leven ze in kleine groepjes en hun leefgebied is niet specifiek. Zo zie je ze in heel veel verschillende gebieden en streken in Australië. Je kunt deze parkieten zelfs tegenkomen in woestijnachtig gebied. Valkparkieten zijn ook niet honkvast, want ze trekken met hun kolonie rond van gebied naar gebied, als er maar genoeg voedsel en water voorhanden is. Ze eten vooral zaden, graszaden, groente, fruit en kleine insecten. In het wild eten ze ook van gewassen die boeren verbouwen. In gevangenschap eten ze voornamelijk zadenmengsels, maar pellet voer wordt vooral aangeraden vanwege hun voedingswaarde en zo kan de valkparkiet niet uitzoeken welke zaadjes hij het lekkerst vindt. Je kunt ze ook altijd bijvoeden met zadenmengsels, verse groenten en fruit.
Laat fruit niet te lang liggen, want fruit bederft snel op kamertemperatuur en uw vogels kunnen erg ziek worden van verrot fruit. Was uw fruit en groente en fruit ook altijd voordat u het aan uw valkparkiet geeft, want bijna al ons groente en fruit is bespoten met sproeistoffen en dat is natuurlijk ook niet gezond voor uw vogel(s).
Valkparkieten kunnen dan ook een geweldig gezelschap zijn voor de mens, alleen moet je je gevederde vriend dan wel gezond en gelukkig dienen te houden. De valkparkiet is naast de kanarie, de grasparkiet en de zebravink een van de populairste vogels om te houden. Het zijn zeer gemakkelijke huisdieren vanwege hun tolerantie naar andere dieren. Het is dan ook een erg sociale vogel die heel gemakkelijk tam kan worden gemaakt.
Schaf een huisdier nooit spontaan aan en laat u eventueel voorlichten in een dierenspeciaalzaak. Goede verzorging en goede voeding is belangrijk, net als het geven van aandacht aan uw gevederde vriend.
De meest voorkomende kleur bij valkparkieten is de wildkleur. Dan heeft hij een gele kuif en een gele kop en zijn wangen zijn oranje van kleur. Verder is hun lichaam voornamelijk lichtgrijs van kleur met op de vleugels witte vlekken. Ze worden ongeveer 30 centimeter groot en 90 gram zwaar.