We leven hier op onze mooie aarde, maar we staan voor de interessante vraag of er meer aardachtige planeten zijn? Onze blik op het melkwegstelsel doet vermoeden dat er wellicht een tweede aarde is. Misschien kunnen we ooit een blik werpen op een tweede aarde. Als we de sterrenkundigen moeten geloven is de ontdekking van een tweede aarde aanstaande.
Er worden steeds weer nieuwe ontdekkingen gedaan
Sterrenkundigen denken dat de ontdekking van een tweede aarde wellicht niet lang meer op zich zal laten wachten. In het oneindig grote heelal zijn namelijk planeten eerder regel dan een uitzondering. Dit is de uitkomst van een bijeenkomst van de American Astronomical Society dit jaar in Austin (Texas, Amerika). Diverse sterrenkundigen hebben hier statistisch onderzoek naar gedaan waarbij miljoenen sterren zijn gevolgd. We leven bovendien in een tijd dat de ene ontdekking nog amper wereldkundig is gemaakt of er is alweer een nieuwe ontdekking gedaan. Bovendien worden de technologieën steeds beter. Er zijn telkens weer onderzoeksteams die weer meer planeten hebben gevonden rond andere sterren dan de zon. Zo wordt onze kennis over het heelal steeds breder.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_aaff65d0918f449da5fde1867f291641~mv2.png/v1/fill/w_604,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_aaff65d0918f449da5fde1867f291641~mv2.png)
100 miljard planeten
Volgens de meest recente gegevens moeten er zeker 100 miljard planeten zijn. Dit is de conclusie volgens een internationaal team onder leiding van Arnaud Cassan van het Institut d´`Astrophysique de Paris. Meestal zijn planeten door de sterrenkundigen niet op de normale manier waar te nemen. Hier zijn echter speciale trucjes voor. Zo´n manier is bijvoorbeeld de microlenstechniek. Het onderzoeksteam van Cassan heeft hier gebruik van gemaakt in hun zoektocht naar sterren. Dan werkt de zwaartekracht van een ster als een lens en het licht van de achtergrondster kan dan worden versterkt. Als er dan een planeet rond deze ster draait dan is er ook een sterkere helderheid van de ster op de achtergrond. Dit effect is niet vaak te realiseren maar omdat er zoveel sterren worden onderzocht is toch zo nu en dan een succesje te boeken in de vorm van de ontdekking van weer een nieuwe planeet. Volgens onderzoekers is deze techniek alleen mogelijk als het aantal planeten gelijk is aan het aantal sterren.
Er zijn relatief veel aardachtige planeten
Ook is uit onderzoek gebleken dat er veel meer kleine aardachtige planeten zijn dan bijvoorbeeld de gasreus Jupiter. Volgens een schatting zijn er ongeveer 10 miljard planeten in de bewoonbare zone rond hun ster, waar ongeveer dezelfde leefomstandigheden ( vloeibaar water, goede temperatuur) aanwezig zijn zoals bij moeder aarde het geval is. Het wordt keer op keer steeds duidelijker dat er in ons melkwegstelsel dus miljarden planeten moeten zijn vergelijkbaar met die van onze aarde. De Kepler-telescoop heeft ook al planeten ontdekt die niet rond een ster maar rond twee sterren draaien. Men dacht tot kort geleden dat dit niet mogelijk zou zijn. De Kepler-telescoop kan in totaal zo´n 150000 sterren observeren. Dankzij deze telescoop worden dus telkens weer nieuwe details ontdekt van het onmetelijk grote melkwegstelsel. Zo worden er telkens weer nieuwe ontdekkingen gedaan.
In 2012 wordt wellicht een tweede aarde gevonden
Maar waar het nu in dit artikel om gaat is het vinden van de perfecte tweede aarde. Dat zou de hoofdprijs zijn voor de planetenjagers. Sterrenkundige Ignas Snellen denkt dat er al in het jaar 2012 een bewoonbare planeet wordt ontdekt zoals de aarde die in de bewoonbare zone rond zijn ster draait. Het is nu echter de vraag welke onderzoekers dergelijk opzienbarend nieuws zullen hebben, en welke techniek ze ervoor hebben gebruikt? Of blijft dit wellicht toekomstmuziek?
Slotconclusie
Ook al wordt er op termijn een tweede aarde gevonden, dan nog kun je de vraag stellen wat we eraan hebben. We kunnen er waarschijnlijk toch niet naartoe omdat het veel te ver weg is. Het zal de wetenschappers om de al dan niet aanwezige levende organismen gaan. In ieder geval is het voor een ieder van ons een ver van mijn bed show. We wachten het allemaal maar mooi af.