top of page

Topmannen krijgen bonus bij overnames en reorganisaties en ondertussen wordt er personeel ontslagen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Het lijkt momenteel wel schering en inslag. Overnames en reorganisaties zijn aan de orde van de dag. Men denkt tegenwoordig alleen nog maar aan groot, groter, grootst, oftewel schaalvergroting, en wie zijn vaak de dupe? Juist, het personeel. Vrijwel bij iedere overname vliegt er weer personeel uit en ondertussen graaien daar de topmannen maar door. Onlangs heeft UPC aangekondigd Ziggo over te willen nemen. De zaken zijn zeker nog niet rond, want ondermeer de KPN is hier niet blij mee, want zo verwerft Ziggo (want onder deze naam gaat men dan door) een marktaandeel van ruim 90%.


Als de overname doorgaat wel men niet uitsluiten dat er gedwongen ontslagen zullen vallen, met andere woorden, er vliegen er altijd weer een aantal de laan uit. Wat mij dan persoonlijk dan altijd weer steekt is dat de Ziggo-bazen ondertussen gewoon doorgraaien. Hun aandelen zijn weer gestegen in prijs omdat Ziggo op overnamekoers is en dan schieten blijkbaar de koersen omhoog. Naast UPC zijn er nog meerdere partijen in gesprek met Ziggo voor een overname. Voormalig topman Bernard Dijkhuizen ving 11,8 miljoen Euro voor zijn aandelen. Technologiedirecteur Paul Hendriks moet het doen met een schamele 13 miljoen Euro, verkregen uit zijn aandelen. En financieel directeur Bert Groenewegen komt er wel heel bekaaid af want zijn aandelen bleken maar 8,7 miljoen waard te zijn. Spekkoper bij Ziggo is Andy Sukhawaty. Deze president-commissaris mag 17,7 miljoen Euro laten bijschrijven op zijn rekening. Zijn aandelen bleken het meest lucratief. En zo kregen afgelopen jaar nog meer kopstukken en aandeelhouders van Ziggo miljoenen bijgeschreven. Natuurlijk hebben deze topmannen in principe gewoon recht op dit geld, maar straks worden er met droge ogen wel weer gewoon mensen ontslagen. Met dit geld hadden tientallen, zo niet honderden mensen hun werk kunnen behouden. Dit kun je toch niet maken in een tijd dat je blij mag zijn dat je überhaupt werk hebt?



De regering wil de graaiers in de maatschappij aanpakken maar bedekt volgens mij nog steeds veel te veel zaken met de mantel der liefde of hoe je het ook zeggen moet. Al deze topmannen van Ziggo zitten er heerlijk warm bij, gniffelend, omdat ze weten dat als UPC Ziggo overneemt er mensen ontslagen kunnen worden, zodat de winsten nog verder omhoog kunnen. En het hoofdkantoor moet vast nog groter en imposanter, terwijl de regiokantoren sluiten. Zo wordt rijk steeds rijker en arm steeds armer en dat zal ook nooit anders worden vrees ik. Zelfverrijking is nog steeds aan de orde van de dag.


De president van Amerika deed onlangs ook een zeer opvallende uitspraak. Ook hij ziet in dat rijk steeds rijker wordt en arm steeds armer en hij beloofde op te zullen komen voor de middenklasse. Mooie woorden, maar de politiek laat de normale burger toch keer op keer in de kou staan, ook al betreft dit voorbeeld dan de buitenlandse politiek.


Er zijn al onnoemelijk veel mensen werkloos en nog steeds gaan er veel bedrijven failliet. Men laat deze enorme groep mensen solliciteren op banen die er vrijwel niet zijn. Mensen komen veelal niet meer aan de bak en dan durft de regering ook nog eens aan het sociale vangnet te komen. Te grof voor worden. Dat is gewoon misdadig. De oorzaak ligt ondermeer in hetgeen wat hierboven beschreven is, maar niemand doet er iets aan. We laten het allemaal gelaten over ons heen komen. Misschien moet het land maar eens een dag of een week plat. Lekker staken. Misschien dat bedrijven ons dan wel weer wil aannemen.


Vrijwel dagelijks lees je in de media soortgelijke berichten. Dagelijks wordt er gewoon verder gegraaid alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Onlangs kreeg een topman van de Rabobank een riante oprotbonus ondanks dat hij met rentetarieven had geknoeid. Dat is notabene ons geld.


De wereld zou er veel vredelievender uitzien als de hebzucht en materialisme niet zou bestaan, maar dat is een utopie. Er is onderzocht dat bij landen waarbij het verschil tussen arm en rijk maar klein is dat de mensen in deze landen veel gelukkiger zijn dan in landen waar dat verschil veel groter is. Daar kijk ik niet raar van op. Welvaart is leuk, maar daar hebben we toch allemaal recht op? Recht is nu eenmaal krom.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page