Iedereen heeft er wel eens last van, want zweten doet iedereen en dan vooral bij fysieke intspanning. Zweten doen we, omdat we anders te warm worden. Die klotsende oksels kunnen echter je zelfvertrouwen behoorlijk aantasten. Het ene persoon zweet van nature wel meer dan de ander, zoals bij Hyperdrosis het geval is, waarbij mensen overmatig zweten. Gelukkig is er wel genoeg aan te doen. In dit artikel vindt u dan ook allerlei tips om (overmatige) transpiratie tegen te gaan.
Er zijn diverse situaties wanneer je kunt gaan zweten. Stress kan er ook voor zorgen dat je meer begint te zweten, maar de ene kan beter tegen stress dan de ander. Probeer je dus niet te veel druk te maken in spannende situaties zoals bijvoorbeeld bij een examen, sollicitatie of een spreekbeurt. Dat is in de theorie echter makkelijker gezegd dan gedaan dan in de praktijk. Misschien helpt het om rustig te worden door langzaam van een tot tien te tellen of door even diep in te ademen. Sommige mensen kunnen namelijk ook last krijgen van hyperventilatie en dan kun je flauwvallen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_6e498d6203cc46559f03616d5e219e6f~mv2.jpg/v1/fill/w_980,h_735,al_c,q_85,usm_0.66_1.00_0.01,enc_auto/788ca5_6e498d6203cc46559f03616d5e219e6f~mv2.jpg)
Was je iedere dag goed voordat je weggaat en laat bij voorkeur frisdrank staan. Als je last hebt van een sterke zweetgeur, zou dat nog wel eens erger kunnen worden als je veel frisdrank drinkt. Die zweetgeur ontstaat omdat het lichaam dan veel afvalstoffen laat gaan met zweetplekken en penetrante geuren ten gevolge hebbend. In negen van de tien gevallen komt dat toch echt door het nuttigen van frisdrank. Dat komt omdat stoffen verzuren in je lichaam en je lichaam natuurlijk ook weer verlaten in de vorm van een (sterke) lichaamsgeur. Ook cafeïne en alcohol zijn behoorlijke boosdoeners als het gaat om (overmatige) transpiratie. Eet ook niet teveel scherp gekruid eten en laat ze zo nu en dan eens weg uit uw eetpatroon. Denk hierbij ondermeer aan knoflook, ui en pepers.
Een goede conditie zorgt ook voor minder zweetplekken, want een lagere hartslag zorgt voor minder transpiratie. Een paar kilo's eraf kan dan ook wonderen doen. Bij een goede conditie hou je je hartslag beter onder controle. Maar toch kun je niet vermijden dat je toch gaat zweten. Gebruik dan bij voorkeur een speciale deodorant zoals een anti-perspirant, want die zal je zweetproductie verlagen. Wat een anti-perspirant dus wel doet, doet een gewone deodorant dus niet. Een gewone deo haalt alleen maar de onaangename geurtjes weg, maar zal de zweetproductie absoluut niet verminderen. En gebruik tijdens het douchen bij voorkeur een PH-neutrale zeep, want zo ga je die vervelende bacteriën beter te lijf dan met al die zoete geuren die verwerkt zitten in de diverse shampoos.
Draag bij voorkeur katoenen kleding in een donkere kleur zoals zwart of blauw. Draag bij warm weer geen strakke T-shirts en lichte kleuren, want dan kunnen je oksels beter ademen en zullen er minder snel vieze geurtjes optreden. Scheer ook je oksels, want haar onder je oksels zorgt ervoor dat zweet onder je oksels blijft plakken. Ook in stoppels blijft zweet hangen, dus zorg voor gladde oksels.
Als u al deze tips in dit artikel in de praktijk gaat toepassen, dan krijgt u vast veel minder snel last van een vervelende en onaangename zure zweetlucht en dat is toch wel fijn.