Op 1 april 1980 ging NOS teletekst van start na vele jaren van voorbereidingen. In die begintijd waren nog maar 700 mensen in staat om met hun hele dure beeldbuis teletekst te ontvangen. In 1990 kon nog maar een derde van de Nederlanders teletekst ontvangen. Nu heeft vrijwel iedereen de beschikking over teletekst op zijn/haar tv.
Eigenlijk is teletekst in de beginfase ontwikkeld voor ondertitelingen van televisieprogramma's. Later kwam de ondertiteling voor doven ook op gang. De laatste nieuwtjes kunnen ook worden gelezen op teletekst. Op teletekst is zoveel te lezen. Denk aan de landingen en aankomsten op Schiphol, duivenwedstrijden, uitslagen kansspelen, aandelenkoersen, live uitslagen van sportwedstrijden, het weer en verkeer, de omroepen en nog veel meer.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_a4d2df91d7204eb594191b521cd394b1~mv2.jpg/v1/fill/w_265,h_203,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_a4d2df91d7204eb594191b521cd394b1~mv2.jpg)
Ondanks alle moderne sites op internet, de smartphones, apps en noem maar op, kijken er dagelijks ongeveer 5 miljoen mensen naar teletekst op de tv. Al deze mensen bekijken minimaal een pagina. Ondanks alle moderne gadgets is teletekst nog steeds populair en dat zal waarschijnlijk ook nog lang zo blijven, want het is zo lekker simpel om met je afstandsbediening het gewenste nieuws tevoorschijn te toveren. Teletekst is een echte kijkcijferkanon gebleken. U kunt teletekst natuurlijk ook raadplegen op internet of via de smartphone. Teletekst kost iedere Nederlander per jaar slechts een schamele 0,25 Eurocent.
Ieder jaar kijken zeker 11 miljoen Nederlanders (81%) wel eens op teletekst. Teletekst bereikt dus nog steeds heel veel mensen. Het is een relatief simpel medium, maar blijkbaar wel doeltreffend want zelfs jongeren weten teletekst goed te vinden.
De commerciële kanalen op tv hebben er een handje van om tussen hun programma's door hinderlijke reclame blokken uit te zenden. Dit is voor een hele grote groep mensen het sein om even het nieuws te lezen op teletekst of even te kijken op een ander kanaal.
Teletekst zat vroeger alleen achter Nederland 1, 2 en 3, maar nu hebben vrijwel alle digitale kanalen hun eigen vorm van teletekst. Ze willen allemaal een graantje meepikken van de populariteit van teletekst. Zelfs erotische teletekstpagina's worden allang niet meer geschuwd.
Ondanks de smartphone en de computer kijkt nog steeds 98% van de Nederlanders teletekst via de tv. Wellicht dat dit beeld in de toekomst wel wat gaat verschuiven. Men waardeert het nieuws op NOS teletekst enorm getuige het rapportcijfer 7,6%. De NOS staat dan ook al decennia bekend om zijn betrouwbaarheid. De NOS wordt dan ook gezien als een sterk merk. Via het nieuws op teletekst blijf je op een kort en bondige manier snel op de hoogte van al het nieuws, waar dan ook ter wereld.
In andere landen is teletekst over zijn hoogtepunt heen, maar hier in Nederland dus niet. De buitenlandse omroepen kijken dan ook met een jaloerse blik naar Nederland. Het zit wellicht opgesloten in onze cultuur. Nederlanders houden blijkbaar van tradities en ik ben er ook een van. Het is toch heerlijk om na je werk op de bank even lekker het nieuws te kunnen lezen op teletekst. De komende jaren zullen we massaal een beroep blijven doen op teletekst. Men dacht dat we minder tv gingen kijken door de computer en internet maar ondanks dit gaan we ook nog steeds meer tv kijken. Dan is het ook logisch te veronderstellen dat teletekst in de toekomst ook zal worden geraadpleegd. Teletekst, oubollig of niet, maar dit medium houdt nog steeds stand in deze moderne tijd.