top of page

Telefooncellen hebben hun langste tijd gehad

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Heel soms zie je nog een telefooncel, en dan vaak bij het station. Vooral toeristen en reizigers maken er nog wel eens gebruik van. Er wordt echter steeds minder gebruik van gemaakt, omdat vrijwel iedereen nu eenmaal beschikt over een mobiele telefoon.


Telefooncellen zijn uit het straatbeeld verdwenen


Vroeger stonden er duizenden in heel Nederland. Ze hoorden thuis in het straatbeeld. Het aantal telefooncellen loopt steeds meer terug omdat ze niet rendabel te houden zijn, en er worden ook nog eens vaak vernielingen aangericht, en wie moet dat dan weer betalen? Soms blijven ze echter toch staan om deze service toch te kunnen bieden.


Nieuwe wet werd in 2008 van kracht


In 2008 is er een nieuwe wet van kracht geworden door toedoen van oud-secretaris Frank Heemskerk en hield in dat er niet tenminste 1 telefooncel per 5000 inwoners meer aanwezig hoefde te zijn. Sinds die tijd is het aantal "spreekcellen", want zo worden ze ook wel genoemd, enorm afgenomen. De KPN ziet ook wel in dat de telefooncellen niet meer winstgevend zijn. In 2011 heeft de KPN besloten om 1000 telefooncellen van de hand te doen. Van deze 1000 cellen beheert het Leidse RBL Telecom er nu nog 437, en dat aantal wordt steeds minder. Dit bedrijf heeft bedacht dat door de telefooncellen te behangen met allerlei reclame er wellicht toch nog iets aan verdient kan worden.



Stukje service


Onderzoek heeft uitgewezen dat ook vanuit de nog aanwezige telefooncellen er steeds minder wordt gebeld. Per gemeente wordt dan bepaald of er toch nog enig belang is om deze cellen toch te laten staan, maar voor hoe lang nog vraag je je dan af. Zo staan er soms ook nog wel telefooncellen bij kampeerboerderijen. Het is dan een stukje service dat de kinderen die hier verblijven toch naar huis kunnen bellen. Kinderen onder de 10 jaar hebben nog lang niet altijd zelf een mobiele telefoon. RBL laat na overleg hier dan de telefooncel staan maar vraagt de gemeente niet zelden om zelf het onderhoud voor hun rekening te nemen.


Wanneer zal de laatste telefooncel verdwijnen?


Deze service voor de kinderen is dan vooral bedoeld voor noodgevallen, maar deze kampeerboerderijen hebben zelf natuurlijk ook wel een eigen telefoonlijn. Ieder jaar worden de kosten van de telefooncellen bekeken, en er zal een moment komen dat de lasten te hoog zullen worden, en dan zullen de laatste telefooncellen ook gaan verdwijnen. Wanneer zal dan het laatste telefoontje gepleegd worden in een telefooncel, vraag je je dan af? Dan is de telefooncel verworden tot een museumstuk.

0 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page