top of page

Supertelescopen speuren het heelal af

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Zal de mensheid ooit in staat zijn om ergens ver weg in het heelal een beschaving te ontdekken, of is dit slechts fictie? We zijn in ieder geval nieuwsgierig naar het ontstaan van het omniversum en of we alleen zijn in het heelal. Hoe dan ook, twintig wetenschappers zijn aan de slag gegaan met de nieuwe supertelescoop in Dwingeloo en hopen met nieuwe computertechnologie veel meer informatie te kunnen verwerken dan nu het geval is.


Voor dit ambitieuze project is 5 miljoen Euro beschikbaar gesteld door de provincie Drenthe. Dit project heeft de naam Drome gekregen. Deze enorme hoeveelheid informatie zal vrijkomen wanneer deze nieuwe generatie supertelescopen volop operationeel zullen zijn.


Glasvezelkabel


De glasvezelkabel zal net als bij ons thuis (tv en internet) ook dienst gaan doen bij supertelescopen. Het is vele malen sneller gebleken dan het `ouderwetse` koper in een koperdraad. Hierbij wordt elektriciteit omgezet in licht en andersom. Dit wordt ook wel fotonica genoemd. Dit team van wetenschappers zal dit ook gaan toepassen bij computers. Hierbij zal de communicatie tussen de verschillende componenten ook volgens deze techniek gaan werken. Het energieverbruik zal ook veel lager zijn dan wat normaal het geval was bij supercomputers. Op deze manier blijft het onderzoek nog enigszins betaalbaar. Computergigant IBM werkt ook mee aan deze wetenschappelijke speurtocht. Voorheen zijn er ook al vele onderzoeken geweest naar leven in het heelal, maar waar het telkens op stuk liep was dat de computers van toen de informatie vanuit de ruimte die het binnenkreeg totaal niet aankon.



Telescopen zijn supertelescopen geworden


Tijdens veranderen, en zo ook op het gebied van ruimteonderzoek. Als je de radiotelescoop uit de jaren 70 (type Westerbork) van de vorige eeuw gaat vergelijken met de huidige generatie (super)telescopen zoals de LOFAR bij Buinen, dan is dat een wereld van verschil. De eerst omschreven telescoop zou bijvoorbeeld 50 kilometer per uur rijden, nu zitten we op ruim 300 kilometer per uur, en binnen een jaar of 10 gaan ze door de geluidsbarrière, en dan zeker als SKA operationeel is. SKA staat voor Square Kilometre Array.


SKA moet nog worden gebouwd. Tientallen landen doen mee met dit project. Het moet vele duizenden vierkante kilometers groot gaan worden. Hier wordt dan een combinatie van vlakke antennes van het model LOFAR en radiotelescopen neergezet. De precieze plaats is nog niet bekend. Er zijn twee gebieden in de race, namelijk in Zuid-Afrika of in Australië. Maar over een jaar of 10 is het zover. Dan dringen we verder door in het heelal dan ooit voor mogelijk gehouden is.


Nu kunnen we objecten zien die 1000 miljoen jaar na de big bang of de oerknal zijn ontstaan. Met LOFAR en SKA zullen we dat weten terug te brengen tot 100 miljoen jaar. LOFAR en SKA kunnen objecten ook gedetailleerder laten zien met een duidelijk zichtbare structuur. Als deze getallen je duizelig maken kun je ook zeggen dat 1000 miljoen jaar bijvoorbeeld een uur is en 100 miljoen jaar is dan slechts 6 minuten. Een enorme vooruitgang.


Dwingeloo


Je verwacht wellicht hoogwetenschappelijk onderzoek in Amsterdam, Utrecht of Leiden. Er is grondig onderzoek verricht wat de beste plaats zou zijn. Zo viel bijvoorbeeld destijds Leiden viel af omdat daar in de omgeving teveel storingsbronnen actief zijn. De zoektocht naar de beste plek bracht ze al in 1954 toch echt naar het landelijke gebied bij Dwingeloo. Het personeel kreeg onderdak in de nabijheid van de telescoop, wat de basis werd voor Astron.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page