top of page

Sumoworstelen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Sumoworstelaars gaan elkaar in een ring te lijf in de hoop de tegenstander buiten de ring te werken. Het gewicht is hierbij erg belangrijk. Japanse sumoworstelaars worden echt vereerd door de fans. In Japan worden sumoworstelaars op handen gedragen.


Sumoworstelaars zijn in de regel dikbuikige Japanners die rare broekjes dragen. In Japan trekken deze toernooien echter wel duizenden toeschouwers en worden bekeken op tv door miljoenen Japanners. Er zijn mannelijke maar ook vrouwelijke sumoworstelaars. Een Koreaanse prins bracht de sport zo'n 1500 jaar geleden naar Japan toe. Hij kon toen niet beseffen hoe populair de sport nu is geworden. Twee worstelaars gaan elkaar te lijf in een ring. Het Japanse woord voor ring is "Dohyo". De spelregels zijn simpel en dus makkelijk te onthouden. De eerste worstelaar die een voet buiten de ring zet of de grond raakt met iets anders dan zijn voet heeft verloren al schijnen er wel 82 manieren te zijn om iemand omver te kunnen gooien.


Sumoworstelaars zijn in Japan filmsterren


De beste sumoworstelaars van de wereld verdienen wel 3 miljoen Euro per jaar. Sumoworstelaars worden ook wel sumotorii's genoemd en worden in Japan op handen gedragen. Ze zijn even beroemd als filmsterren. Hordes meisjes lopen achter deze dikbuikige sumoworstelaars aan in de hoop een glimp van ze op te kunnen vangen. Dat kunnen wij ons hier in het nuchtere Holland echt niet voorstellen maar het echt zo. Ze zijn daar net zo populair als ons Nederlands elftal hier is.


Wedstrijd(rituelen)


Voordat de wedstrijd begint nemen de sumoworstelaars rustig de tijd voor bepaalde rituelen om de Goden gunstig te stemmen. Vervolgens gaan ze stampen op het wedstrijdpodium zoals hieronder op de foto te zien is.



Daarna strooien ze zout om de kwade geesten weg te jagen. Dan slaan ze hard op hun buik, en gooien weer zout. Dan wrijven ze in hun handen en gaan luidruchtig klappen en gaan wapperen met hun handen. Nu gaat het bijna beginnen. De kont gaat naar achteren en de vuisten komen op de grond. Dit is de startpositie. Dan roept de scheidsrechter "Hakkeyoi" en dan knallen de sumoworstelaars hard tegen elkaar aan. Dit heet "Tachiai". De wedstrijd duurt vaak maar een aantal seconden. Gemiddeld duurt een wedstrijd slechts 7 seconden. 7 van de 10 wedstrijden wordt meteen beslist als de tegenstander gelijk neer gaat. De hoofden worden vaak gegrepen. De worstelaars slingeren rond in de ring. Ook wordt de broek van de tegenstander gebruikt om op tillen. Wordt de tegenstander buiten de ring gesmeten dan is het een verloren zaak.


Broek


De broek die wordt gedragen lijkt aan de ene kant op een enorme luier en aan de andere kant op klein onderbroekje. In Japan heet zo'n broek "Mawashi". Deze lap stof van linnen wordt om de heupen gewikkeld en vastgeknoopt. Soms worden de broekjes ook gemaakt van zijde, maar dat wordt alleen gedragen door de echte toppers onder de sumoworstelaars. Zo'n zijden broekje kost wel 4000 Euro.


Sumoworstelaars vind je allang niet meer alleen in Japan


Geloof het of niet maar sumoworstelaars vindt je allang niet meer alleen in Japan. Zelfs hier in Nederland wint het aan populariteit. Onze Nederlander Pieter Vroon is in 2011 Europees Kampioen Sumoworstelen geworden in de gewichtsklasse tot 100 kilo. Hij is dan een kleintje in gewicht maar zijn spieren maken een heleboel goed. Een Japanse sumoworstelaar leidt eigenlijk maar een saai leven. Het is de hele dag trainen, eten en slapen. Ze willen aankomen door veel vette dingen te eten en bier te drinken. De andere sumoworstelaars buiten Japan zoals onze Pieter Vroon willen vaak zwaarder worden op een gezondere manier, namelijk het kweken van meer spiermassa om zo zwaarder te worden. Momenteel zijn er zo'n 250 Nederlandse sumoworstelaars actief in de competitie. Wie weet zit daar ook wel een toekomstig wereldkampioen bij. Zelfs kinderen doen al aan sumoworstelen. Schuilt er in u een toekomstige sumoworstelaar? Dat zou kunnen. U kunt zich opgeven voor een proefles op http://www.sumobond.nl/. U hoeft dan in ieder geval niet meer aan de lijn.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page