top of page

Straatverlichting en bezuinigingen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Uit financieel oogpunt moeten de gemeentes in Nederland keuzes maken waarop het beste kan worden bezuinigd. Ik kan natuurlijk alleen oordelen over mijn eigen gemeente, maar ik kan me zo voorstellen dat er vast meer gemeentes zijn waar ook wordt bezuinigd op de straatverlichting.


Ongeveer een half jaar geleden werden op klaarlichte dag, terwijl vrijwel niemand maar ook van iets wist, ineens heel veel lantaarnpalen verwijderd. Toen kreeg de gemeente een stortvloed aan kritiek over zich heen en terecht, want de burgers was totaal niet om zijn/haar mening gevraagd. Het was een proef, zo werd gezegd. Schakel dan desnoods eerst een paar weken de lantaarnpaal uit, in plaats van te besluiten tot zo'n rigoureuze maatregel. Gelukkig is de gemeente inmiddels ook wijs geworden. Lantaarnpalen die eveneens op de nominatie staan om verwijderd te worden worden nu gestickerd en hiervan wordt de verlichting uitgeschakeld. Op de betreffende sticker staan de mogelijkheden om in bezwaar te gaan of om alternatieven aan te geven. Er zullen 30 lantaarnpalen worden teruggeplaatst die een half jaar terug al waren verwijderd, maar dat is natuurlijk een druppel op een gloeiende plaat in een hele wijk.



In sommige gebieden staan ook misschien wel te veel lantaarnpalen. Hier kunnen dan wellicht lantaarnpalen worden verwijderd, maar er zijn ook wandelpaden en fietspaden in onze directe omgeving waar je 's nachts echt geen hand voor ogen meer kunt zien. De reactie van de gemeente hierop was dat de burger het gevaar ook niet moet opzoeken en dan maar op een ander verlicht pad moet gaan lopen, fietsen of rijden. Mensen moeten toch ook fatsoenlijk hun hond kunnen uitlaten en mensen gaan toch ook in de nachtelijke uren naar het werk of gaan uit. Het is een hele andere discussie, maar als ik met mijn hond langs het wandelpad loop waar geen enkele lantaarnpaal staat dan kan ik niet eens de drol vinden van mijn hond bij wijze van spreken. De zaklamp gaat 's avonds in ieder geval altijd mee. Er zitten ook talrijke bochten in een onverlicht fietspad. Het is wachten op een

ongeluk als mensen hier gewoon rechtdoor rijden in een bocht. Er zijn ook enkele onverlichte kruispunten bij fietspaden. Het is gewoon wachten totdat er iets gebeurt.


Het onveiligheidsgevoel zal ook zeker toenemen en dan al helemaal in de winterse donkere maanden. Veel omwonenden en buren hebben al verklaard een buitenlamp aan de muur te willen monteren langs het fietspad of wandelpad, zodat het licht aanspringt zodat er iemand voorbij komt. Deze bezuiniging is dan toch weer voor de kosten van de burger, want zo'n lamp moet worden aangeschaft en de stroomkosten moeten ook worden betaald. Het zijn geen enorme bedragen, maar toch. Bovendien is het volgens mij ook ook niet een ideale oplossing voor een rustig straatbeeld als iedereen gaat besluiten om zo'n buitenlamp aan te schaffen, . Er zijn vast ook mensen die kiezen voor een bouwlamp van laten we zeggen 300 watt. Ik zie het al voor me dat alle buitenlampen om de beurt (de ene veel feller dan de ander) aan en weer uit springen.


Er kan toch ook op een slimmere manier worden bezuinigd. Schakel de openbare straatverlichting helemaal over op LED verlichting of op een andere soort energiezuinige verlichting. Zet de lantaarnpalen desnoods wat verder uit elkaar. Er is ook verlichting wat kan dimmen als er weinig of geen verkeer voorbij komt en weer volop verlicht als er verkeer nadert. Er zijn ook genoeg wegen, paden, straten, pleinen en stegen waar meerdere lantaarnpalen staan op amper een paar meter afstand van elkaar. Bezuinigen op straatverlichting is prima, maar doe dat dan wel op een weldoordachte en slimme manier en ga in overleg met de burger.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page