top of page

Stotteren

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 28 jan

Stotteren wordt vaak als heel vervelend ervaren, maar gelukkig zijn er veel manieren om er wat aan te kunnen doen. Met logopedie worden over het algemeen goede resultaten geboekt.


Lichamelijke oorzaak


Heel lang is er gedacht dat stotteren een psychische aandoening was. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat een lichamelijke oorzaak de meest voor de hand liggende oorzaak is. Onderzoekers van een universiteit in Oxford hebben MRI-scans van de hersens van jonge stotteraars vergeleken met mensen die geen moeite hebben met spreken en kwamen tot de conclusie dat de verbindingen in het gedeelte van de hersens wat betrokken is bij de spraakproductie bij de stotteraars (enigszins) verstoord zijn. Onderzoekers van het Amerikaanse National Institute on Deafness and Other Communication Disorders hebben recent 3 gen-variaties vastgesteld. Men meent dat deze cellen doen afsterven in het gedeelte van de hersens dat de spieren beheerst. Hierdoor wordt het vermogen om te spreken (gedeeltelijk) geblokkeerd.



Stotterende kinderen in de kleuterleeftijd


Hoewel (jong) volwassenen ook gebukt kunnen gaan onder het stotteren komt deze aandoening toch het meeste voor bij kinderen in de kleuterleeftijd. De helft van deze kinderen groeit er ter zijner tijd overheen. Logopedie is de meest effectieve behandeling om te leren hoe ze er mee om kunt gaan. Vooral kinderen onder de 5 jaar hebben baat bij deze behandeling. Het is dus erg belangrijk om in een vroeg stadium al professionele hulp te zoeken. Zo´n behandeling die goed aangeschreven staat is het Lidcombe Programma. Bij deze populaire behandeling worden de ouders opgeleid om hun kinderen goede terugkoppeling te kunnen geven over hun spraak.


Stotterende volwassenen


Ook stotterende volwassenen hebben baat bij logopedie. Een veelgebruikte behandeling is bijvoorbeeld de methode waarbij u langzaam leert praten, want onderzoek heeft uitgewezen dat stotteraars veel minder gaan stotteren als ze langzaam praten. Er wordt u ook geleerd om de spieren van het strottenhoofd te ontspannen. Sommige mensen kunnen hierbij baat hebben van een elektronisch apparaat. Dit apparaat doet zijn werk door de stem van de spreker terug te zenden naar een oortelefoon. Tip, test dit apparaat eerst even een tijdje uit voordat u het aanschaft want zo´n apparaatje kost niet minder 3500 Euro.


Veel van deze soorten van behandelingen maakt het leven van een stotteraar veel draaglijker. Spreken in het openbaar is voor een stotteraar vaak een erg moeilijk moment, en spanning en stress maakt het vaak alleen nog maar erger. Edwin Farr, voorzitter van de Europese Bond van Stotterverenigingen waakt echter voor te veel optimisme. Er zijn namelijk bepaalde aanbieders van behandeling die volledige genezing garanderen. Volledige genezing is vaak echter niet realiseerbaar.


Tips


Naast de behandeling (logopedie) leren stotteraars om ook vooruit te denken tijdens het spreken. Als u een woord moeilijk uit kunt spreken verwissel het in uw hoofd dan voor een ander voordat u het uitspreekt. Dit kan gedaan worden met alle cijfers en woorden waar u moeite mee heeft. Is bijvoorbeeld het getal 7 moeilijk uitspreekbaar voor u, zeg het dan gewoon dat u dat getal niet uit kunt spreken en dat het een getal is tussen de 6 en 8. Stotteraars hebben ook de ervaring dat ondanks dat ze het stotteren wat de baas beginnen te worden het toch vaak wat minder gaat als ze moe of gespannen zijn. Probeer dit dus te vermijden. Langzaam spreken of het ritme veranderen van het spreken kan ook absoluut helpen.


Stotteren komt meer voor dan je denkt


Alleen al in Europa zijn er zo´n 5 miljoen mensen die in meer of mindere mate stotteren. Gek genoeg stotteren mannen 4 keer vaker dan de vrouwen. Geef deze mensen alstublieft rustig de tijd om hun zin uit te spreken. 22 oktober is Wereld Stotterdag. Op deze dag wordt extra aandacht gevraagd voor het stotteren. Maar eigenlijk zou zo´n dag niet nodig moeten zijn, want deze mensen hebben hier niet om gevraagd.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page