top of page

Steeds minder mensen durven zich ziek te melden

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

In deze tijd waarbij het werk bepaald niet voor het oprapen ligt is een toenemend aantal werknemers bang om zich ziek te melden om wat voor reden dan ook. Er gaat praktisch geen dag voorbij dat er weer mensen worden ontslagen omdat er weer eens zo nodig moet worden gereorganiseerd of gesaneerd. Wie is de volgende? Misschien staat uw baan ook wel op de tocht zonder het te weten. Werknemers gaan nog harder werken voor de baas in een poging in een positief daglicht te blijven staan bij de baas. Maar kunnen we nog wel harder werken want de rek is er uit heb ik het idee? Diverse werknemers lopen dan ook rond met stressklachten wat funest kan zijn voor de productiviteit. Hier zit de baas waarschijnlijk ook niet op te wachten.


Door al die reorganisaties moeten vaak nog minder mensen nog meer werk doen. Wanneer knapt dat lijntje dan eens vraag je je dan af? Er zijn maar weinig bedrijfstakken die geen last hebben van de huidige crisis. Jaar na jaar wordt de werkdruk steeds groter. Logischerwijs zou je dan verwachten dat dan het ziekteverzuim ook op zal gaan lopen, maar niks is minder waar. Door de angst om je baan te verliezen melden steeds minder mensen zich ziek. Het officiële cijfer ligt momenteel rond de 4 % terwijl dat vroeger hoger lag. En nog steeds is er een dalende tendens zichtbaar. Straks is werkend Nederland doodziek en geen mens meldt zich dan nog ziek. Een slechte ontwikkeling als je het mij vraagt.





De werknemers zijn echt niet zoveel gezonder geworden, eerder integendeel dacht ik zo. De angst en dat gevoel van druk versterken elkaar wat dus desastreuze gevolgen kan hebben. Werknemers vangen ook weleens iets op of lezen stukken dat het niet zo goed gaat met het bedrijf waarbij ze werken. Werknemers zijn ook niet gek en vrezen dat er bij hun op de werkvloer wellicht ook geld moet worden bespaard. Misschien is er al een reorganisatie geweest en heeft u deze reorganisatie overleeft. Dat wil echter niet zeggen dat er niet nog een ontslagronde komt. Welke baan is tegenwoordig nog wel veilig? Deze stress en onzekerheid leidt tot stil verzuim. Ongemerkt gaat bij de bewuste werknemer de productiviteit naar beneden, terwijl hij of zij eigenlijk alleen nog maar beter wil presteren. Dit kan een bedrijf veel geld kosten. Een werknemer die blijft rondlopen met klachten kan uiteindelijk langdurig uitvallen en dan ben je nog verder van huis.


Momenteel zegt zo'n 10 tot 20 % van de werknemers last te hebben van mentale klachten waarbij de productiviteit in het geding komt. Dit zijn zorgelijke cijfers. Vooral bij de zorg- en onderwijsinstellingen is het schering en inslag. Er zijn instellingen bekend waarbij 30 % van de werknemers aangeeft klachten te hebben zodat er niet volledig naar vermogen kan worden gewerkt. Ook hier melden de mensen zich bijna nooit ziek. Ze kijken wel uit. Ze zijn bang voor de financiële consequenties als ze hun baan verliezen. De rekeningen moeten wel worden betaald. Mensen melden zich wel steeds vaker voor een kortere periode ziek. Dit wordt kort verzuim genoemd. Deze trend is vooral waarneembaar in sectoren die het meest gevoelig zijn voor de crisis. Dan moet u denken aan de bouw- en transportsector en aan financiële instellingen. Deze werknemers gaan dan na 1 of enkele dagen alweer aan de slag terwijl ze nog lang niet zijn hersteld. In deze sectoren zijn de stressklachten de afgelopen verdriedubbeld. Een zorgelijke tendens als je het mij vraagt.


Werknemers durven steeds minder uit te komen voor zijn of haar problemen. Schakel desnoods een vertrouwenspersoon in of ga eens een gesprek aan met uw baas. Iedereen is weleens onzeker maar langdurig aan stress blootstaan is zeer slecht voor uw gezondheid. Zo'n gesprek met de baas kan verhelderend werken en wellicht is er iets aan uw persoonlijke situatie te veranderen. Want bazen hebben namelijk baat bij gezonde en fitte werknemers met een goede productiviteit. En een goede baas luistert altijd naar de signalen van zijn werknemers. Het moet allemaal immers gebeuren op de werkvloer.

2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page