top of page

Steeds meer mensen ervaren techno-stress

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

Techno-stress is een direct gevolg van de huidige hectische moderne tijd waarin automatisering en de smartphones de boventoon voeren. Het voeren van een diepgaand gesprek is een zeldzaamheid geworden, want met name smartphones zijn vrijwel overal permanent aanwezig. Iedereen wil altijd en overal online kunnen zijn. In steeds toenemende mate lijdt zelfs onze nachtrust eronder. Zelfs 's nachts wordt er regelmatig even een bericht op sociale media en/of op WhatsApp gecheckt. Steeds vaker halen we dwangmatig onze smartphone tevoorschijn, tot wel vele honderden keren per dag.


Wist u wel dat 26% van de Nederlanders (jong en oud) eigenlijk er genoeg van heeft altijd maar bereikbaar te moeten zijn voor een ander. Deze groep mensen snakt dan ook weer naar die gemoedelijke tijd zonder smartphones. Deze groep mensen wordt steeds groter, want uit een eerder onderzoek kwam naar voren dat 21% van de Nederlanders niet continu online wil zijn. Smartphones hebben natuurlijk ook veel voordelen, maar steeds meer mensen ervaren hierdoor dus wel steeds meer druk, misschien wel te veel druk voor een bepaalde groep mensen en dat in een tijd dat we eigenlijk worden verplicht om een smartphone of een computer/laptop of tablet aan te schaffen.


Waarom zouden we altijd 7 dagen per week en 24 uren per dag bereikbaar moeten zijn? Kan het werk of school dat echt van ons vragen? Eigenlijk zouden bedrijven hun werknemers moeten verplichten soms onbereikbaar te moeten zijn. Steeds meer mensen zijn 's avonds en zelfs 's nachts bereikbaar en leggen hun mobiele telefoon naast hun bed met alle kwalijke gevolgen van dien. Zelfs partners zijn hier in steeds toenemende mate de dupe van, want een op de drie mensen vindt zijn/haar smartphone belangrijker dan seks hebben met je partner. Dat is toch best een schokkend cijfer!


Het is toch logisch dat steeds meer mensen in deze moderne tijd slaapproblemen hebben? Uit onderzoek is in elk geval wel gebleken dat vrouwen het belangrijker vinden dan mannen om werk en privé gescheiden te houden.





Al deze geschetste voorbeelden vallen onder de noemer techno-stress. Nederland loopt wereldwijd voorop waar het gaat om technologische ontwikkelingen, maar dat eist blijkbaar ook zijn tol want door al die dagelijkse hectiek komen steeds meer mensen gewoon tijd te kort en dat terwijl Nederlanders toch in verhouding vrij veel parttime werken. Veel mensen hebben tegenwoordig ook meerdere kleine baantjes om rond te kunnen komen, hebben vaak geen zicht op een vaste baan, maar toch moeten we flexibel zijn. Er zijn ook steeds meer zzp-ers met een karig loontje. Tegenwoordig moet bijna elke minuut op de werkvloer worden verantwoord en steeds meer wordt er gecommuniceerd met de smartphone. Het is om gek te worden van al die bliepjes, tringeltjes en ringtones de hele dag door. Het is soms heerlijk om eens niet bereikbaar te zijn, want dan valt er een hele last van je af.


Iedereen is aan het multitasken tegenwoordig. Het huishouden doen, social media bijhouden en je kinderen opvoeden is tegelijkertijd een heel gedoe en het breekt menigeen dan ook op. De smartphone mag ook best eens uit, zoals bijvoorbeeld tijdens het eten. We moeten weer leren om wat meer aandacht aan elkaar te schenken, want die tijd is zo kostbaar!


Om goed te kunnen functioneren in de huidige hectische maatschappij, moet je zo nu en dan ook kunnen ontspannen, maar dat schort er bij steeds meer mensen juist aan. Kwalitatief volwaardige vrije tijd is een spaarzaam goed tegenwoordig en dat is toch jammer te noemen. Het blijft natuurlijk moeilijk om techno-stress te meten, maar er sterven alleen al in Nederland ieder jaar zo'n 300 mensen aan de gevolgen van werk gerelateerde stress. We ervaren steeds meer stress op de werkvloer, maar misschien komt dat ook wel omdat maar liefst 80% van de werknemers heeft verklaard dat het werk er in de afgelopen decennia er bepaald niet leuker op is geworden. De automatisering, digitalisering en/of robotisering heeft niet alleen geleid tot massaontslagen, maar onze geleverde arbeid op de werkvloer is er vaak ook stukken saaier en eentoniger op geworden. Ook moeten we steeds harder werken, voor hetzelfde geld en zelfs soms nog minder. Een op de zeven werknemers worstelt dan ook tegen een burn-out. Werkdruk kan mensen echt teveel worden, maar steeds meer mensen worstelen nu dus ook met steeds meer techno-stress, zelfs in de spaarzame vrije tijd!


Omdat we altijd voor iedereen bereikbaar moeten zijn, zijn we in de huiskamer juist steeds minder bereikbaar door al die aanwezige stoorzenders. We komen niet eens meer aan een normaal persoonlijk gesprek toe en dat is toch erg jammer te noemen, want zulke rustmomenten zijn onbetaalbaar en eigenlijk zo nu en dan broodnodig om goed te blijven functioneren.


We nemen per week gemiddeld maar zo'n 1,3 uur rust en dat is in deze huidige hectische wereld veel te weinig. En als we al vrij zijn wordt deze tijd ook volgepropt met allerlei bezigheden. Zelfs in onze vrije tijd hebben we het drukker dan ooit. Doe eens lekker niets of pak eens een goed boek, maar voordat je zo'n rustmoment voor jezelf creëert moet je eerst de zogenaamde stoorzenders het zwijgen opleggen.


Iedereen lijkt overal en altijd altijd bezig te zijn in zijn/haar hoofd met de digitale wereld, maar er is ook zoiets als de echte wereld met echte mensen van vlees en bloed. De techno-stress nadert zijn kookpunt. Wanneer is het moment aangebroken dat mensen weer gewoon aan kunnen geven niet altijd en overal bereikbaar te willen zijn? Het lijkt tegenwoordig wel een schande. Je hoort er gewoon niet bij als je niet meegaat in de laatste technologische ontwikkelingen. Er is namelijk meer in het leven dan technologie. Mensen lijken tegenwoordig net op zombies of robots. Kijk maar hoe ze erbij lopen op straat, school en op het werk!

4 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page