Steeds meer jongeren lopen gehoorschade op, maar er is helaas nog steeds te weinig aandacht voor. Het wordt tijd voor meer voorlichting en ook voor de ouders is hierin een rol weggelegd. Heel veel jongeren luisteren muziek met hun smartphone, bij een café, disco of bij een concert. Maar al te vaak staat de volumeknop behoorlijk luid, met alle gevolgen van dien.
Erasmus MC is een onderzoek gestart
Het Erasmus MC is nu een onderzoek gestart bij 9-jarigen, want op deze leeftijd is het gehoor van het kind nog schoon. Bij 10.000 Rotterdamse jongeren wordt dan om de 3 jaar het gehoor gemeten totdat ze volwassen zullen worden. Hierbij wordt tevens gekeken naar het effect van onder meer de meest uiteenlopende leefstijlfactoren. Omdat dit onderzoek nog maar net loopt is er nog niet echt pijl op te trekken, maar op deze manier hopen ze het effect van het horen naar (harde) muziek goed in kaart te kunnen brengen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e2c520da50e04a1aa6e610cd1346f34c~mv2.png/v1/fill/w_582,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e2c520da50e04a1aa6e610cd1346f34c~mv2.png)
Veel jongeren lopen een gehoorbeschadiging op
Een ander schokkend cijfer is onlangs aan het licht gekomen. Niet minder dan 93% van de jongeren zegt na een avondje stappen last van hun oren te hebben. En na een dag heeft 38% van deze jongeren nog steeds een piep in de oren. Deze piep wordt veroorzaakt doordat er een kleine beschadiging is opgetreden bij de haarcellen van het binnenoor.
Dat zou ons allemaal toch wel aan het denken moeten zetten. 40% van de jongeren loopt namelijk een reële kans op een blijvende gehoorbeschadiging. Volgens schattingen krijgt in deze categorie 1 van de 10 jongeren later echte problemen. Ze kunnen in een sociaal isolement terechtkomen, depressief zijn, vermoeid zijn of arbeidsongeschikt worden/zijn. Het onderzoek waarmee het Erasmus MC is gestart wil deze voorlopige schattingen en veronderstellingen in de toekomst ook beter in kaart kunnen brengen.
Betere geluidsapparatuur dan vroeger
Deze generatie loopt een grotere kans op een gehoorbeschadiging dan de vorige generaties, want er wordt steeds meer muziek geluisterd en hierbij gaat het volume dan ook wel eens omhoog. We hebben allemaal steeds betere geluidsapparatuur tot onze beschikking. Als vroeger de volumeknop wat hoger werd gezet dan vervormde de muziek al snel, maar dat is nu niet meer het geval, met alle gevolgen van dien. Boem, boem, boem.
Jongeren denken vaak dat het toch niet zo'n vaart zal lopen
De jongeren weten zelf ook heel goed dat ze kans lopen op een gehoorbeschadiging. Maar we staan allemaal bloot aan verleidingen waar aan toe wordt gegeven. Bovendien is de gehoorschade vaak niet meteen merkbaar. En daardoor wordt er nog steeds ten onrechte gedacht dat dit allemaal niet zo'n vaart zal lopen. Vergeet niet dat gehoorschade onomkeerbaar is, en je hebt je gehoor wel je hele leven nodig. Gelukkig zijn er ook nog gehoor apparaten voor als het echt te laat is, maar laat het maar niet zo ver komen.