top of page

Steeds meer fietsongevallen

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT) is na uitgebreid onderzoek tot de conclusie gekomen dat er steeds meer fietsongevallen gebeuren, omdat het steeds drukker wordt maar ook omdat men, veelal jongeren, steeds roekelozer zijn in het verkeer. Denk hierbij aan het gebruik van je smartphone in het verkeer. Vrijwel iedereen zal het ontkennen, maar het leidt gewoon af en er kunnen hiermee dus zelfs mensenlevens op het spel staan. En denk ook eens aan die talloze bijna-ongelukken, waarbij ze veelal append zich totaal onbewust zijn van wat er zich allemaal afspeelt in het verkeer. Let wel, iedere afleiding in het verkeer is er natuurlijk een teveel.


Je zult door zo'n afleiding maar iemand doodrijden of iemand blijvend invalide maken. Feit is gewoon dat men later en onnauwkeuriger reageert op onverwachte verkeerssituaties als de telefoon wordt gebruikt in het verkeer. Gemiddeld wordt er 0,5 seconde later gereageerd en soms wordt er zelfs helemaal niet gereageerd, omdat deze verkeerssituatie gewoonweg helemaal niet wordt waargenomen, wat fatale gevolgen kan hebben. Telefoneren in het verkeer heeft een nog nadeliger effect dan bij een glaasje te veel op het geval is.



Het is natuurlijk ook een mentaliteitskwestie. Veel mensen zijn drukker in de weer met hun telefoon dat dat ze opletten in het verkeer. Het verkeer verdient de volle aandacht, maar dat is nu juist het gene wat er bij velen momenteel op het spel staat. Uit een steekproef is gebleken dat het aantal fietsongevallen in de eerste week na de vakantie 70% hoger is dan normaal. Opmerkelijk hierbij is om wel te vermelden dat slachtoffers van fietsongevallen vaak twintigers en vijftigers zijn en niet schoolgaande jongeren, hoe gek dat ook mag klinken.


Tegenwoordig rijden er steeds meer elektrische fietsen rond. Zo'n 30% van de nieuw verkochte fietsen is tegenwoordig een elektrische fiets. Een elektrische fiets is met recht een prachtige uitvinding, maar ook elektrische fietsen zijn steeds vaker betrokken bij een fietsongeval. Dat heeft ook te maken met de grotere snelheid ten opzichte van het overige verkeer.


Ieder jaar zijn duizenden fietsers het slachtoffer van een fietsongeval. In de afgelopen jaren is er in de categorieën twintigers en vijftigers het aantal fietsongevallen zelfs verdubbeld. Geloof het of niet, maar in 80% van de fietsongevallen is er niet eens een auto bij betrokken.


In meerdere landen is appen op de fiets verboden, zoals hier in Nederland en in Duitsland. Bij de regering staat dit onderwerp ook op de agenda en het is dan ook de verwachting dat er snel een verbod zal komen (inmiddels al gebeurt). In deze wet zal dan staan dat het verboden is om een mobieltje vast te houden in het verkeer, net als in de auto. Dan is het dus strafbaar om op de fiets te bellen en te appen. Straks ook maar handsfree bellen op de fiets!


Ook zouden er vaker voorlichtingscampagnes moeten worden gegeven en voor een breder publiek, want het zijn echt niet alleen de jongeren of jonge kinderen die weleens in de fout gaan! Ook zou er op scholen wel meer voorlichting over mogen worden gegeven.


Veel fietspaden kunnen ook beter worden onderhouden en kunnen misschien ook breder worden aangelegd, omdat het overal steeds drukker wordt in het verkeer en dus ook op het fietspad. Maar veel fietspaden hebben ook veel obstakels, misschien wel te veel! Denk hierbij aan paaltjes, boordstenen en dergelijke. Hier moet ook nog eens goed naar worden gekeken door een expert, want het is een feit dat ook op fietspaden de gemiddelde snelheid omhoog gaat (hogere kruissnelheid), wat met name veroorzaakt wordt door de elektrische fietsen. Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) rijst het aantal glijpartijen of aanrijdingen op het fietspad echt de pan uit.



2 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page