Uit een studie van Amerikaanse universiteiten is gebleken dat door de toenemende droogte en de steeds stijgende temperaturen er nu al twee keer zoveel branden zijn als 30 jaar geleden. De mensheid zet duurzaamheid steeds hoger op het verlanglijstje, maar dat moet ook wel want de tijd dringt en de natuur is te vaak de grote verliezer. Wereldwijd proberen we met name het gebruik van fossiele brandstoffen terug te dringen, want deze milieuvervuiling is schadelijk voor ons leefmilieu. Maar de grote vraag is of we de toenemende bosbranden nog wel kunnen afwenden als de mensheid vanaf nu alleen nog maar duurzaam zou gaan leven.
Park Williams, bio klimatoloog aan de Universiteit van Columbia, stelt namelijk dat bosbranden in aantal zeker niet af zullen nemen, maar eerder toe zullen nemen door alle klimaatveranderingen. Bosbranden zullen intenser en frequenter gaan voorkomen. Uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat ongeveer vanaf 1980 het areaal dat getroffen werd door bosbranden ineens flink ging toenemen. Sinds die tijd gaat er hier op aarde steeds meer hectares bos verloren door steeds intensere bosbranden. Er gaat nu al 41.439 vierkante kilometer meer bos verloren dan in 1984 het geval was. Volgens deze studie zal deze trend aanhouden in de toekomst. Deze studie kunt u eventueel ook nalezen in het tijdschrift Proceedings of the National Acedemy of Sciences.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_edd4691d05164bbdacf7c6d5d02f8968~mv2.png/v1/fill/w_792,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_edd4691d05164bbdacf7c6d5d02f8968~mv2.png)
Het ligt niet alleen aan de klimaatverandering. Bepaalde weerfenomenen schijnen ook invloed te hebben, want de trend is ook dat het weer steeds extremer lijkt te gaan worden. Bij bosbranden komt ook veel CO2 vrij, waardoor de klimaatverandering naar verwachting nog sneller zal gaan. En het roet wat overblijft na zo'n brand daalt ondermeer ook neer op sneeuw en ijs, waardoor er onder de oppervlakte meer warmte ontstaat, met als desastreus gevolg dat het sneeuw en ijs zal gaan smelten.
Zelfs het blussen van bosbranden heeft er invloed op, want op deze manier stapelt er steeds meer droge materie op in de bossen, waardoor een nieuwe bosbrand in deze directe omgeving zich veel intenser kan ontwikkelen. Dit worden ook wel vegetatiebranden genoemd. Deze branden woedden tegenwoordig allang alleen niet meer in bossen, maar bijvoorbeeld ook in de toendra. Daarom komen er tegenwoordig in de natuur bosbranden voor waar ze al vele duizenden jaren niet meer voorgekomen zijn en dat is toch best wel verontrustend te noemen. Niet alleen de brand zelf is funest voor deze gebieden, want de rook zal op de langere termijn ook een nadelig gezondheidseffect hebben op alle levende wezens hier op de wereld. Dat is de uitkomst van een studie uit 2010. Nu al veroorzaakt dit effect wereldwijd 340.000 vroegtijdige overlijdens, vooral in Zuidoost-Azië en in Afrika. Dat zijn toch best wel schokkende cijfers te noemen!