top of page

Staat van gebit kan invloed hebben op uw gezondheid

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

Een stralende glimlach wil toch iedereen, en dan het liefst met een mooi stralend gebit met mooie witte tanden. Maar lang niet iedereen is gezegend met een mooi gaaf gebit. In dit artikel draait het om parodontitis en de eventuele gevolgen ervan.


De feiten


In een gemiddelde mond zijn meer dan 700 verschillende bacteriesoorten te vinden. Hierbij maakt het totaal niet uit of u nu wel of niet voldoende poetst op een dag. Aanbevolen wordt echter om minstens 2 keer per dag te poetsen. Maar een steriel gebit bestaat gewoonweg niet. Niet minder dan 90% van de wereldbevolking heeft vroeg of laat wel eens last van ontstoken tandvlees, wat kan leiden tot parodontitis. Rokers hebben echter veel meer kans op het krijgen van parodontitis, en ze hebben het vaak ook in ergere mate. Wist u dat maar liefst 1 op de 7 mensen last heeft van een slechte adem. Dat ligt heel vaak niet aan de maag (wat men vaak wel denkt), maar het ligt aan de bacteriën op de tong. Dit kan simpel verholpen worden door dagelijks een tongschraper te gebruiken.


30% van de westerse wereldbevolking heeft last van parodontitis. Dit is een chronische ontsteking van het tandvlees en het daaronder gelegen kaakbot. Dit is de belangrijkste oorzaak van het verliezen van tanden of kiezen. De rest van het lichaam blijft helaas ook niet altijd buiten schot, zo blijkt uit onderzoek.


Wereldwijd steeds meer parodontitis


Ondanks dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van fluoride, flosdraad, tandenstokers en elektrische tandenborstels (In vroeger tijden werd hier maar weinig aandacht aan besteed), neemt het aantal mensen wat lijdt aan parodontitis wereldwijd nog steeds toe. Mensen denken vaak ten onrechte dat zei er niet last van hebben omdat ze geen pijnlijk gebit hebben. Dan wordt het bloedend tandvlees ontzien terwijl er dan juist extra aandacht aan moet worden besteed. Er moet dan (extra) goed worden gepoetst. Men is vaak ook niet bang voor de gevolgen. Pas als het tandvlees zich terug gaat trekken, neemt men het probleem serieus.


De tandarts is er op getraind om een tandvleesontsteking (gingivitis) op tijd te herkennen. Een chronische ontsteking is schadelijk voor uw gebit, maar ook voor uw gezondheid. Het kan jaren duren voordat een tandvleesontsteking doorslaat op het kaakbot, maar ondertussen is deze ontstekingsbacterie wel al actief in uw bloedbaan. Dit kan het risico op een hartinfarct, pancreaskanker en een beroerte (3 keer zo hoog als normaal) verhogen, en dat is niet bepaald niks. Neem deze signalen daarom heel erg serieus.


Ook als we goed poetsen, en dit trouw minstens 2 keer per dag doen zijn we er nog niet van verzekerd dat we nooit last krijgen van ons gebit. Want hoe is het gesteld met onze weerstand? Maar ook onze hormoonhuishouding en erfelijkheid speelt hierin een niet onbelangrijke rol.


Risicogroep


Zwangere vrouwen horen thuis in de risicogroep. Niet voor niks wordt er namelijk gezegd `Elke zwangerschap kost een tand`. Ook hartpatiënten, diabetici (een verstoorde bloedsuikerspiegel verergert namelijk de parodontitis), mensen die last hebben van stress en/of een lage weerstand, vrouwen in de overgang en mensen die lijden aan de auto-immuunziekte de ziekte van Crohn horen thuis op deze lijst. Bovendien houden tandartsen vaak nauwkeurig de ziektegegevens bij van de betreffende patiënt, tenminste als dat ter sprake komt want dat schort er ook nog weleens aan. Dit kan echter ook komen omdat tandartsen de patiënt in kwestie niet nodeloos ongerust wil maken, want het is natuurlijk niet zo dat als mensen met een kaakbotontsteking rondlopen dat dan de tikkende tijdbom ieder moment af kan gaan. Het kan natuurlijk wel de spreekwoordelijke druppel zijn tot bijvoorbeeld een hartinfarct. De tandarts zal de ontstekingshaard van parodontitis aan willen pakken in de hoop zo deze risico´s zoveel mogelijk te beperken.


Zoals al eerder gezegd horen mensen die lijden aan diabetes thuis bij de risicogroep. U zult namelijk niet de eerste zijn die pas na een bezoek aan de huisarts of parodontoloog erachter komt dat hij/zij lijdt aan diabetes. Kaakbotontsteking en diabetes gaan niet zelden hand in hand.


Parodontoloog


Iemand die eenmaal parodontitis heeft komt er niet meer vanaf zonder een tandarts of parodontoloog. Deze behandelingen zijn intensief en erg duur en zijn pas effectief als de patiënt goed zijn of haar gebit onderhoudt. Dan haalt de parodontoloog de ontstekingsbron weg. Dit is slechts 20% van het totale werk. De rest moet de patiënt doen, namelijk goed en regelmatig poetsen, liefst minimaal 2 keer per dag. Doet u dit namelijk niet dan zal de behandeling van de parodontoloog achteraf niet optimaal blijken te zijn.

10 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page