top of page

Sociale media niet altijd even sociaal

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

Vele miljoenen mensen vermaken zich dagelijks wereldwijd met de social media. Ik snap best dat het een leuk tijdverdrijf kan zijn, en ik wil al helemaal niemand zijn pleziertjes ontzeggen, maar volgens mij schieten we alleen veel te ver door naar de verkeerde kant..


Vroeger waren er nog diepgaande gesprekken, maar volgens mij is dat nu een zeldzaamheid geworden. Op feestjes of in de huiskamer wordt er vaak meer aandacht geschonken aan de smartphone dan aan de visite. Vooral de jongeren lijken nog maar amper bespreekbaar te zijn. Men "praat" liever op afstand met iemand door middel van social media dan te willen praten in hun eigen huiskamer. Ik heb zelfs meegemaakt dat mensen die notabene naast elkaar zaten elkaar de hele avond berichten gingen versturen via WhatsApp. Sommige mensen lijken helemaal vastgeplakt te zitten aan hun smartphone. Deze mensen kunnen wel emoties tonen naar de ontvanger van de berichten, maar ondertussen worden de mensen in de eigen huiskamer niet zelden afgesnauwd. Praktisch iedere minuut gaan de handen weer richting broekzak om dat in hun ogen zo belangrijke bericht meteen weer te kunnen beantwoorden. Het wordt er in mijn ogen niet gezelliger op geworden, maar dit is blijkbaar de moderne gezelligheid want als je hier niet aan meedoet wordt je ouderwets gevonden.



Beter een goede buur dan een verre vriend. Deze gezegde lijkt me persoonlijk niet van toepassing op de social media, al zijn er natuurlijk uitzonderingen. Vrijwel niemand is meer op straat te vinden. We kennen onze eigen buren vrijwel niet eens meer. Zelfs onze kinderen willen bijna niet eens meer buiten spelen, zelfs niet als het mooi weer is. De mens brengt steeds meer tijd alleen door in zijn eigen veilige omgeving en dat is vaak achter de computer of smartphone. Ook brengen we steeds meer tijd anoniem door achter het beeldscherm. Uren per dag worden eraan opgeofferd en deze tijd had ook zoveel zinvoller kunnen worden besteed. Er wordt steeds minder met elkaar gepraat maar de social media wordt meer en meer gebruikt. We bewegen steeds minder. Het wordt tijd dat de echte sociale contacten weer centraal staan.


Sorry dat ik het zeg, het is dan ook mijn eigen persoonlijke mening, maar het internet en de social media zijn hier voor een heel groot gedeelte debet aan. Waarom start de overheid niet eens een campagne dat er meer is in het leven dan internet? Kinderen boven de 10 jaar zijn amper nog te porren om bij een vereniging of club te gaan. Vele clubs en verenigingen zitten dan ook te springen om leden. Volgens mij zijn miljoenen mensen wereldwijd internetverslaafd aan te worden, ook al zullen ze het zelf niet snel willen toegeven.


Veel mensen zijn op straat met hele andere dingen bezig dan met het verkeer, met alle gevolgen van dien. Er is al menig slachtoffer te betreuren geweest die met hele andere dingen bezig waren in plaats van te letten op het verkeer. Velen, vooral jongeren, zijn in hun eigen wereld (totaal afgesloten van de buitenwereld) bezig met hun smartphone. Velen staren naar hun beeldscherm en de buitenwereld lijkt niet eens meer te bestaan. Ik snap best dat we met onze tijd mee moeten, maar enige menselijke maat lijkt me niet vreemd en dat is juist wat er bij velen aan ontbreekt.


Ben ik nu zo ouderwets dat ik materialisme niet belangrijk vind? Waarom hoor ik er niet bij als ik niet de hele dag berichten verstuur via mijn telefoon? Waarom hoor ik er niet bij omdat ik niet iedere maand weer de nieuwste smartphone koop? Waarom word ik raar aangekeken als ik ook eens niet bereikbaar wil zijn? Waarom moeten we altijd (24/7) bereikbaar zijn? Ik zie het nut er niet van in. Het leven is al hectisch genoeg. Rust is zo zeldzaam geworden in dit leven. Maar rust en ontspanning kan juist zo heerlijk zijn. Koester die spaarzame rustmomenten in je leven. De mens snakt ernaar in dit hectische leven van alledag.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page