top of page

Sms-bericht bestaat 20 jaar, maar bestaat deze dienst over 20 jaar ook nog?

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 29 jan

Vanaf 3 december 1992 worden er al Sms-berichten verstuurd. Ondanks dat de concurrentie toeneemt van de nieuwe generatie smartphones, worden er jaarlijks nog steeds miljarden SMS-jes verstuurd, maar of deze dienst het nog eens 20 jaar volhoudt?


SMS-en werd razend populair onder de jongeren


Het eerste Sms-bericht werd verstuurd door de Britse softwareontwikkelaar Neil Papworth. Dit bericht moest in deze beginfase nog worden ingevoerd in de computer, omdat dit technisch gezien op een mobiele telefoon toen nog niet mogelijk was. Toen de tijd rijp was voor de commerciële markt toen groeide ook de lengte van de berichten.



Al snel was het mogelijk om 160 tekens in te voeren per Sms-bericht. De Sms-berichten werden al snel razend populair vooral onder de jongeren. En al snel ontstond er een speciale SMS-taal met vooral veel afkortingen, waar menigeen in het begin toch wel aan moest wennen. Deze "taal" is inmiddels helemaal ingeburgerd, en zie je ook onder meer terug op de social media, ook zo'n relatief nieuw fenomeen.


De smartphone deed zijn intrede, en het aantal gestuurde Sms'jes daalt


Bedrijven gebruik(t)en de SMS-dienst ook veelvuldig als communicatiemiddel. De telecombedrijven dachten dat de bomen tot aan de hemel gingen groeien, en dat gebeurde ook, want ze hebben heel veel geld (miljarden) aan al die Sms'jes verdiend maar de populariteit is inmiddels tanende mede dankzij de nieuwe generatie smartphones met gratis berichtendiensten zoals WhatsApp, en internet (social media). Dat wil niet zeggen dat er heden ten dage geen Sms'jes meer worden verstuurd, integendeel want het zijn jaarlijks nog steeds miljarden. Alleen neemt het totale aantal Sms'jes toch af. Inmiddels bezit al ruim 90% van de mensen een smartphone.


Pieken en dalen


De grootste piek (qua absolute aantallen Sms-berichten) was te zien in de tweede helft van 2010, namelijk bijna 6 miljard berichten. Deze piek is vervolgens nooit meer overtroffen. Dit aantal is vervolgens afgegleden naar zo'n 5,2 miljard SMS-jes in de laatste 6 maanden van het jaar 2011. De eerste 6 maanden van 2012 leverde nog zo'n 4,3 miljard SMS-jes op. Nog steeds een duizelingwekkend aantal, maar toch.


Telecombedrijven maken steeds minder omzet


Telecombedrijven verdienen steeds minder omdat deze gratis berichtendienst ten koste gaat van de andere services zoals bellen en sms-en. Alleen dit jaar maken de telecombedrijven 23 miljard minder omzet dankzij deze gratis dienst van de smartphones. Vermoedelijk ziet deze wereld er over 20 jaar totaal anders uit, want de nieuwe ontwikkelingen zijn ieder jaar al bijna niet meer bij te houden. Iedere keer komen er weer nieuwe smartphones op de markt met weer nieuwe ongekende mogelijkheden.


Daarom kun je je serieus afvagen of de SMS-dienst over 20 jaar nog wel bestaat. Dat zou wel jammer zijn, want de SMS-dienst was toch de pionier in de wereld van de mobiele telefonie. Technisch gezien stelt de SMS weliswaar niet veel meer voor, maar bij een bepaalde categorie mensen behoudt deze dienst toch zijn waarde die het eigenlijk ook wel verdient. Maar de vooruitgang houden we toch niet tegen.

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page