We leven in een tijd waarbij we bijna niet meer zonder onze smartphone kunnen, met als gevolg dat er ook steeds meer mensen smartphone-verslaafd raken. Wist u wel dat bijna de helft van de mensen (43%) aangeeft smartphone-verslaafd te zijn? En 18% van de mensen geeft aan dat ze door familie en/of bekenden weleens aangesproken worden op hun smartphone-verslaving. En 44% van de mensen begint de dag met het checken van zijn/haar WhatsApp-berichten.
Een gemiddelde smartphone gebruiker haalt zijn mobiele telefoon minimaal 150 keer per dag tevoorschijn. Dat is meer dan 10 keer per uur en een keer per 6 minuten. Maar bij de echte smartphone-verslaafden ligt dit getal nog vele malen hoger. 25% van deze groep geeft aan hun telefoon zo´n 10 tot 20 keer per uur te checken. Die vingers komen nooit meer tot rust. Pak ook eens een rustmoment voor jezelf.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_7d6c8b11f977454e8f08124d7e8d19e4~mv2.jpg/v1/fill/w_275,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_7d6c8b11f977454e8f08124d7e8d19e4~mv2.jpg)
Kunt u zonder uw smartphone?
Heel veel mensen zeggen wel zonder hun mobiele telefoon te kunnen. Doe de test bij jezelf. Probeert u zichzelf eens een dagdeel of een dag te redden zonder uw smartphone. Bij heel veel mensen begint het na een paar minuten al te kriebelen in hun vingers en dan ben je dus smartphone verslaafd. Er zijn zelfs genoeg mensen die compleet in paniek raken als hun mobiele telefoon niet binnen handbereik is. Deze mensen lijden aan nomofobie en deze groep mensen is groter dan je denkt. Een zomervakantie zou bijvoorbeeld een goed moment kunnen zijn om van je verslaving af te komen. Even niet bereikbaar zijn kan namelijk ook heerlijk zijn.
Eigenlijk is de smartphone-verslaving al zo erg dat 1 op de 5 mensen al aangeeft liever een dag zonder partner door te brengen dan een dag zonder hun smartphone. Dat is eigenlijk toch best wel erg te noemen.
Over het algemeen bellen mannen wat vaker met hun mobiele telefoon. Vrouwen zijn weer meer actief met WhatsApp. Vrouwen zijn dagelijks zo'n 98 minuten in de weer met hun telefoon en mannen ongeveer 78 minuten.
Slaaptekort neemt epidemische vormen aan
Steeds meer mensen hebben slaapproblemen of hebben structureel slaaptekort. 6 van de 10 mensen geeft aan slaaptekort te hebben en dat geeft wel wat aan, beste mensen. Dat heeft vaak ook te maken met het gebruik van de smartphone vlak voor het slapen gaan of als men 's nachts telkens even de berichtjes checkt. Ook het gebruik van een computer, tablet, e-reader of tv kijken vlak voor het slapen gaan wordt ontraden. Lees dan liever een goed boek of een tijdschrift. Het advies is om nooit te gaan slapen met de telefoon naast het bed, want er zijn zelfs genoeg mensen die zelfs hun nachtrust verstoren om een `belangrijk` bericht te checken en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Het wordt eens tijd voor de overheid om een spotje te maken hoe we verantwoord gebruik kunnen maken van onze smartphone en/of computer, zonder dat het ten koste gaat van onze gezondheid. Dit probleem van slapeloosheid dreigt namelijk zelfs epidemische vormen aan te nemen en wordt echt een probleem in de huidige westerse wereld, tenminste als het zo doorgaat. Velen komen tegenwoordig niet eens meer toe aan 7 uren slaap per nacht. Nog minder slaap kan namelijk leiden tot gewichtstoename, hartaanvallen, diabetici en zelfs kanker. Het wordt tijd voor een stukje bewustwording.
Leg uw smartphone niet naast uw bed
We beseffen het niet maar al deze apparaten geven straling af, waardoor we vaak moeilijk(er) in slaap vallen, ook al ontkennen veel mensen dit. Het blauwe licht van deze schermen stimuleert onze hersenen en voorkomt dat we in slaap vallen. In deze moderne tijd is slapeloosheid een steeds groter probleem aan het worden. We moeten in dit leven wat meer rust in acht nemen (en rustmomentjes pakken) en al helemaal voordat we naar bed gaan. Een goede nachtrust is namelijk essentieel om overdag goed te kunnen functioneren.
Smartphones zijn niet altijd en overal gewenst
Vooral jonge mensen geven aan vrijwel niet meer zonder hun smartphone te kunnen. De helft van jongeren tussen de 8 en 18 jaar zegt helemaal niet meer zonder hun mobieltje te kunnen. Vele jongeren lijden aan infobesitas of digibesitas. Dan is er continu drang om nieuwe informatie te willen hebben of te willen delen en hier zit totaal geen rem op. Overal in het straatbeeld zijn de smartphones zeer ruim vertegenwoordigd, en veel mensen beseffen het niet maar soms kun je hiermee anderen ook tot last zijn. Denk eens aan het gebruik van je telefoon op school, op het werk, in een vergaderruimte, bioscoop, winkel, openbaar vervoer of bij een feestje. Bovendien is het niet erg gezellig, want je neemt niet deel aan het gesprek. Bovendien kan het gebruik van een smartphone in het verkeer erg gevaarlijk zijn, want vele smartphone-gebruikers gedragen zich dan als mummies en zijn dan totaal afwezig, met alle gevolgen van dien. Appen in het verkeer leidt ook tot steeds meer ongelukken, maar men leert er nog steeds niet van.
In de pauzes gaan vele vingers richting hun smartphone. Het `praten` gebeurt nu voor een groot gedeelte via WhatsApp, maar of het daar nu gezelliger door wordt? Er is meer in het leven dan uw smartphone, zoals het echte leven. Er zijn zelfs mensen die elkaar een WhatsApp sturen terwijl ze naast elkaar zitten. Mensen lijken wel steeds meer te veranderen in robots. Een smartphone is reuze handig, maar je moet het niet belangrijker maken dan het is. De persoonlijke contacten mogen er niet onder lijden en dat is nu juist wat er vaak wel gebeurt, want steeds meer mensen (ook veel jongeren) geven aan eenzaam te zijn.