Iedereen is tegenwoordig bereikbaar met zijn of haar smartphone. Altijd bereikbaar willen zijn heeft echter ook zo zijn nadelen, maar daar is nog altijd niet veel over bekend.
Heel veel jongeren zijn altijd bereikbaar
86% van de jongeren hebben hun telefoon met internet altijd op zak. 87% van deze jongeren heeft de smartphone ook nog eens altijd aanstaan, zelfs vaak in de slaapkamer, wat steeds vaker leidt tot slaaptekorten. De Nationale Academie voor Media & Maatschappij heeft afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan naar SMS bij kinderen. SMS staat voor Social Media Stress.
Het gaat ten koste van de nachtrust
Veel jongeren laten zelfs hun telefoon aanstaan als ze naar bed gaan. Ze willen ten allen tijde de berichten zien binnenkomen op hun telefoon. Dat is toch wel een zorgelijke trend want op deze manier komen ze minder tot rust met alle gevolgen van dien. Als het scherm oplicht voelen ze toch weer de neiging om hierop te reageren. In de praktijk vallen deze jongeren dan ook moeilijker in slaap.
Het kan de gezondheid schaden
Het kan bij deze jongeren zelfs leiden tot een angst om iets te missen, en daar moet dan alles voor wijken, zelfs hun eigen nachtrust. Als het deze kant op gaat dan worden ze nerveus, gaan transpireren maar soms krijgen ze ook een verhoogde hartslag of hartkloppingen als er een berichtje binnenkomt op de telefoon. Het lijkt allemaal zo onschuldig die smartphones maar het tegendeel is waar. Het kan dus zelfs je gezondheid schaden. Dat is iets waar bijna niemand tot voor kort rekening mee had gehouden.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_45233e54c6594ac2b72a1a1fba073928~mv2.jpg/v1/fill/w_276,h_183,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_45233e54c6594ac2b72a1a1fba073928~mv2.jpg)
De telefoon lijkt alleen nog maar belangrijk te zijn
Ook veel ouders maken zich zorgen om deze trend die duidelijk zichtbaar is onder de jongeren. Het lijkt soms wel of de telefoon alleen nog maar belangrijk is voor de jongelui. Ze zijn ermee bezig in het verkeer, op school, bij feestjes, bij huiswerk en zelfs als ze in bed liggen. De smartphones lijken wel vastgeplakt te zitten aan hun handen.
Het zal gaan leiden tot verslavingen
Er hebben zich nu nog niet social-media en smartphone-verslaafden gemeld bij verslavingsklinieken, maar dat dat tot verslavingen zal gaan leiden is helder. In zeer korte tijd heeft het gebruik van de mobiele telefoon immers een enorme vlucht genomen. Mensen zijn ineens in staat om altijd en overal online te zijn. Misschien moeten mensen het zichzelf ook nog wat aanleren om zich in deze relatief nieuwe situatie aan te passen. Even een rustmoment creëren voor jezelf is helemaal niet erg, maar dat wordt veel te weinig gedaan in deze hectische maatschappij, want we hoeven niet altijd bereikbaar te zijn. Soms is het namelijk heerlijk om even niet gestoord te hoeven worden. Op vakantie bijvoorbeeld of bij het lezen van een goed boek. Alhoewel sommigen daar dus duidelijk anders over denken.
Helaas zijn er jongeren die zelfs bepaalde dingen ervoor laten om maar mobiel online te kunnen zijn. Ze gaan dan niet veel meer naar buiten, bewegen niet veel meer of gaan niet meer sporten. Dan wordt het natuurlijk een problematisch verhaal. Dan moet je echt bij jezelf te rade gaan en tegen jezelf zeggen van tot hier en niet verder, want dat kan toch niet de bedoeling zijn. Heel veel mensen dreigen namelijk verslaafd te raken aan hun smartphone of computer.