Iedereen heeft wel eens te maken met een nacht waarbij je moeilijker in slaap valt. Als dit structureel minstens 3 maanden aanhoudt moet u echt hulp gaan zoeken. Het kan echt een serieus probleem zijn want bij een gebrek aan slaap functioneert u overdag ook slechter.
Wel of niet naar de huisarts? Iedereen beleeft wel eens een nachtje dat hij of zij wat minder kan slapen. Maar pas als u drie maanden structureel niet goed kan slapen dan is er een serieus probleem, en is het dus verstandig om naar uw huisarts te gaan. Van daaruit kunt u eventueel slaappillen voorgeschreven krijgen of u kan worden doorverwezen naar een therapeut. Hier krijgt u gedragstherapie waarbij het slaapprobleem daadwerkelijk kan worden aangepakt.
Vrouwen hebben vaak meer tijd nodig om in slaap te vallen
Vrouwen hebben vaak meer tijd nodig om in slaap te vallen dan de mannen. 25% van de dames hebben een uur nodig om in slaap te vallen, en dat terwijl hun partner vaak al na 10 minuten diep in dromenland is. Vrouwen zijn vaak slechtere slapers vanwege hun hormoonhuishouding. Er zijn schommelingen van de vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron. Bij een zwangerschap, of tijdens de overgang of juist bij een menstruatie kan de vrouw extra last hebben van slapeloosheid.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_36106d7799dd48b28a5973897a5c4cb2~mv2.jpg/v1/fill/w_300,h_168,al_c,q_80,enc_auto/788ca5_36106d7799dd48b28a5973897a5c4cb2~mv2.jpg)
Het ene persoon heeft meer slaap nodig dan de ander
Het is natuurlijk wel zo dat het ene persoon natuurlijk meer slaap nodig heeft dan de ander. Ook hangt het er van af wat voor activiteiten er worden verricht overdag. Je kunt over het algemeen wel stellen dat oudere mensen minder slaap nodig hebben dan jonge mensen. De diepe slaapfase wordt namelijk steeds korter naarmate je ouder wordt. Dit kan ook een reden zijn dat oudere mensen 's nachts wel eens wakker kunnen liggen. Baby's hebben 16 uur slaap nodig. Kinderen hebben ongeveer 12 uur slaap nodig per dag. Jongeren doen het met 7 tot 10 uren slaap per dag, en ouderen hebben over het algemeen minder dan 7 uren slaap per dag nodig.
Als je in slaap gevallen bent dan blokkeren de hersenen de signalen van buitenaf. Ook gaat dan je hartslag langzamer, je hartslag daalt en je bent vanzelfsprekend helemaal ontspannen. Op deze manier krijgt je lichaam de tijd om weer te herstellen van de inspanningen van de afgelopen dag. Tijdens de slaap verwerken de hersenen wat je die afgelopen dag hebt gedaan. Je zult maar niet kunnen slapen en de uren telkens voorbij zien tikken op de klok. Dan duurt een nacht erg lang. Als de slapeloosheid chronisch wordt dan wordt er in medische kringen gesproken over insomnia. Het is een probleem wat absoluut serieus dient te worden genomen want 1 op de 10 mensen lijdt hier aan. Een chronisch slaapgebrek gaat ten koste van je gezondheid, concentratie , je humeur en wellicht ook de relatiesfeer.
Slaaptips
Ga voordat u gaat slapen in ieder geval een uur niet tv kijken, muziek luisteren of sporten. Sportactiviteiten in bed vallen hier niet onder. Met deze activiteiten gaat je hersenactiviteit omhoog zodat je moeilijker in slaap valt. Om goed in slaap te kunnen vallen moeten de hersenen juist in een rustfase kunnen komen. Zwaar tafelen vlak voordat u gaat slapen is ook niet aan te raden. Doordat het lichaam dan druk bezig is met de vertering zult u moeilijker in slaap kunnen vallen. Een lege maag werkt ook averechts want dan blijft u juist wakker van de trek. Ga ook zeker niet piekeren al is dat soms makkelijker gezegd dan gedaan. Probeer het dan desnoods van u af te schrijven. Probeer in ieder geval uw hoofd leeg te maken. Een warme slaapkamer is nooit lekker om in te slapen. Ventileer daarom voldoende. Planten in uw slaapkamer kunnen u eventueel ook slapeloze nachten bezorgen omdat ze zuurstof aanmaken en daardoor worden uw hersenen actiever dan de bedoeling is. Probeer op vaste tijden naar bed te gaan en ook weer op te staan. Zo ontwikkel je een bioritme zodat je telkens op ongeveer dezelfde tijd moe zult worden. Ik hoop dat u nu zo moe bent geworden van dit slaapverwekkende artikel en lekker zult gaan slapen.
Dokteronline
Voor slapeloosheid, medicatie en meer informatie over slapeloosheid kunt u ook altijd terecht op de site van Dokteronline. Dokteronline is al jaren een toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept.
Dit is een link naar http://www.dokteronline.com/melatonine/2933