top of page

Slapeloosheid

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 30 jan

Iedereen heeft er wel eens mee te maken. Een hele nacht liggen te woelen om wat voor reden dan ook is absoluut geen pretje te noemen. Maar liefst 10% van de Nederlanders heeft weleens te maken met slaapproblemen. Hier volgen enkele tips om hopelijk sneller in slaap te kunnen vallen. Wellicht hebt u er iets aan en zult u in slaap vallen als een roosje.


Regelmaat aanhouden


Enige regelmaat aanhouden in het tijdstip van het naar bed gaan bevordert echt een goede nachtrust. Belangrijk is om wel voor jezelf erachter te komen of u nu een avondmens bent of een ochtendmens en een lange slaper of een korte slaper bent. Een goed slaapritme is erg belangrijk. Ieder mens is echter wel uniek in deze. De ene heeft meer slaap nodig dan de ander.


De term slapeloosheid wordt officieel als u meer dan drie weken een verstoorde nachtrust hebt om wat voor reden dan ook. Chronische slapeloosheid wordt in de medische wereld ook wel insomnie genoemd. Overdag wordt er dan ook vaak minder gefunctioneerd. Belangrijk is het dan om er iets aan te gaan doen. Begin eens door een bezoekje te brengen aan uw huisarts. Deze kan u helpen met het nemen van eventuele vervolgstappen.


Symptomen stress


Piekeren of stress werkt helaas averechts. Luister goed naar je lichaam. Probeer de zorgen even los te laten en geef toe aan je rust. Je lichaam geeft vanzelf aan wanneer er moet worden geslapen of gerust, namelijk als je begint te gapen, of als de ogen beginnen te prikken, zware oogleden of je lichaam willen uitrekken. Dit zijn allemaal symptomen van vermoeidheid.


Eten en drank


Mensen nemen vaak een borrel voor het slapen gaan omdat ze aangeven hierdoor beter te kunnen slapen. Maar alcohol verstoort vaak de slaapstructuur in de loop van de nacht. Behalve drank geldt dit ook voor koffie, tabak, vitamine C, thee en cafeïne houdende dranken. Grote maaltijden nuttigen voor het slapen gaan is ook absoluut niet een aanrader al is een lege maag ook niet bevorderlijk voor een goede nachtrust.



Goed ontspannen


Een uurtje voordat u gaat slapen kunt u het beste gaan ontspannen. ga lekker een boek lezen of ga even televisie kijken en neem een lekker glas melk of een kruidendrankje. Sporten of werken kan morgen ook.


De slaapkamer zelf moet ook echt als een rustgevende ruimte zijn ingericht. Een goede temperatuur is 18 tot 20 graden. de ruimte moet goed verlucht zijn en moet natuurlijk stil zijn. Zacht licht helpt ook bevorderlijk.


Valeriaan


Een paar druppeltjes lavendel in bad of in een zakdoekje onder een kussen doet vaak ook wonderen, evenals Valeriaan wat moet worden ingenomen. Valeriaan mag alleen maar tijdelijk worden ingenomen en werkt pas na een paar weken.


Sommige mensen hebben ook baat bij zachte, langzame muziek. Het kan helpen om je te ontspannen.


Spier relax oefening of meditatie


Een spier relax oefening kan ook helpen. Concentreer je en Inhaleer dan diep en begin bij je voeten en laat hier de spanningen vervolgens uit lopen en ga dan langzaam naar boven. Min of meer hetzelfde geldt voor meditatie.


Lichttherapie


Lichttherapie is ook een optie voor mensen die 's morgens aan te weinig licht worden blootgesteld. Ga bijvoorbeeld na het wakker worden een stukje wandelen. Wellicht helpt het voor u.


Weet u het allemaal niet meer dan kunt u natuurlijk ook altijd naar uw eigen huisarts gaan. Slaapproblemen (al dan niet chronisch) kunnen eventueel ook andere oorzaken hebben als depressies, diabetes of een hartaandoening.


Seks


Als u wilt gaan slapen kijk dan eerst geen tv in uw slaapkamer, ga niet achter uw laptop en doe niet andere intellectuele activiteiten behalve natuurlijk als uw partner ook aandacht wil. Seks kan ook erg goed werken om als een blok in slaap te kunnen vallen.


Slaapdagboek


U kunt ook een slaapdagboek bij gaan houden. Hierin schrijf u elke dag uw slaappatroon. Wanneer ging u slapen? Wanneer ging u uit bed? En nog belangrijker wanneer kon u niet slapen? Houd dit een paar weken bij en wellicht ontdekt u zo uw slaapstoornis. Op de site van de homeopathische dokter A. Vogel kunt u eventueel ook een slaapdagboek downloaden.


Slaappillen of dr. A. Vogel


Er zijn mensen die zo nu en dan slaappillen slikken. Hier kleeft echter het gevaar verslaving aan. Probeer dan wellicht eens een keer de homeopathische weg van dokter A. Vogel. Dormeasan-druppels van dokter A. Vogel helpen tegen slapeloosheid. Avena Sativa complex helpt ook slapeloosheid tegen te gaan maar helpt ook nervositeit te verminderen.


Melatonine


Melatonine is een slaaphormoon die door je pijnappelklier in je hersenen wordt aangemaakt maar er wordt steeds minder van aangemaakt als we ouder worden. Daarom hebben ouderen soms last van slapeloosheid. Om deze vorm van slapeloosheid tegen te gaan worden wel Melatonine suppletie voorgeschreven. Bij de wel goede slapers onder ons kan de kwaliteit van slapen hiermee ook nog verder omhoog gaan. Melatonine is behalve een natuurlijk slaapmiddel ook een sterke antioxidant en kan dus bescherming bieden bij kanker en vertraagt het verouderingsproces.

1 weergave

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page