Als je een paar jaar niet meegaat in de nieuwste trends dan voel je je net afkomstig van het stenen tijdperk. Het ene is nog maar amper uitgevonden of er wordt wel weer wat nieuws uitgevonden. Je vraagt je dan toch af of er niet ooit een eind komt aan al die uitvindingen op technologisch gebied. De ene uitvinding is nog mooier en functioneler dan de ander, maar heeft ook een keerzijde. Dat wordt nader belicht in dit artikel.
Er is namelijk een verontrustend beeld zichtbaar in het bedrijfsleven want sinds de opkomst van internet, rond het jaar 2000, is een tendens zichtbaar dat er steeds minder werk is maar steeds wel steeds meer kapitaal, en dat terwijl de productiviteit nog steeds stijgt. Steeds minder mensen werken dus steeds harder.
Vrijwel geen enkele werknemer is echter nog echt zeker van zijn baan. Flexibele banen en vooral tijdelijke banen zijn hot. En er moet steeds harder worden gewerkt en als het je niet bevalt dan is het voor jou 10 anderen. Arbeid legt het tegenwoordig af tegen het kapitaal (wat nog steeds verder stijgt), technologische ontwikkelingen, automatisering en globalisering, steeds minder invloed van de vakbonden en een almaar stijgende financiële sector. Nog nooit is de ongelijkheid van inkomens zo groot geweest als nu en dat terwijl de regering de graaiers in de maatschappij stevig wil aanpakken. Met de huidige aanpak zal dat nooit lukken. Denk hierbij maar eens aan excessieve bonussen in de top. Men belooft beterschap maar ondertussen.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e9cae750836449e1a8f84189fc498261~mv2.png/v1/fill/w_604,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e9cae750836449e1a8f84189fc498261~mv2.png)
Het grote geld zoekt technologische oplossingen om met zo weinig mogelijk mensen zo veel mogelijk te verdienen. Door deze "robotisering" van de huidige maatschappij wordt de rol van de mens steeds onbelangrijker. Er wordt steeds meer werk overgenomen door de automatisering en dat is op z'n minst zorgelijk te noemen. Wie moet in de toekomst dan de producten nog kopen in de winkels? De mens in ieder geval niet, want die verdienen dan vrijwel geen cent meer. In de nabije toekomst zullen er steeds minder banen vrijkomen, dus de vraag is dan waar we dan nog voor leren? Dit moeten we toch niet willen met z'n allen? Als je het mij vraagt slaan we te ver door in de automatisering van de maatschappij.
Robots zullen de rol van de mens dus in steeds toenemende mate overnemen. Dit is ook te lezen in een rapport van het McKinsey Global Institute. U kunt het betreffende artikel lezen via onderstaande link.
Je hoort nog steeds veel dat de huidige technologie voor betere banen en een beter leven zou zorgen. Helaas gaat dat allang niet meer op, want we slaan veel te ver door in onze voortdurend vernieuwende technologische ontwikkelingen, maar dat wil helaas niet iedereen nog inzien. De mensheid is in steeds toenemende mate de dupe van de automatisering en de technologische ontwikkelingen. De regering stimuleert de regeling dat werknemers steeds makkelijker kunnen worden ontslagen en tel daar nog eens de steeds korter en kariger wordende WW bij op. De normale burgers zijn hiervan linksom of rechtsom altijd de dupe. Het land moet maar eens plat. Een dag werk weigeren om met z'n allen te gaan staken. Misschien dat de werkgevers dan beseffen nooit helemaal zonder werknemers van vlees en bloed te kunnen.
De automatisering en robots zijn weliswaar handig bij de productie maar creëren geen vraag naar producten. Robots eten en drinken immers niet, slapen al helemaal niet en hoeven ook geen hypotheek van een koopwoning op te hoesten. De mens heeft wel z'n behoeftes en dus vraag maar moet natuurlijk wel een fatsoenlijk inkomen kunnen genereren. Als half Nederland werkloos is, wat dan? We creëren zo in rap tempo een vraagarme samenleving en dat zou een doodsteek voor de economie betekenen. Nu maar afwachten wat de toekomst ons gaat brengen.