top of page

Servië is een mooi land

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 5 dagen geleden

Servië heeft ruim 11 miljoen inwoners en de hoofdstad is Belgrado. Enkele andere grote steden zijn Kragujevac, Nis, Subotica en Novi Sad. Voordat Joegoslavië uiteen viel hoorde Servië bij dat land. Dit mooie land ligt in het zuidoosten van Europa (Balkan) en grenst ondermeer aan Albanië, Kroatië, Hongarije, Bulgarije en Roemenië. Servië is bijna twee keer zo groot als Nederland en meet in totaal 77.474 vierkante kilometer. Er zijn twee autonome regio's in Servië. Dat is in het zuidwesten van het land de regio Kosovo en Vojvodina in het noorden van het land. Desondanks blijft dit land Kosovo zien als een onlosmakelijk deel van het land. Op 3 juni 2006 werd Montenegro onafhankelijk en daardoor werd de Republiek Servië als opvolgingsstaat van de confederatie Servië en Montenegro ook een onafhankelijke staat.



Dit land heeft een gematigd landklimaat met behoorlijk koude winters en warme vochtige zomers. Dit land heeft verschillende gebergtes, namelijk van noord naar zuid de Karpaten, het Balkangebergte, de Rhodopes en de Dinarische Alpen. De berg met de hoogste top is de Deravica met een hoogte van 2656 meter en ligt vlakbij de grens met Montenegro en Albanië.


Servië is een mooi land boordevol met gezellige steden en pittoreske straatjes en zeer indrukwekkende bouwwerken. Hoofdstad Belgrado heeft ook veel te bieden en ligt aan de kruising van de rivieren de Donau en de Sava. Het meer dan 2000 jaar oude fort Kalemegdan moet u hier absoluut gezien hebben. Het is een oude vesting met indrukwekkende stadsmuren. De bijzondere wijk Skadarlija is ook zeker een bezoekje waard. Het zal u wellicht doen denken aan Montmartre in Parijs. Vergeet dan ook niet om een bezoek te brengen aan de Toren van de Despoot. Vanuit deze toren heb je een prachtig uitzicht over de stad en de regio.


Dit land heeft diverse mooie natuurparken en natuurgebieden. Het grootste natuurpark is park Derdap en is absoluut sprookjesachtig te noemen. Je kunt hier prachtig wandelen en vergeet hier niet de ijzeren poort en de burcht van Golubac te bezichtigen.


In het zuiden van het land ligt een prachtig natuurgebied luisterend naar de naam Davolja Varos en wordt ook wel Duivelsstad genoemd. Hier zijn prachtige indrukwekkende rotsformaties te zien en zijn gevormd door sterke erosie die veroorzaakt zijn door vulkanische activiteit. Ook zijn er twee natuurlijke bronnen met helder water. Dit gebied is niet heel groot dus je kunt dit gebied prima bewandelen en ontdekken.


Novi Sad is de tweede stad van het land en is vooral bekend vanwege het beroemde Exit festival. Ook het Petrovaradin fort moet je gezien hebben. Dit is een prachtig historisch fort en de beroemde Dronken Klok van dit fort is het symbool van deze stad. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de stad, de brug en de rivier de Donau.


De grootste spa van het land ligt in Vrnjacka Banja en is absoluut de koningin der kuuroorden. Deze unieke plaats ligt zo'n 200 kilometer van Belgrado en je komt hier echt tot rust. Deze minerale bron is al meer dan 2000 jaar bekend en dit minerale water kun je drinken, maar je kunt er ook in baden.



De vlag van Servië is een horizontale driekleur met van boven naar beneden de kleuren rood, blauw en wit. Deze kleuren worden ook wel pan-Slavische kleuren genoemd. In het midden van deze vlag staat het wapen van Servië afgebeeld. Dit is de huidige vlag sinds 16 augustus 2004 al is de vlag in 2010 wel iets aangepast. De Servische vlag is de omgekeerde Russische vlag en is ook gebaseerd op deze vlag. Er zijn twee visies op het verhaal waarom de kleuren van de vlag omgedraaid zijn. De ene visie stelt dat de Russen geen toestemming gaven voor deze vlag en dat daarom de kleuren van de vlag werden omgedraaid en de tweede versie stelt dat de Russen wel toestemming gaven maar dat de Serviërs de volgorde van de kleuren waren vergeten. Als u het weet mag u het zeggen!

3 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page