top of page

Serveertips wijn en informatie

Foto van schrijver: BertovdBijBertovdBij

Bijgewerkt op: 31 jan

Veel mensen denken dat er alleen witte wijn, rode wijn en rosé bestaat. Dat is in principe helemaal waar maar gelukkig heeft elke soort nog zoveel meer te bieden, en gelukkig maar! Een lekker wijntje is absoluut onmisbaar om er een gezellige avond van te kunnen maken met al uw vrienden, kennissen en/of familieleden. Een lekker wijntje is namelijk zoveel meer dan gewoon maar een drank. Het kijken, ruiken en natuurlijk het proeven van een lekkere wijn is een ware belevenis. Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van de gewenste druiven.


Er zijn wereldwijd zo'n 350.000 wijnsoorten en ongeveer 600 druivenrassen. Een goede wijn komt echt allang niet meer alleen uit Frankrijk (zoals de Bordeaux, Chardonnay, Champagne en de Côtes du Rhône), maar ook uit vrijwel alle verre uithoeken en windstreken. Frankrijk is qua wijn productie nog wel koploper, maar wordt tegenwoordig op de hielen gezeten door Amerika. Zelfs in de zuidelijke streken van onze koude kikkerlandje (vooral Brabant en Limburg) wordt wijn geproduceerd.


Wijnen worden al eeuwenlang geproduceerd. De eerste wijnen werden al gemaakt zo'n 3000 voor Christus en dat was de wijnbouw in Egypte. En van daaruit waaierde het langzaam uit over de hele wereld. De oudste wijn ooit gevonden is een uit de 3e eeuw voor Christus daterende fles wijn die een Romeinse legionair als proviand meekreeg in zijn graf. Vandaag de dag is deze fles te bewonderen in het Historisch museum van de Pfalz in Speyer (Duitsland). Voor minder dan 10 Euro haal je al en prima wijntje in huis, maar voor de duurste wijn ter wereld moet je in Californië zijn. In het Noorden van de Napa Valley wordt de wijnsoort de Screaming Eagle geproduceerd. Het is maar een kleine wijngaard van 43 hectare en er worden jaarlijks maar 900 tot 15.000 flessen gebotteld. Voor deze exclusieve wijn wordt grof geld betaald. De duurste fles ging hier van de hand voor niet minder dan 500.000 Dollar! Let wel, dit was de duurste fles!



De duurste fles wijn ter wereld kost 60.268 Euro per fles en luistert naar de naam Domaine de la Romanee-Conti Romanee-Conti Grand Cru. Voor een complete lijst van de duurste wijnen van de wereld verwijs ik u naar onderstaande link.



Zo'n 40.000 wijnsoorten zijn ook daadwerkelijk hier in Nederland verkrijgbaar. Ieder jaar komen er wereldwijd weer 6000 tot 7000 nieuwe wijnsoorten op de markt. Het gehele proces van de geplukte druiven tot kant en klare wijn wordt ook wel vinificatie genoemd. De herkomst en rijping van iedere unieke soort wijn bepaald zijn eigen unieke karakteristieke smaak. Wij denken bij wijn vaak aan gezelligheid in de huiskamer of in het uitgaansleven, maar het vinden van een geschikte wijn voor bij een maaltijd aan tafel is een ook hele toer. Veel mensen denken dat rode wijn gezonder zou zijn dan witte wijn, maar dat is onjuist! Feit is wel dat 73% van de vrouwen liever witte wijn drinkt. Witte wijnen passen qua smaak vaak ook beter bij kaasplankjes.


Een lekkere wijn drink je op de juiste temperatuur. Rosé en witte wijn leg je een dag van tevoren in de koelkast. Rode wijn wordt een dag voor consumptie op kamertemperatuur klaargezet, al heeft de een de wijn liever wat koeler dan de ander. Open bij voorkeur de wijn een half uur voor het uitschenken en houdt de fles wijn desgewenst in de wijnkoeler. De serveertemperatuur beïnvloed zowel de smaak als de geur van de wijn. In dit artikel kunt u een heerlijke passende wijn winden bij uw gerecht!


Je kunt wijn ruwweg indelen in 4 verschillende soorten. Er is fris en fruitige wijn, vol en aromatische wijn, vol en krachtige wijn en rond en soepele wijn. Voor iedereen dus wat wils, maar over smaak valt niet te twisten.


Fris en fruitige wijnen zijn buitengewoon lekkere borrelwijnen! Deze wijn is uitstekend geschikt als aperitiefje en/of bij een lichte maaltijd. Denk hierbij aan gerechten als salades, varken, kip, gevogelte, schaal/schelp maar ook bij de grill.


Vol en aromatische wijn zijn de wat rijkere wijnen die zich uitstekend lenen bij de wat pittigere gerechten. Deze wijn is geschikt bij salades, gevogelte, vis, als aperitief, lichte maaltijd en voor schaal/schelp.


Vol en krachtige wijnen zijn meer robuuste wijnen die bedoelt zijn voor de wat stevigere maaltijden. Dit zijn vaak maaltijden met wild, lam, kaas, varken, rund of bij de grill.


Rond en soepele wijnen zijn heerlijke wijnen die bedoelt zijn voor een heerlijk traditioneel vleesgerecht zoals bij rund, lam, kaas, een lichte maaltijd of bij de grill het geval is.


Wilt u weten welke 20 wijnsoorten als beste worden gewaardeerd, klik dan op onderstaande link voor een compleet overzicht.



Verreweg de meeste wijnsoorten moeten jong gedronken worden en zijn maar beperkt houdbaar. Een geopende fles rode wijn is slechts nog een paar dagen houdbaar. Zet de aangebroken rode fles wijn na afloop bij voorkeur in de koelkast, want dat verlengt de levensduur van de wijn met ongeveer een dag. Witte wijn blijft geopend nog wel een paar weken goed, maar je proeft het gelijk als de wijn te lang open blijft staan. Zuurstof bij de wijn zorgt voor snellere veroudering van de wijn, wat de smaak absoluut niet ten goede komt. Er zijn niet veel soorten wijn die heel lang bewaard kunnen worden. En dan zijn er ook nog enkele exclusieve wijnen die met de jaren nog beter wordt qua smaak en zijn dus uitstekend geschikt om te bewaren in bijvoorbeeld de wijnkelder. De beste bewaartemperatuur voor wijnsoorten is 13 graden. Bij een hogere temperatuur rijpt de wijn sneller.


Echte bewaarwijnen worden liggend of schuin liggend bewaard bij een stabiele koele temperatuur. Doordat de wijnfles (schuin) liggend word bewaard blijft de kurk nat en daardoor droogt de wijn minder snel uit. De houdbaarheid hangt af van de soort druif, het klimaat, de bodem en hoe de wijn wordt bereid.


In de wijnfles vindt een chemische reactie plaats en zodra de fles wordt ontkurkt dan komt er zuurstof vrij. Dan gaat de kwaliteit van de wijn snel achteruit en dient de wijn binnen enkele dagen opgedronken te worden. Het oogstjaar van de wijn is niet onbelangrijk maar is niet meer zo belangrijk als vroeger het geval was.


U kunt ook zelf wijn maken van druiven, maar hier heeft u eigenlijk wel een starterspakket voor nodig. Het is echt een leuke bezigheid en en leuke hobby en bovenal, verrassend eenvoudig! Voor meer informatie verwijs ik u graag door naar onderstaande link.



Wijnkenners onder ons weten het vast wel, maar wist u dat de smaak van wijn verandert als u het wijnglas bij de bolling beetpakt? Dat komt doordat de wijn dan lichtjes wordt opgewarmd en daardoor verandert de smaak een beetje, volgens de kenners in positieve zin!


Je kunt wijnen verder ook nog verdelen in witte wijn, rode wijn, rosé wijn, mousserende (sparkling) wijn en/of versterkte (fortifeid) wijn, maar dat is natuurlijk allemaal wel een kwestie van een persoonlijke smaak. In dit artikel staat veel nuttige informatie. Op internet en in de bladen vindt u ongetwijfeld nog veel mee informatie. Maar als u echt meer wilt weten en leren over wijn raad ik u aan om naar het Nederlandse wijnmuseum in Arnhem te gaan. U kunt hier alles ontdekken over de fascinerende wereld van wijn. Tevens zijn er rondleidingen en er is een echt wijncafé waar u kunt genieten van een goed glas wijn. Geniet, maar drink wel met mate!



5 weergaven

Recente blogposts

Alles weergeven
Post: Blog2_Post

Inschrijfformulier

Bedankt voor de inzending!

© Bizzybee Library

bottom of page