De spieren in ons lichaam maken de simpelste handeling mogelijk zoals een simpele knipoog, maar zijn ook tot een uiterste krachtinspanning in staat. Spierbewegingen zijn ook mogelijk zonder er bij na te denken. Alles over onze spierkracht vindt u terug in dit artikel.
Wat kunnen we dankzij spierkracht?
Spieren zetten het menselijk lichaam vanzelfsprekend in beweging. Er zijn 3 soorten spieren in je lichaam, namelijk skeletspieren, hartspieren en gladde spieren. De skeletspier is bevestigd aan het bot. Op deze manier kun je er controle over houden. Denk hierbij aan rennen, lopen, springen en nog zoveel meer handelingen. De onbewuste handelingen worden verricht door de gladde spieren. Dit zijn bepaalde handelingen waarbij de hersenen opdracht geven tot een bepaalde handeling zonder dat er over hoeft te worden nagedacht. Op deze manier werkt ons hele spijsverteringssysteem maar bijvoorbeeld ook onze bloedsomloop. De naam zegt het al, je hartspieren zitten bij je hart en nemen de verantwoording op zich dat het bloed door je lijf kan worden gepompt.
Op deze manier maken dus meer dan 600 spieren het mogelijk om allerlei bewegingen te maken al dan niet bewust. Veel spierbewegingen worden dus gedaan omdat je er zelf opdracht voor geeft. Maar er zijn ook spierbewegingen die hun werk doen zonder dat je er bij na hoeft te denken. Je hart is zo'n spierbeweging en gaat gelukkig een leven lang zijn gang, maar hier hoef je dus niet bij na te denken.
![](https://static.wixstatic.com/media/788ca5_e31007bd046142f29bb28606594f1e45~mv2.png/v1/fill/w_604,h_340,al_c,q_85,enc_auto/788ca5_e31007bd046142f29bb28606594f1e45~mv2.png)
Hoe werken de spieren nu eigenlijk?
Voordat de spieren hun werk kunnen gaan verrichten moet er vooraf eerst een opdracht vanuit de hersenen komen. Hier dragen neuronen zorg voor want ze dragen de impulsen over van de hersenen via het zenuwstelsel naar de spieren, en dan wordt er bewogen. Als je bijvoorbeeld wilt gaan hardlopen vertellen je hersenen om de benen in een bepaald tempo te laten bewegen en dat je armen mee moeten gaan zwaaien. Skeletspieren werken nooit alleen maar per groepjes van twee. Bij een aanspanning zal de ene spier gaan inkorten terwijl de andere spier zich dan gaat ontspannen (uitrekken). Als je bicep zich bijvoorbeeld ontspant dan rekt deze uit zodra de tricep zich aanspant en inkort. Deze samenwerking van de spieren moet er simpelweg wel zijn anders was er geen beweging meer mogelijk in je arm in dit geval.
Gezichtsuitdrukkingen
Ons gezicht en het hoofd zet alleen in meer dan 100 spieren in werking. Deze spieren worden gebruikt bij allerlei gezichtsuitdrukkingen. 20 spieren maken een mooie glimlach mogelijk terwijl er wel 40 spieren nodig zijn om te kunnen fronzen. Onderzoekers denken dat ons gezicht is voorgeprogrammeerd om te kunnen glimlachen, want het is tenslotte een manier om met andere mensen te kunnen communiceren, waardoor blijdschap of verbazing af te lezen zal zijn bij de ander.
Waar zijn spieren nu eigenlijk van gemaakt?
Ons spierweefsel is opgebouwd uit ontelbare vezels. Iedere vezel bestaat uit een hele lange rij cellen die met een moeilijk woord ook wel myofibrillen worden genoemd. Deze lange rij cellen zijn gebundeld. Iedere spier heeft de beschikking over heel veel van deze bundels cellen, maar hoe groter de spier is uit des te meer spiervezelbundels het is opgebouwd.
Tot slot
Wist u dat spierverrekkingen ontstaan als je spieren over-verrekt raken? De spiercellen scheuren dan en zo ontstaat er een kneuzing in de spier.
Wist u dat door de spieren te oefenen er spierweefsel wordt aangemaakt? Op deze manier kunnen de spieren zich vermeerderen. Hoe meer inspanning er is des te groter en sterker je spieren zullen worden al is het voor een gedeelte ook een kwestie van aanleg.
Wist u dat spieren hun energie halen uit glucose? Glucose is een mengsel van koolhydraten, zoals suiker, vruchtensuiker (van fruit) en van melksuiker (van melk).
Wist u dat als je te lang door oefent er een chemische reactie kan ontstaan waarbij melkzuur vrijkomt in je spieren? Dit zuur tast je spieren aan en dat komt je prestatie absoluut niet ten goede. Dan kun je maar beter even een pauze inlassen. Take a break have a .............?
Dokteronline
Dokteronline is al jaren de toonaangevende naam op het gebied van intermediaire diensten op medisch gebied. Dokteronline is geen apotheker of arts en alle op recept verkrijgbare artikelen die op de website worden aangeboden worden alleen geleverd na een consult met een arts en met een recept. Voor vragen over uw gezondheid kunt u tevens terecht op de site van Dokteronline.com
Dit is een link naar http://www.dokteronline.com/borstversteviging/2933